Javascript must be enabled for the correct page display

In the media

In the media

When:August 27, 2015

Dr Edwin Woerdman has been asked to comment upon the recent proposal by the European Commission on emissions trading after 2020, in the Dutch 'Nieuwsbrief Emissiehandel' (Newslettre Emissions Trading). Woerdman supports a lower emissions ceiling, but criticizes the allocation of emission rights based on production data.

When:August 26, 2015

Er moet een wereldwijd geldend handvest komen voor de bescherming van online privacy, stelt Joseph Cannataci. Hij stelt op de website van Telecompaper dat de activiteiten van inlichtingendiensten moeten worden ingeperkt, maar ook de manier waarop internetbedrijven en sociale netwerken met gegevens omgaan. Hij hekelt met name het toezicht op privacy in het Verenigd Koninkrijk en stelt dat Britten soms minder privacy hebben dan de personages in het boek 1984 van George Orwell. Cannataci is verbonden aan de Universiteit Groningen en aan de Universiteit van Malta.

When:August 26, 2015

Minister Dijsselbloem van Financiën benoemt prof. mr. dr. Femke de Vries tot lid van het bestuur van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zij vult daarmee de plek in die is vrijgekomen na het vertrek van Theodor Kockelkoren. De benoeming is op voordracht van de raad van toezicht, gaat in per 1 oktober 2015 en geldt voor een periode van vier jaar. Femke de Vries (1972) is op dit moment secretaris-directeur bij De Nederlandsche Bank (DNB). Daarnaast is ze bijzonder hoogleraar Toezicht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Lees het artikel op de site van de Rijksoverheid.

When:July 02, 2015

Niets minder dan een ramp, noemt Jan Brouwer, hoogleraar algemene rechtswetenschap aan de RUG, de gevolgen van de aardgaswinning in Groningen. Hij doelt daarmee op de omvangrijke schade aan woningen, scholen en openbare monumenten, de gezondheidsklachten van bewoners, de waardedaling van hun huizen en de door het Rijk aangekondigde noodzakelijke versterking van ruim 150.000 bouwwerken – volgens Brouwer ‘een volstrekt onhaalbare operatie’. Ook in de stad Groningen is er een reële kans op terugkerende, zware bevingen zolang de gaswinning door de NAM niet drastisch wordt teruggeschroefd. Dodelijke slachtoffers lijken een kwestie van tijd, stelt de hoogleraar in alumnimagazine Broerstraat 5.

When:July 01, 2015
Vandaag is een special van het Nederlands Juristenblad verschenen over de gaswinning en de daaruit voortkomende aardbevingsproblematiek in Groningen. Het blad bevat bijdragen van vijf Groningse hoogleraren van de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
When:June 09, 2015

Ze zijn op internet razend populair: filmpjes, vaak van ongelukken, vanuit de auto gemaakt met een dashcam. Ook in Nederland rukt het apparaat achter de voorruit op. Filmen op de openbare weg mag, zegt docent internetrecht Mathieu Paapst van de Rijksuniversiteit Groningen in de Volkskrant. Maar de beelden publiceren op internet kan botsen met de wet.

When:May 28, 2015

Nederland onderhandelt op dit moment over een herziening van de bilaterale belastingverdragen met 23 ontwikkelingslanden. Een nieuwe antimisbruikclausule is de inzet. Het doel is het tegengaan van belastingontwijking. Hoogleraar Internationaal en Europees Belastingrecht Irene Burgers waarschuwt in het vakblad over ontwikkelingssamenwerking Vice Versa dat we ons niet blind moeten staren op cijfers.

When:May 28, 2015

Herman Bröring (hoogleraar integrale rechtsbeoefening), Jan Brouwer (hoogleraar algemene rechtswetenschap) en Fokko Oldenhuis (bijzonder hoogleraar recht en religie) reisden af naar het aardbevingsgebied, als vervolg op het gaswinningsymposium van de Juridische Faculteitsvereniging op 26 februari. Vragen bleven toen onbeantwoord. Reden voor drie van de sprekers om in te gaan op de uitnodiging van Hilda Groeneveld, secretaris van de Groninger Bodembeweging, om met gedupeerde Groningers te praten in een zaal van buurthuis Vita Nova. Lees het verslag in de UK.

When:May 21, 2015

Misdaad simpel? Allang niet meer. Cybercrime zorgt voor nieuwe uitdagingen. Want een computervirus kun je niet in de gevangenis stoppen. We zijn werkelijk aangeland in the age of the machines, zoals promovenda criminologie Wytske van der Wagen vaststelt in de UK. Cybercrime is booming.

