Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Department of Genetics
University Medical Center Groningen

Anastassia Blanter, BSc Biomedical sciences

september 2012 - januari 2013

Project on: Comparing different methods of measuring cell senescence

Van september 2012 tot en met januari 2013 heb ik mijn bachelorstage gelopen bij de afdeling Genetica aan de Universitair Medisch Centrum Groningen onder begeleiding van dr. Sasha Zhernakova. Samen met Kees Nederveen hebben wij twee methoden voor het meten van cellulaire veroudering opgezet en geoptimaliseerd – de sjTREC methode en de telomeer lengte bepaling door middel van qPCR. Ook hebben wij meegewerkt aan het opzetten van de FlowFISH methode, welke helaas niet op tijd af kon zijn en niet werd meegenomen in het stageverslag. Daarnaast heb ik kennis gemaakt met bioinformatische en statistische tools en analyse van de arrayCGH data.

Tijdens mijn stage heb ik veel tijd doorgebracht in het lab, waar ik de theoretische kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn opleiding, in de praktijk kon toepassen. Ik heb veel nieuwe technieken en methoden geleerd en kennis gemaakt met de gang van zaken op een research-lab. De begeleiding was erg goed – met al mijn vragen kon ik bij iedereen terecht en er werd regelmatig gekeken naar het werk dat wij aan het doen waren, zodat wij het spoor niet zouden kwijtraken. Ook de sfeer in de groep was erg prettig en er waren veel aanvullende mogelijkheden om kennis op te doen – ik heb de Journal Club en de wekelijkse research- en coeliakie groep meetings mogen bijwonen.

Wat ik het meeste heb gewaardeerd, is de kans om zelf mee te denken aan het opzet van het experiment, zelf de fouten te mogen interpreteren en daar ook zelfstandig de oplossingen te bedenken. Daarbij werd ik uiteraard zorgvuldig begeleid, waardoor ik in een veilige omgeving van mijn fouten kon leren en mijn eigen theorieën kon testen.

Samenvatting BSc thesis

Aging is an essential part of the human life cycle and can be described in terms of "chronological age" as determined by the date of birth and the "biological age" as determined by the changes in body physiology. An understanding of relation between chronological and biological age can be important for forensic sciences, disaster victim identification and understanding of pathways or processes of biological age-associated autoimmune diseases.

This study performs a comparative analysis of three different methods of measuring biological age - the Cawthon's and O'Callaghan & Fenech's telomere length measurement and the quantifying of T cell development byproducts.

pdf of BSc thesis

Laatst gewijzigd:11 juli 2013 13:57
View this page in: English