Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs De Graduate Schools van de faculteiten Graduate School of Religion, Culture and Society PhD Programme Graduations 2007

21-06-'07 | J.H.W. Dorman

The blemished body: Deformity and disability in the Qumran scrolls

Gehandicapt in Jezus’ tijd

Tussen 1947 en 1956 werden bij het plaatsje Qumran aan de Dode Zee oude Joodse handschriften ontdekt, die dateren uit de eerste twee eeuwen voor Christus en de eerste eeuw na Christus. Zij geven inzicht in de maatschappij en cultuur van Palestina in die tijd. Promovendus Anke Dorman onderzocht waar en hoe in deze Dode-Zeerollen wordt gesproken over lichamelijke onvolmaaktheid. Ook bestudeerde zij de gevolgen voor de sociale en religieuze participatie van gehandicapten.

De geschriften zijn eensgezind als het gaat om de uitsluiting van deze groep. Er is echter onderscheid tussen de situaties waarin gehandicapten werden uitgesloten en ook waren er regels voor verschillende groepen. Zo zijn er regels die alleen golden voor gehandicapte priesters en niet voor leken, en andersom. Een blinde priester mocht bijvoorbeeld niet offeren om te voorkomen dat hij iets verkeerds deed.

Verder hadden gehandicapte leden in de Qumran-gemeenschap een lagere status dan niet-gehandicapten. Dat had overigens niets te maken met een staat van rituele onreinheid, maar met een mindere staat van heiligheid, die iemand minder geschikt maakte voor bepaalde activiteiten.

De Dode-Zeerollen laten ook een positief aspect zien tegenover mensen met een handicap: er waren speciale sociale of financiële maatregelen om hen te helpen.

Anke Dorman (Almelo, 1976) studeerde godgeleerdheid aan de RUG. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij het Qumran-instituut van de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap. Dorman is voor één dag per week werkzaam als docent aan de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht. /GG

Datum en tijd

21 juni 2007, 13.15 uur

Promovenda

mw. J.H.W. Dorman

Proefschrift

The blemished body: Deformity and disability in the Qumran scrolls

Promotor

prof.dr. F. Garcia Martinez

Laatst gewijzigd:29 augustus 2023 12:32
View this page in: English