When:May 19, 2015

Mannen en vrouwen, homo's en hetero's: we beschouwen ze vaak als gelijk, maar vergeten dat ze dat in werkelijkheid niet zijn. Wendy Schrama, bijzonder hoogleraar familie- en jeugdrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, betoogt vandaag in haar oratie dat het gelijkheidsdenken is doorgeschoten in wetten die gaan over echtscheiding of afstamming. Zo hebben lesbische paren het recht gekregen hun kind ook van de niet-biologische moeder te laten afstammen. Schrama vindt dat 'verkrampt'. Lees het interview in Trouw.

When:May 18, 2015

Prof. Dimitry Kochenov (EU Constitutional Law), a regular contributor to BBC World radio broadcasts of the Russian service, on April 20 gave an interview on the legal aspects of the territorial functioning of the sanctions against the blacklisted individuals who were instrumental in the occupation of the Crimea by the Russian Federation. Particular questions arise around Svalbard (Spitsbergen), although it is part of Norwegian territory, Russia has concession rights there under the Svalbard Treaty of 1920, guaranteeing unlimited non-discriminatory access. The special treaty regime should not disrupt the sanctions regime, however.

When:April 22, 2015

Professor Dimitry Kochenov (EU Constitutional Law) has been awarded a Princeton fellowship in Law and Public Affairs (LAPA) and will spend the next academic as a Visiting Professor at Princeton University, teaching a course on the idea of citizenship and working on a second monograph. LAPA is among the most competitive residential fellowships in law in the United States and Dimitry is the first representative of a Dutch faculty of law to receive this honour.

When:April 22, 2015

Prof. Dimitry Kochenov (EU Constitutional Law), a regular contributor to BBC World radio broadcasts of the Russian service, on April 20 gave an interview on the legal aspects of the territorial functioning of the sanctions against the blacklisted individuals who were instrumental in the occupation of the Crimea by the Russian Federation. Particular questions arise around Svalbard (Spitsbergen) -- although it is part of Norwegian territory, Russia has concession rights there under the Svalbard Treaty of 1920, guaranteeing unlimited non-discriminatory access. The special treaty regime should not disrupt the sanctions regime, however.

When:March 23, 2015

Prof. Dimitry Kochenov (EU Constitutional Law) has given an interview to BBC World Radio (Russian service) on the possibility of returning Crimea to Ukraine after the occupation is over. International precedents in this regard demonstrate that even holding illegally annexed land for dozens of years does not legalize occupation.

When:March 19, 2015

De nieuwe minister van Veiligheid en Justitie is VVD-Kamerlid Ard van der Steur. Prof. Huub Willems is van mening dat in de afgelopen jaren de positie van de rechter is uitgehold, maar hij verwacht niet dat nu de bezem door het ministerie gehaald zal worden, zo zegt hij in het NOS-tv-programma Nieuwsuur.

When:March 10, 2015

Teeven vond dat hij niet meer geloofwaardig kon opereren nadat minister Ivo Opstelten besloot af te treden. Maar met de inhoud van de deal had het niets te maken, zei Teeven. Hoogleraar Huub Willems, destijds vice-president van het Gerechtshof in Amsterdam, zet in tv-programma Nieuwsuur vraagtekens bij de deal. 'Het is toch wel heel merkwaardig dat Cees H. zijn inkomen niet fiscaal op hoefde te geven en dat het OM daarover ook nog eens zijn mond zou houden.' Ook advocaten Gerard Spong en Marcel van Gessel vinden dat er van alles mis is met de Teevendeal.

When:February 27, 2015

Het vijftal hoogleraren uitte donderdagavond tijdens een massaal bezochte informatiebijeenkomst zware kritiek op de manier waarop bij de gaswinning wordt omgesprongen met de rechten en veiligheid van de inwoners van Groningen, meldt Dagblad van het Noorden. Volgens hoogleraar Jan Brouwer heeft de staat zo veel invloed op de gaswinning dat Groningers tegen Den Haag kunnen procederen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Hoogleraar Fokko Oldenhuis wil dat de rechtbank Noord-Nederland wordt uitgebreid met een bijzondere kamer die zich buigt over juridische geschillen met betrekking tot de aardbevingen.

When:February 26, 2015

Inwoners van Groningen kunnen de gaswinning laten stilleggen door de rechter. Dit zegt Jan Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Brouwer wijst erop dat overheden regelmatig zijn veroordeeld als het gaat om overlast. En dit gaat over een veel groter belang: een levensbedreigende situatie, volgens de hoogleraar op RTV Noord.

