Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Onderwijs Stappenplan Premasters

Premasters: Klaar voor de start!

Wat leuk dat je je hebt aangemeld voor een pre-masterprogramma! Er komt veel informatie op je af over vakken, intekeningen, readers, roosters enz. Hoe nu verder?

Om goed voorbereid aan de slag te kunnen, hebben wij de belangrijkste informatie in een overzichtelijk stappenplan gezet. Door het volgen van de acht stappen ben je klaar voor de start van het studiejaar!

Heb je na het lezen van het stappenplan nog vragen, stel ze gerust aan onze medewerkers van de Studenten Service Rechten.
Met vragen over toelaatbaarheid kun je mailen naar toelating-rechten rug.nl.

Wij wensen je veel studiesucces!

N.B. Wij merken op dat deze informatie verstuurd wordt op grond van je aanmelding in Studielink. Hier zijn echter geen rechten aan te ontlenen met betrekking tot je inschrijving. Ontvangst van deze informatie betekent dus niet dat je inschrijving aan de RUG al rond is. Berichten over de inschrijving ontvang je van Information Services - Centrale Studenten Administratie.

Stap 1: Studieverloop
Burgerlijk recht 2

Studenten die de pre-master voor de master Nederlands recht doen, moeten om met civiel effect uit te stromen naast de pre-mastervakken en de mastervakken het vak Burgerlijk recht 2 doen. Dit vak is geen onderdeel van de pre-master, maar het is wel een noodzakelijke voorwaarde voor civiel effect. Je kunt dit vak alleen via het contractonderwijs volgen, je betaalt dan apart voor het vak. Je mag het vak tijdens de HBO-bachelor, tijdens de pre-master of tijdens de master afleggen. Het vak wordt aangeboden in blok 2.

Burgerlijk recht 2 maakt deel uit van sommige fiscale premasterprogramma's. Voor deze groep is inschrijving via contractonderwijs niet nodig.

Voor civiel effect dient daarnaast het mastervak Internationaal Publiekrecht extracurriculair te worden afgerond tijdens de masterfase.

Jaarindeling

Het studiejaar bestaat uit vier blokken en is als volgt ingedeeld:

Semester 1
Blok 1: 7 weken onderwijs, 3 weken tentamens
Blok 2: 7 weken onderwijs, 2 weken tentamens, 1 week hertentamens blok 1
Semester 2
Blok 3: 7 weken onderwijs, 2 weken tentamens, 1 week hertentamens blok 2
Blok 4: 8 weken onderwijs, 2 weken tentamens, 2 weken hertentamens blok 3 en 4

N.B. De Rijksuniversiteit kent geen herfst-, voorjaars- en meivakantie. Tentamens kunnen ook plaatsvinden op de vrijdagavond en/of op zaterdag. Raadpleeg de jaarindeling voor onderwijsvrije dagen.

Studiebelasting

Elk jaar kun je volgens het vaste programma 60 EC behalen. Dit is gemiddeld 15 EC per blok. Eén EC komt overeen met 28 studie-uren.

Onderwijsvormen

Er zijn hoorcolleges (HC) en werkgroepen (WG). In de vakomschrijving in Ocasys staat aangegeven in welke onderwijsvorm een vak wordt aangeboden. Lees meer over de onderwijsvormen.

Studiestartgroepen Premaster

Om de overgang naar het academische rechtenonderwijs te vergemakkelijken worden de Studiestartgroepen Premaster aangeboden. In de eerste drie collegeweken van blok 1 worden per premasterrichting drie SSG-bijeenkomsten georganiseerd. Tijdens die bijeenkomsten helpen ouderejaars mentoren jou op weg om een goede start met jouw premaster te maken. Naast het behandelen van 'technische' studievaardigheden willen we ook graag dat je je welkom en thuis gaat voelen op de faculteit en in de stad Groningen. Tijdens de SSG-bijeenkomsten is er daarom alle tijd en ruimte om medestudenten beter te leren kennen en ervaringen uit te wisselen. En als iets niet duidelijk is, vraag het aan je mentor.

Indienen vakkenpakket

Uiterlijk drie maanden voordat je verwacht af te studeren moet je je vakkenpakket via Progress laten goedkeuren. Hoe je dat doet, vind je onder stap 1 van het afstudeerproces.

Stap 2: Studentportal (Brightspace)
Studentportal (Brightspace)

De Studentportal is een belangrijke website voor jou als student. Alle informatie is gebundeld op één overzichtellijke website. Zo vind je hier bijvoorbeeld belangrijke nieuwsberichten van de faculteit en de vakinformatie van de vakken waarvoor je je hebt ingetekend.