When:February 18, 2015

Op vrijdag 27 februari vindt een bijeenkomst plaats over en tegen het sanctieregime voor bijstandsgerechtigden onder de participatiewet. Het is de tweede keer dat uitkeringsgerechtigden in samenwerking met hoogleraar sociale zekerheidsrecht Prof. dr. G.J. Vonk een bijeenkomst organiseren. Prof. dr. Gijsbert Vonk verzorgt een minicollege tijdens deze bijeenkomst. Strafregime: hoe organiseren we verzet hiertegen? Lees meer.

When:February 17, 2015

Prof. Dimitry Kochenov (EU Constitutional Law) gave an elaborate Russian language interview to Delfi.lv, one of the leading Latvian news portals, discussing the responsibility of the Russian Federation under the European Convention of Human Rights for the crimes which are being committed by the Russia-backed thugs in Eastern Ukraine. Russia's responsibility to respect the provisions of the Convention does not stop at its border.

When:February 16, 2015

Dr Edwin Woerdman is one of the three experts interviewed by NU.nl on implementation problems of the emissions trading scheme in Europe. The other two interviewed experts are Jos Cozijnsen, climate consultant, and Harm van de Wetering, deputy director of the Dutch Emissions Authority NEa. Woerdman criticizes in particular the numerous exceptions created for the industry under the scheme.

When:February 10, 2015

Prof. Dimitry Kochenov (EU Constitutional Law) together with Prof. Laurent Pech (Middlesex University Law School) published an op-ed in the Hunagrian business daily Napi Gazdaság arguing that EU institutions, in particular the Council and the Commission, should do more in order to cope with the deterioration of EU values of democracy and the Rule of Law in some Member States. The choice of Hungary was not a haphasard one, of course. This op-ed has also been published in English in the EU Law Analysis blog, run by Prof Steve Peers. Kochenov and Pech are preparing an in-depth policy paper on the Rule of Law enforcement in the EU and the so-called "Pre-Article 7 procedure" for the French Fondation Schuman, to be released in French later this month.

When:January 29, 2015

Prof. Dimitry Kochenov (EU Constitutional Law) gave an interview to BBC Radio (Russian service) on Jan 29 on the legality and consequences of the possible Russian withdrawal from the Council of Europe for the future assessment of the human rights violations which its regular troops together with 'volunteers' commit in the war zone of Eastern Ukraine, as well as for the Russian statehood as such. Russia is now on the verge of joining a good company: post-coup Turkey of 1980 and Greece under the colonels' junta in 1969...

When:January 26, 2015

Mr. van de week is Leo Damen. Hij kreeg op 14 januari 2015 door prof.mr. G.J.M. Jurgens, jurylid van vakblad AB Rechtspraak Bestuursrecht, de prijs voor beste annotatie van 2014 uitgereikt. Damen won de prijs voor een combinatie van vijf noten over het tijdelijk huisverbod (AB 2014/382 e.v.). Damen is onder andere honorair hoogleraar bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, lid van de Commissie wetgeving algemene regels van bestuursrecht en raadsheer-plaatsvervanger in de Centrale Raad van Beroep.

When:January 13, 2015

Het risico van een terrorismeaanslag in Nederland is substantieel en bijna kritiek, maar het risico om het slachtoffer te worden van zo'n aanslag is erg klein. Strafrechtdocent Nico Kwakman op Radio Omroep Friesland (vanaf min. 41.45 tot 48.00): 'Vergelijk het met een onweersweersbui: die kan ook voorspeld worden, en je moet er ook maatregelen tegen treffen, maar het risico dat je wordt getroffen door de bliksem, is erg klein.'

When:January 08, 2015

Tijdens Oudejaarsnacht sneuvelde van cultuurhuis Markt 18 in Schagen een ruit door vuurwerk. De voorzitter wil camerabeelden van de daders op Facebook zetten. Maar is dat wel toegestaan? In de Volkskrant zegt universitair docent internetrecht Mathieu Paapst dat publicatie alleen mag geschieden door opsporingsambtenaren. De burgemeester van Schagen probeert de voorzitter van publicatie af te houden.

When:December 28, 2014

Nederland is Europees koploper in het opleggen van voorlopige hechtenis. De schadevergoedingen lopen daardoor flink op, van 7,1 miljoen euro in 2002 tot 11,1 miljoen euro in 2012. Hoe komt het Nederland zo vaak voorlopige hechtenis toepast? In Reporter Radio vertelt advocaat Gwen Jansen over een zaak van voorlopige hechtenis die zij recent won bij het Europese Hof van Justitie. Strafrechtdocent Nico Kwakman blikt vooruit op 2015 (vanaf ca. 46 minuten): de gronden voor voorlopige hechtenis worden vanaf 1 januari uitgebreid.

When:December 23, 2014

De politie onderzoekt een gedetailleerde tip over een psychiatrische patiënt die in een ggz-instelling verblijft en betrokken zou zijn bij de moord op oud-minister Els Borst. De tip kwam via misdaadjournalist Peter R. de Vries bij de politie terecht. Docent strafprocesrecht Nico Kwakman licht in het NOS-Radio1 -journaal toe dat dit mogelijk een doorbraak zou kunnen zijn in de zaak.

When:November 19, 2014

Prof. Dimitry Kochenov (EU Constitutional Law) gave an interview to the Financial Times (free registration required) on the thinning substance of the concept of citizenship and citizenship and residence by investment, a rising global industry. Since the industry's image can suffer as a result of corruption scandals and abuse, like the ongoing Portuguese golden visas scandal, the need for clear self regulation is apparent. The dynamic development of the substance of the concept of citizenship is one of Prof. Kochenov's key themes of research engagement. He has recently published a note on EU citizenship by investment and co-founded the Investment Migration Council, a global association of investment migration professionals.

When:November 18, 2014

De column van Fokko Oldenhuis in het straatmagazine De Riepe van november 2014: Elke grap kent z'n grens. Het thema van deze editie is 'Humor'.

When:November 06, 2014

Prof. Dimitry Kochenov's proposal on the use of EU citizenship to grant more rights to the 100.000 remaining stateless persons in the Republic of Latvia, co-authored with Mr. Aleksejs Dimitrovs (lawyer, European Parliament), and published in the Jean Monnet paper series of NYU Law School, has been featured in the BBC World analysis (Russian) of the situation of the stateless persons in the Baltic States. The proposal argues that the constructive potential of EU citizenship has not been used sufficiently, to solve the Latvian statelessness problem.

When:November 03, 2014

Installatiebedrijf Loodsluis uit Genemuiden en netbeheerder Rendo uit Meppel kunnen een boete krijgen van maximaal 80.000 euro voor betrokkenheid bij het koolmonoxidedrama in Meppel op Eerste Kerstdag 2010. Dat zegt universitair docent strafrecht Nico Kwakman van de Rijksuniversiteit Groningen op RTV Drenthe en in het radioprogramma Drenthe Nu (vanaf ca. 7 min.).

When:October 25, 2014

Heel Twente is in rep en roer! Ziggogebruikers van netwerkbeheerder Cogas zijn woedend. Vanaf januari 2015 heeft Cogas het contract gestopt met kabelaanbieder Ziggo en moeten consumenten over naar Caiway. Veel klanten van Ziggo zijn boos omdat er werd beloofd dat ze dezelfde voorwaarden zouden behouden bij het overstappen van Ziggo naar Caiway. Dit blijkt niet het geval. Hoogleraar economisch recht Hans Vedder is te gast in VARA-tv-programma Kassa. Hij vindt dat de plaatselijke overheid de kwestie niet handig heeft aangepakt, maar er zijn geen regels overtreden.

When:October 22, 2014

In an article in Het Financieele Dagblad (October 22, 2014, in Dutch) Associate Professor of Law and Economics Dr Edwin Woerdman argues that the European industry wants to have pliable emission caps. The industry lobbies in favour of so-called 'dynamic allocation' which implies more emission rights when production increases. This is inefficient and conflicts with the intended functioning of the EU emissions trading scheme.

When:October 17, 2014

Een belangrijke overwinning voor de voorstanders van legale wietteelt. Want, vindt de rechter in Groningen: wietteelt kan in sommige gevallen worden gedoogd. Een stel uit Bierum dat werd verdacht van wietteelt, werd door de rechter wel schuldig bevonden, maar krijgt geen straf. In het programma Noord Vandaag op TV Noord geven docent strafprocesrecht Nico Kwakman en hoogleraar Algemene rechtswetenschap Jan Brouwer commentaar.

When:October 10, 2014

Het was niet slim van Berkelland om het advies van de landelijke Commissie voor de Millieueffectrapportage over het bestemmingsplan buitengebied naast zich neer te leggen. Dat stelt prof. mr. dr. Kars de Graaf, adjunct-hoogleraar bestuursrecht en duurzaamheid aan de Rijksuniversiteit Groningen in Tubantia.