  • Bekijk een aantal dagen voor aanvang van het vak de vakinformatie

Controleer wekelijks de 'Need to Know' berichten zodat je op de hoogte bent van het laatste nieuws en de ontwikkelingen

N.B. Het duurt een dag voordat de intekening in Progress toegang geeft tot de vakinformatie. Als het vak (na een dag) niet zichtbaar is, zou het kunnen dat de docent het vak nog niet heeft opengezet. Is het vak na de start van de colleges nog niet zichtbaar? Neem dan contact op met de Infobalie 050-363 5727.

Stap 3: Literatuur

In Ocasys (de onderwijscatalogus) vind je alle vakinformatie (inclusief literatuur). Uiterlijk 1 augustus staat Ocasys voor het nieuwe jaar online.

  • Bekijk de instructiefilm om te zien waar je de vakinformatie in Ocasys kan vinden
  • Bestel de benodigde literatuur
Boeken

Je kunt de boeken via de Juridische Faculteitsvereniging (JFV) bestellen, maar je kunt de boeken ook bij de boekhandel bestellen.

Readers

Tijdens de studie heb je ook onderwijsmateriaal nodig dat is samengesteld uit meerdere werken of dat door eigen docenten is ontwikkeld. Dit noemen wij "readers". Je kunt vanaf eind juli readers bestellen via de webshop. Om toegang te krijgen tot de webshop, is registratie noodzakelijk. TIP! Zoek op vakcode om de reader snel en gemakkelijk te vinden.

Stap 4: Rooster

Met de roostergenerator kun je het rooster raadplegen. Uiterlijk 1 augustus staat het rooster voor het nieuwe jaar online.

  • Bekijk de instructiefilm om te zien hoe je het rooster samenstelt
Afkortingen

In het rooster wordt veelvuldig gewerkt met de volgende afkortingen:

AV = avondcollege
HC = hoorcollege
HCA of HCB = hoorcollege bestaat uit twee delen, beide moet je volgen
WG(nr) deel 1, 2 of 3 = werkgroep bestaat uit drie delen, alle drie moet je volgen

Bijzonderheden over een college zijn te lezen in de laatste kolom "opmerkingen".

Roosterwijzigingen

Het rooster geeft de actuele stand van zaken weer. Raadpleeg dus regelmatig het rooster.

Stap 5: Intekenen vakken

In Progress teken je je in voor de vakken en werkgroepen. Tevens kan je hier je resultaten raadplegen. Op basis van een vakintekening word je automatisch aangemeld voor het tentamen en het eventuele hertentamen (mits je voldoet aan de entreevoorwaarden van het vak en je een geldige inschrijving hebt voor de opleiding). Daarnaast krijg je toegang tot de vakinformatie op de Studentportal (Brightspace), zie stap 2.

Meld je aan voor de vakken en werkgroepen van blok 1
  • Vakintekening: ma 21 augustus t/m zo 17 september.
  • Werkgroepintekening: ma 21 augustus 08.00 uur t/m ma 28 augustus 13.00 uur.

Kijk hier voor de intekenperioden van de overige blokken.

Bekijk de instructiefilm voor uitleg over het intekenen in Progress

Meer informatie

Kijk op Kennisbank Rechten voor meer informatie over intekenen voor vakken en werkgroepen.

Toegang tot college-opnames


Vanaf 21 augustus kun je een verzoek indienen voor toegang tot de college-opnames van blok 1 via het online aanvraagformulier op de Kennisbank.
We raden je aan om, voor het invullen van het online aanvraagformulier, eerst de Kennisbank te raadplegen of je in aanmerking kunt komen voor de college-opnames.

Problemen of vragen?

Problemen bij de intekening of heb je vragen? De onderwijscoördinatie is per mail te bereiken: octa-rechten@rug.nl. E-mails worden behandeld op volgorde van binnenkomst.

Stap 6: RUG mail
RUG mail

Tijdens de studie worden regelmatig belangrijke berichtgevingen naar jouw RUG mail gestuurd. Veel studenten kiezen ervoor om de RUG mail te koppelen aan een reeds bestaand emailadres. Het kan dan echter voorkomen dat de RUG mail in de spambox terecht komt. Automatisch doorsturen van de mail is in te stellen door in de RUG mail te kiezen voor 'Instellingen' en vervolgens 'Doorsturen en POP/IMAP'. Geef daar het andere emailadres op.

  • Controleer regelmatig de RUG mail

Stap 7: Kennisbank Rechten

Alle onderwijsinformatie van de faculteit Rechtsgeleerdheid is gebundeld in de Kennisbank Rechtsgeleerdheid. De Kennisbank vind je in de Studentportal onder het tabblad 'Study info' en dan onder 'Ga snel naar'. Hier vind je onder andere:

Regelingen en Reglementen

In de Kennisbank vind je de Onderwijs- en Examenregelingen (OERen). Hierin staat alles omtrent doelstellingen, studielast, tentamens, vakinhoud, vrijstellingen et cetera. Kijk hier voor de Onderwijs- en examenregelingen.