When:October 10, 2014

In de oktobereditie van straatmagazine De Riepe schreef universitair hoofddocent vermogensrecht en bijzonder hoogleraar Religie en Recht Fokko Oldenhuis zijn tweede column. Het thema van deze maand is 'Heimwee'. Fokko schreef een persoonlijk artikel over zijn opname op de afdeling cardiologie van het Martiniziekenhuis, getiteld: Heimwee in het ziekenhuis.

When:October 01, 2014

Prof. Dimitry Kochenov (EU Constitutional Law) took part in the September 30 talk show "Piatyj Ètazh" of BBC Russian Service radio, discussing the crucial differences, from a legal perspective, of the Catalan and Scottish cases for independence. His recent position on the role of the EU in the context of the Scottish referendum appeared on the Verfassungsblog.

When:September 29, 2014

De 20-jarige Maher H stond vandaag voor de rechtbank in Den Haag. Hij wordt ervan verdacht mensen te hebben willen ronselen voor de jihad. Ook de 18-jarige Hagenaar Oussama C. wordt verdacht van het ronselen van zeker vijf jonge moslims. Ronselen voor een gewapende strijd is sinds een paar jaar strafbaar. Maar in de praktijk is het heel lastig om iemand veroordeeld te krijgen. Docent strafrecht Nico Kwakman in het RTL-tv-programma Editie.nl.

When:September 09, 2014

Het Dr. Nassaucollege in Assen, Beilen, Norg en Gieten voert een verbod in op roken op en buiten het schoolplein en pakt ook leerlingen en leerkrachten aan die buiten het schoolterrein roken. Volgens rechtssocioloog Willem Bantema van de Rijksuniversiteit Groningen is dat geen goede zaak, dat zegt hij in het TV Drenthe-programma Drents Diep. Hij ziet ook problemen in de handhaving.

When:September 08, 2014

De Nederlandse overheid heeft te nauwe banden met de tabaksindustrie, dat vindt de Stichting Rookpreventie Jeugd. Daarmee zou Nederland een internationaal anti-rookverdrag schenden. Vandaag dagvaardt de stichting de Nederlandse Staat. Universitair docent gezndheidsrecht Brigit Toebes zegt in tv-programma Nieuwsuur dat de zaak zeker hout snijdt. Haar reactie is te bekijken in de video, rechts van het artikel.

When:September 05, 2014

De samenleving wordt steeds meer gereguleerd. Met het klassieke recht hebben veel van de regels van de laatste jaren weinig te maken. Bovendien creëren ze vaak een schijnzekerheid die weinig met de werkelijkheid van doen heeft. “We hebben het leven onwaarschijnlijk geformaliseerd en dat draai je niet meer terug. Dat is een sombere conclusie, maar theoretisch is het interessant.” Dat zegt Pauline Westerman, hoogleraar rechtsfilosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen, in een interview in Mr., pag. 22 en verder.

When:August 26, 2014

Paardenliefhebbers bundelen de krachten in de strijd tegen de paardenbeul die een spoor van mishandelingen achter heeft gelaten in Noord-Nederland. Een burgerwacht moet uitkomst bieden, denkt Henk ten Napel van Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren. Universitair docent strafrecht Nico Kwakman waarschuwt op RTV Noord voor de risico's van bovenmatig geweld. Zijn reactie is te zien in de video, rechts van het artikel.

When:August 18, 2014

Om de onrust in de Haagse Schilderswijk te beteugelen, heeft burgemeester Van Aartsen besloten om de komende twee maanden geen enkele demonstratie in de wijk toe te staan. Er waren spanningen ontstaan door twee pro-IS demonstraties en één anti-IS-demonstratie, waarbij antisemitische leuzen werden geroepen en de ME moest voorkomen dat de demonstraties uitliepen op rellen. Heeft Van Aartsen het juiste gedaan om de rust en vrede in de wijk weer te herstellen? Promovendus Betogingsvrijheid Berend Roorda is te gast in Radio 1-programma De Ochtend. Het item Stand.nl begint om 11.19.

When:August 05, 2014

Met ingang van augustus 2014 is straatmagazine De Riepe twee columnisten rijker. Fokko Oldenhuis, universitair hoofddocent vermogensrecht en bijzonder hoogleraar Religie en Recht, en Feikje Vellinga-Schootstra, hoogleraar Straf-en strafprocesrecht zullen afwisselend een artikel schrijven in de rubriek Recht & Krom.

When:July 31, 2014

De Autoriteit Consument en Markt (ACM), de kartelpolitie, is onlangs binnengevallen bij een onbekend aantal aanbieders van energieveilingen. De ACM vermoedt dat er verboden prijsafspraken zijn en consumenten worden misleid. Volgens Hans Vedder, hoogleraar Mededingingsrecht, heeft deze constructie ‘trekken van kartelvorming’, zo zegt in RTL Nieuws.

When:June 30, 2014

De overname van het Britse mediabedrijf Mecom door De Persgroep heeft geen grote gevolgen voor de concurrentie tussen dagbladen. Dat zegt Hans Vedder, hoogleraar economisch recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, in De Gelderlander.

When:June 29, 2014

Prof. Dimitry Kochenov (EU Constitutional law) published an opinion piece with BBC World (Russian service) outlining the key long-term implication of the new Association Agreements signed by the EU and three Eastern European countries -- Ukraine, Moldova and Georgia. The key factor entering the picture is Russia's disruptive position, which is nevertheless not a civilizational choice: Russia can offer no future and has neither an ideology nor track record to match the West.

When:June 19, 2014

Mathieu Paapst, docent internetrecht aan de Rijksuniversititeit Groningen, zegt op RTV-Noord dat hij het betreurt dat er steeds vaker filmpjes van mishandelingen op internet worden gezet. Donderdag dook er een filmpje op, waarin een leerling van het Kamerlingh Onnes College in Groningen een andere jongen mishandelt. Woensdag ontstond er ophef over een video, waarin te zien is hoe een jongen een meisje keihard onderuit trapt.

When:June 16, 2014

Kritische burgers moeten meer bij de vernieuwing van rechtspraak worden betrokken. Die stelling poneerde Marc Hertogh, hoogleraar Rechtssociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, gisteravond tijdens de debatavond ‘Boze burgers en de rechtspraak’ in Groningen. De Rechtspraak en Mr. Online publiceerden een verslag.

When:June 10, 2014

De uitzetting van de overlast veroorzakende Amsterdamse familie Dimitrov vindt deze week plaats. Michel Vols, universitair docent rechtsgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit Groningen, gepromoveerd op een internationaal onderzoek naar het aanpakken van overlastveroorzakers en Hester van Buren, Lid van de Raad van Bestuur van woningcorporatie Rochdale, leggen uit in NOS Met Het Oog Op Morgen.

When:June 10, 2014

De kans dat bewoners die in hun buurt voor overlast zorgen op medelijden van een rechter kunnen rekenen, wordt steeds kleiner. In totaal worden gemiddeld ongeveer vier keer per dag mensen uit hun huis geplaatst voor het telen van hennep of het veroorzaken van overlast. "Rechters wijzen de meeste vorderingen tot ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van de woning toe", zegt Michel Vols, rechtsgeleerde van de Rijksuniversiteit Groningen, op Metronieuws.

When:June 08, 2014

Er is gedoe rond de mogelijke benoeming van Guido van Woerkom als nationale ombudsman, sinds zijn ‘grapje’ over Marokkaanse taxichauffeurs en zijn vrouw. Maar wat is eigenlijk de functie van de ombudsman van alle vaderlanders, sinds wanneer kennen we zo’n gezagsvolle bemiddelaar, en hoe losten ‘we’ voorheen de problemen tussen burger en overheid op? Hoogleraar Rechtssociologie aan de Rijksuniversiteit van Groningen, Marc Hertogh, legt het uit in OVT op Radio 1.

When:June 03, 2014

De beschuldigingen van racisme hebben in Den Haag de weerstand tegen de benoeming van Guido van Woerkom als Nationale Ombudsman vergroot. In EenVandaag reageert Guido van Woerkom. Ook reageert hoogleraar rechtssociologie Marc Hertogh, die onderzoek heeft gedaan naar de voorwaarden waaraan een succesvolle Ombudsman moet voldoen.

When:June 02, 2014

Mr. Online heeft hoogleraar rechtssociologie Marc Hertogh uitgeroepen tot Mr. van de week. Hij geeft op donderdag 12 juni een publiekslezing tijdens een debatavond over 'Boze burgers en de rechtspraak'. Dit debat wordt georganiseerd ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen. Verder is Hertogh onder meer hoofdredacteur van het International Journal of Law in Context en lid van de Adviescommissie Wetenschappelijk Onderzoek van de Raad voor de rechtspraak.