Studieadviseur

Voor alle vragen en problemen die verband houden met of gevolgen hebben voor de studie kun je bij de studieadviseur terecht. Naast het adviseren over de studie kan de studieadviseur soms ook regelen dat de faculteit op enige manier rekening houdt met overmacht situaties (bijv. ziekte of andere persoonlijke omstandigheden). Verder kan de studieadviseur een wegwijzer zijn naar andere instanties binnen de RUG. Ten slotte denkt de studieadviseur graag mee over de studieplanning. Lees meer over de studieadviseurs.

Studeren met een functiebeperking

Sommige studenten ervaren specifieke belemmerende omstandigheden, zoals een functiebeperking of ziekte. Voorbeelden hiervan zijn dyslexie, AD(H)D, een autismespectrumstoornis (ASS), een zintuiglijke of fysieke beperking, maar ook psychische problemen, diabetes of reuma. Als jij met dergelijke omstandigheden te maken hebt, en je wilt aanspraak maken op bepaalde (tentamen)voorzieningen, dan heb je daarvoor een adviesbrief van een studentendecaan nodig. Via dit online formulier kan je deze aanvragen. Let op: de wachttijden bij de studentendecaan lopen snel op in het begin van het studiejaar. Houd daar rekening mee!

De adviesbrief van de studentedecaan en een (recente) deskundigenverklaring kun je via het aanvraagformulier tentamenvoorzieningen bij de studieadviseur aanleveren. De Examencommissie beslist vervolgens over de toekenning van een voorziening. Het organiseren van tentamenvoorzieningen kost veel tijd. Daarom hanteert de Examencommissie strikte deadlines. De eerste deadline is 29 september 2023.

NB. Lukt het niet om voor de deadline een adviesbrief van de studentendecaan te ontvangen, stuur dan voor 29 september 2023 een deskundigenverklaring naar studieadvies-rechten rug.nl. De studieadviseur kijkt dan of de toekenning van een tijdelijke/voorlopige voorziening mogelijk is.

Voorlichting over ‘Studeren met een functiebeperking’

De voorlichting voor studenten met een functiebeperking zal dit jaar plaatsvinden in de vorm van een aantal korte powerpoint-filmpjes (sheets + ingesproken uitleg). Deze zullen in de loop van augustus op de SSC-portal gepubliceerd worden (www.rug.nl/sp/ssc).

Indien je interesse hebt, kun je de filmpjes in je eigen tijd bekijken, waarna je op een aantal tijdstippen in september de mogelijkheid hebt om via een videoverbinding korte individuele vragen te stellen. De opgave-mogelijkheden en de exacte tijden voor deze vragenuurtjes worden uiterlijk eind augustus op de bovengenoemde SSC-portal gepubliceerd. Als je bij je aanmelding via Studielink hebt aangegeven informatie over het onderwerp ‘Studeren met een ondersteuningsvraag’ te willen ontvangen, ontvang je hierover begin september van het Studenten Service Centrum een email.

Er wordt bij deze vragenuurtjes geen onderscheid gemaakt tussen Nederlandse en internationale studenten, of het type ondersteuningsvraag: iedereen is welkom bij deze vragensessie.

Lees meer over studeren met een functiebeperking.

Careers Services Law

Weet jij al welke afstudeerrichting je wilt gaan kiezen en welke beroepen je met de verschillende afstudeerrichtingen kunt uitoefenen? Wil je weten hoe je je zo goed mogelijk kunt voorbereiden op toetreding tot de arbeidsmarkt? Careers Services Law kan je bij deze vragen ondersteunen. Kijk voor beroepsmogelijkheden en loopbaanbegeleiding tijdens je studie op de website van Careers Services Law (Infonet).

Op de website van de Centrale Career Services, vind je o.a. workshops op het gebied van sollicitatievaardigheden en studieloopbaan ondersteuning.

Stap 8: Introductie
29 augustus - Introductiebijeenkomst premasterstudenten (Nederlands Recht)

Premasterstudenten Nederlands recht zijn welkom op de introductie op 29 augustus 2023 om 14.00 uur in zaal 1314.0026.

31 augustus - Kennismakingsbijeenkomst voor Recht en Bestuur/Juridische Bestuurskunde pre-masterstudenten

Voor de premasterstudenten Recht en Bestuur zal een aparte introductie georganiseerd worden door de vakgroep op donderdag 31 augustus van 16.00 tot 17.00 uur. De bijeenkomst vindt plaats in zaal 1312.0007. Voor meer informatie over deze kennismakingsbijeenkomst kan contact opgenomen worden met de coördinator van de opleiding, mevr. dr. B. Brink, b.brink rug.nl.

5 september - Introductie Fiscale premasterstudenten

Voor de premasterstudenten Fiscaal Recht zal er een introductie georganiseerd worden in de eerste collegeweek, dinsdag 5 september om 11.00 uur in A12 (Academiegebouw).  Voor meer informatie kun je mailen naar n.t.groefsema rug.nl.

Laatst gewijzigd:05 december 2023 12:09