When:May 31, 2014

Zeven gemeenten hebben nu al containerwoningen, nog eens dertien hebben plannen voor allerlei soorten aso-woningen. Michel Vols‚Äč, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen, constateert op de site van RTL Nieuws dat veel politici 'voor de bühne' roepen dat zij er aso’s en aso-families in huisvesten, maar dat het in de praktijk anders blijkt. "Het gaat om veredelde daklozenopvang. Zie ook: Aso-woningen kosten tonnen tot miljoenen

When:May 25, 2014

Prof. Dimitry Kochenov (EU Constitutional Law) discussed the European Parliament elections with the anchor of Piatyj ètazh, a prime time BBC Russian weekend radio show on May 25. The claims made are simple: it is the whole point of the EU to limit the excesses of populism to guarantee peace and economic prosperity. In this context it is impossible to speak of any real 'success' of the extreme right (either in the UK or in the Netherlands), given that the far right parties are bound to be marginalized in the European Parliament. The interview (in Russian) starts at 1 hour 04 minutes and is 30 minutes-long.

When:May 12, 2014

Een tuigdorp in Rotterdam moet dé plek worden om overlastgevende inwoners weg te bergen. Maar experts waarschuwen dat zulke 'asowoningen' geen oplossing bieden. Het levende bewijs: de familie Dimitrov in Amsterdam, die zelfs uit de asowoning gezet dreigt te worden. Michel Vols, specialist openbare orde en handhaving, heeft in het AD weinig woorden nodig om gehakt te maken van de plannen van de aantredende Rotterdamse wethouder Joost Eerdmans.
Zie ook: Britse aanpak voor treitergezinnen in de stad (AT5), Hell: Amsterdam container town (NLTimes), Asocontainer niet de oplossing? (Tros Nieuwsshow).

When:May 12, 2014

De kabinetten Balkenende-Bos en Rutte I hebben zich verkeken op Europese afspraken en verdragen met Marokko en Turkije. Eerder haalde de rechter een streep door de korting op de nabestaandenuitkeringen die naar Turkije wordt overgemaakt. Minister Asscher van Sociale Zaken krijgt nu de rekening. Hoogleraar sociaal recht Gijs Vonk spreekt in de Volkskrant van 'een soort loopgravenoorlog tussen wetgever en rechter'.

When:May 05, 2014

Bij een paar recente voorbeelden van bedreiging en intimidatie doet de 'harde kern' van een voetbalclub van zich spreken. Wat doe je aan supporters die zich de club zo toe-eigenen dat ze er niet voor terugschrikken mensen te bedreigen? 'Die voetbalclubs hebben ladingen boter op het hoofd. Straffen worden niet opgelegd, en de controle op handhaving van de straffen ontbreekt. Aldus hoogleraar Algemene rechtswetenschap Jan Brouwer in de Volkskrant.

When:May 03, 2014

De stoere Amsterdamse treiteraanpak werkt niet, zegt de Groningse rechtsgeleerde Michel Vols in Het Parool. De problemen worden verplaatst en waarschijnlijk zelfs verergerd, denkt Vols: 'Het gedwongen vertrek van de familie Dimitrov uit haar 'aso-containerwoning' op het Zeeburgereiland betekent het einde van de Amsterdamse treiteraanpak.'

When:May 01, 2014

De families van de in Panama vermiste Lisanne en Kris hebben de beloning voor de gouden tip verhoogd naar 30.000 dollar. Heeft zoiets eigenlijk wel nut? De wereld van het tipgeld is een schimmige. Universitair docent strafrecht Nico Kwakman twijfelt in een artikel in de Spits aan de zin van het uitloven van een geldelijke beloning.

When:April 24, 2014

Michael S. zou op één dag twee moorden gepleegd hebben die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben. De twee feiten worden in één rechtszaak behandeld en in het geval van een veroordeling wordt een eventuele gevangenisstraf samengesteld. Universitair docent strafrecht Nico Kwakman legt in RTL Editie NL uit hoe deze zogenoemde 'samenloopregeling' werkt.

When:April 24, 2014

Volgens hoogleraar Algemene rechtswetenschap Jan Brouwerwas de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb afgelopen zondag zo goed als machteloos toen Ajax-supporters vuurwerk op het veld gooiden. Dat zegt de specialist op het gebied van de voetbalwet tegen AT5.

When:April 22, 2014

Het is 'onwenselijk' en 'ontoelaatbaar' dat iemand die bij de politie werkt ook recherchewerk doet voor een particulier recherchebureau. Dat zegt mr. dr. Nico Kwakman, universitair docent strafrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Kwakman reageert op RTV Drenthe op het nieuws dat de onderzoeksleidster van het fraude-onderzoek bij de provincie Drenthe in opspraak is geraakt. Greet Elsinga deed voor de provincie Drenthe namens het recherchebureau Marple onderzoek naar mogelijk plichtsverzuim door vier ambtenaren. Zie ook Drenthe Nu op TV Drenthe.

When:April 15, 2014

Advocaten in de Deurnse overvalzaak zijn niet weg te slaan uit de media. De ene dag vertelt Jan-Hein Kuipers, de advocaat van het juweliersechtpaar, uitgebreid  op televisie over wat zich heeft afgespeeld. De volgende dag heeft Peter Plasman, de advocaat van een van de overvallers, zijn eigen nieuws over de toedracht. Interviews in kranten en op radio en tv zijn inmiddels een heel normale manier geworden voor advocaten om hun zaak te bepleiten. Docent strafprocesrecht Nico Kwakman reageert in het Radio 1 radioprogramma Stand.nl.

When:April 03, 2014

Vakbonden vechten voor betere arbeidsvoorwaarden, maar moeten ook meedenken over de strategie van het bedrijf. Want zo kunnen ze, samen met werknemers, op de lange termijn meer betekenen voor sociale thema’s binnen en buiten het bedrijf. Nederlandse werknemers gebruiken hun invloed grotendeels om hun arbeidsvoorwaarden te verbeteren. Maar dat is kortzichtig, stelt advocaat Marnix Holtzer op Personeelsnet. Holtzer promoveert 3 april 2014 op dit onderwerp.

When:March 20, 2014

Vanaf 8 april zijn de computers van de gemeente Groningen onveilig. Dat zegt associate professor ICT & Recht Kees de Vey Mestdagh van de Rijksuniversiteit Groningen op RTV Noord. De gemeente laat zijn ambtenaren nog tot de zomer werken met pc's die draaien op het besturingssysteem Windows XP van Microsoft. De softwaregigant stopt echter al op 8 april met het dichten van beveiligingsgaten voor pc's met XP. Vanaf dan hebben hackers vrij spel.

When:March 10, 2014

Prof. Dimitry Kochenov (EU Constitutional Law) strongly opposed Russian government's claims of the legality of the Russian intervention in the Crimea region of Ukraine in a radio interview to BBC World Service (in Russian) for the Saturday show 'Piatyj ètazh' (in Russian). BBC radio in Russian remains one of the very few news and analysis services in the biggest country in the world free from government influence, working against a chorus of propaganda outlets.

When:March 06, 2014

Prof. Dimitry Kochenov (EU Constitutional Law) gave an interview on the illegality of the annexation of the Crimean peninsula by the Russian Federation in the prime-time news programme on Dozhd' Channel, the last remaining Russian TV station escaping the direct control of Mr. Putin. In the interview, which was prepared by the BBC Russian service, Prof. Kochenov strongly argued against the legality of the annexation and intervention (in Russian).

When:February 28, 2014

Prof. Dimitry Kochenov (EU Constitutional Law) published a small opinion piece in Die Presse (Austria) on the legality of citizenship by investment in the context of European Union law. The piece is a reply to an article published earlier by Prof. Hilpold, who is of a different opinion. Prof. Kochenov makes it abundantly clear that Hilpold's arguments do not stand (in German).

When:February 14, 2014

Prof. Dimitry Kochenov (EU Constitutional Law) participated in a prime-time BBC World Radio talk show 'Vam slovo' (in Russian) to discuss the first proposals of the Russian migration service to introduce a citizenship by investment scheme in the Russian Federation. Prof. Kochenov compared the Russian initiatives with the best practices in the EU, making an emphasis on the analysis of the Maltese investment citizenship programme.

When:February 11, 2014

Welke belangrijke ontwikkelingen staan ons in 2014 te wachten op het terrein van het personen- en familierecht? Hoogleraar privaatrecht Leon Verstappen signaleert in Mr. Magazine voor Juristen een aantal ontwikkelingen, zonder daarbij naar volledigheid te streven.

When:February 11, 2014

Prof. Dimitry Kochenov (EU Constitutional Law) wrote a special opinion piece on selling citizenship in the Tuesday issue of the Times of Malta -- the main Maltese newspaper. The opinion makes a simple point that investment citizenship is fully legal. Moreover, there are no rational ethical objections against selling nationality.

When:January 29, 2014

On January 28 Prof. Dimitry Kochenov(EU Constitutional Law) gave an elaborate interview for the prime-time evening news-show on TVM, Maltese national TV. The interview concerned the state of the art in European law on the issues of selling European citizenship. Professor Kochenov insisted that the European Commission's threats of starting infringement proceedings against Malta over its citizenship law are baseless and ultra vires. The law is quite clear on this issue.

Also available in: