Skip to ContentSkip to Navigation
founded in 1614  -  top 100 university

In de media

In de media

Dimitry Kochenov: 'Flexibility of EU law would allow special deal for Scotland'
Wanneer:20 december 2016

A special deal that would allow Scotland to retain its membership of the EU single market even if the rest of the UK leaves would be possible according to an expert in EU law. Speaking on Radio Scotland, Prof. Dimitry Kochenov said EU law was flexible enough to accommodate a special arrangement but warned that it would also be reliant on goodwill from the UK government.

Herman Bröring over afwikkeling aardbevingsschade: 'De burger begrijpt er de ballen van'
Wanneer:20 december 2016

De schadeafhandeling in Groningen is erg ingewikkeld. Het kan efficiënter en transparanter. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen in opdracht van de provincie. ,,De burger begrijpt er de ballen van. Alles loopt in dit dossier door elkaar’’, constateerde hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring gistermiddag op het provinciehuis bij de presentatie van het rapport, zo meldt het Dagblad van het Noorden.

Marcel Brus over EU-verdrag met Oekraïne: 'Nee-stemmers zijn tegemoetgekomen, we worden nergens ingerommeld'
Wanneer:16 december 2016

Premier Rutte heeft een akkoord gesloten over het EU-verdrag met Oekraïne. Door een bijlage bij het EU-verdrag zegt hij tegemoet te zijn gekomen aan de argumenten van de tegenstanders van het verdrag. Is dat zo, of zijn de tegenstemmers bij het referendum gewoon bedonderd door Rutte? De argumenten die tegenstemmers hadden, zijn niet genegeerd, zegt hoogleraar internationaal recht van de Rijksuniversiteit Groningen Marcel Brus op RTL Nieuws.

Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid: 'Noodmaatregel burgemeester vaak in strijd met de wet'
Wanneer:15 december 2016

Vrijwel elke week is er ergens in Nederland een noodmaatregel van kracht. Dat is een tijdelijke maatregel van de burgemeester om een noodsituatie te voorkomen of te bestrijden. 'Burgemeesters hebben moeite met het opstellen van juridisch houdbare noodvoorschriften. Zo worden daarin nieuwe bevoegdheden aan de politie toegekend, hetgeen in strijd is met de wet', stelt het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid van de Faculteit Rechtsgeleerdheid in de Telegraaf en The Post Online.

Dimitry Kochenov: 'Overseas territories could 'inspire' special Scottish Brexit deal'
Wanneer:15 december 2016

Professor Dimitry Kochenov, a constitutional law expert, said arrangements for the overseas countries and territories (OCT), which have a range of special relationships with the EU, demonstrate the EU may be prepared to be flexible. He said: 'The EU is actually extremely flexible in the way it extends rights to its own citizens outside of its own territory because EU territory doesn't overlap entirely with the territories of the member states.' Read the article in The Herald Scotland.

Douwe Jan Elzinga: 'Voorstel CDA en VVD kiesdrempel gaat het niet halen'
Wanneer:15 december 2016

VVD en CDA pleiten voor een kiesdrempel van 4 tot 7 zetels. In NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen zegt hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga dat fusies van partijen een grotere kans van slagen hebben dan het instellen vna een kiesdrempel, waarvoor een grondwetsherziening nodig is.

Arvin Kolder: 'Blij dat rechter beruchte spoorwegovergang Winsum met eigen ogen wil zien'
Wanneer:13 december 2016

De rechter die uitspraak moet doen in het het kort geding over de beveiliging van de beruchte spoorwegovergang aan de Voslaan in Winsum, wil de overweg met eigen ogen zien. Advocaat en docent Arvin Kolder vindt dat zeer positief. 'Dat laat zien dat ze het uiterst serieus nemen', zo zegt hij op RTV Noord.

Jan Brouwer: 'Huisarrest 'veilige landers' tijdens oud en nieuw is holle retoriek van staatssecretaris Dijkhoff'
Wanneer:13 december 2016

Staatssecretaris Dijkhoff oppert 'veilige landers' die voor problemen zorgen met oud en nieuw huisarrest te geven. Maar dat kan dat zomaar? Volgens hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer niet. 'Huisarrest is vrijheidsontneming en daar moet een rechter aan te pas komen', zo zegt hij op RTV Noord.

Berend Roorda: Wordt het demonstratierecht bedreigd?
Wanneer:10 december 2016

Edwin Wagensveld, voorman van Pegida, werd deze week vrijgesproken door de rechtbank. Hij is in februari onterecht opgepakt in Amsterdam tijdens een demonstratie. Meer dan 150 arrestaties vorige maand in Den Haag en al eerder bijna 200 anti-Zwarte-Piet-demonstranten in Rotterdam. Hoe zit het met ons demonstratierecht? Mag een burgemeester dat recht beperken? En mogen we nog wel alles zeggen? Een discussie met o.a. Berend Roorda, universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen, in radioprogramma Argos.

Fokko Oldenhuis: 'Vonnis tegen Wilders is loepzuiver en dogmatisch goed'
Wanneer:10 december 2016

Het vonnis tegen PVV-leider Wilders wegens zijn 'minder Marokkanen'-uitspraken is 'loepzuiver en dogmatisch goed', vindt prof. mr. Fokko Oldenhuis, hoogleraar religie en recht aan de Rijks­universiteit Groningen. 'Ik had de veroordeling wel verwacht', zegt Oldenhuis in het Reformatorisch Dagblad.

Jan Brouwer en Jon Schilder: 'Amsterdam gaat een stap te ver met verbod op nasissen'
Wanneer:06 december 2016

Hoe nobel het streven ook is, het Amsterdamse verbod op straatintimidatie is niet levensvatbaar, stellen twee hoogleraren rechten in Het Parool. 'De gemeente gaat hier niet over.' Jon Schilder is hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de VU, Jan Brouwer is hoogleraar rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen en directeur van het Centrum voor Openbare orde en Veiligheid. Zij maken gehakt van het verbod op straatintimidatie, waarover de gemeenteraad zich donderdag buigt.

Arvin Kolder: 'Crash Winsum krijgt staartje'
Wanneer:06 december 2016

De noodweg bij de onbewaakte overgang in Winsum, waar in november achttien personen gewond raakten bij een ongeval, moet er al half februari liggen. Dat is de eis van nabestaanden van twee mannen die eerder bij diezelfde overgang omkwamen. Zij staan op woensdag 14 december tegenover ProRail in een kort geding. “ProRail heeft al vaker beloftes gedaan, maar die waren keer op keer niets waard”, zegt docent en advocaat Arvin Kolder in de Telegraaf, op NU.nl en in het Dagblad van het Noorden.

Edwin Woerdman analyseert klimaatplannen in verkiezingsprogramma's op nationale nieuwsradio
Wanneer:28 november 2016

Dr. Edwin Woerdman is als klimaatexpert uitgenodigd door BNR Nieuwsradio om commentaar te geven op de voorstellen rond CO2-beprijzing in de verkiezingsprogramma's van de Nederlandse politieke partijen. Zijn bijdrage start op 5:22 minuten. Woerdman concludeert dat rechtse partijen meer vertrouwen hebben in de CO2-markt dan de linkse partijen die direct willen interveniëren in de CO2-prijs. De meeste linkse partijen pleiten voor een extra CO2-heffing of voor een CO2-minimumprijs.

Dimitry Kochenov: 'Grant EU citizenship to huge stateless population of Latvia'
Wanneer:24 november 2016

Dimitry Kochenov (EU Constitutional Law) took part in the prime-time Latvian TV show on LTV7 advocating the grant of EU citizenship to the huge stateless population of Latvia, where second-rate status of "non-citizens" is reserved for the ethnic minorities punished by association for the sad reality of the Soviet occupation. Prof. Kochenov position, drawing on a paper he published in Texas in the Houston Journal of International Law this year in co-authorship with Alexejs Dimitrovs, a lawyer at the European Parliament. The paper has been translated into Russian and republished in Moscow by Vestnik MGYuA.

Berend Roorda: 'Burgemeesters mogen geen inhoudelijke voorwaarden stellen aan demonstraties'
Wanneer:24 november 2016

De vrijheid van betoging is belangrijk, maar zoals alle grondrechten geen absoluut recht. Welke beperkingen mag een burgemeester opleggen – of andersom, moeten betogers zich laten welgevallen? Het korte antwoord van docent en onderzoeker Berend Roorda in NRC: minder dan sommige burgemeesters graag willen.

Hans Vedder: 'Zuivelsector vormt verboden kartel'
Wanneer:23 november 2016

Het plan om koeien op te offeren om de melkproductie te verminderen, is niet alleen oneerlijk voor veel natuurbewuste melkveehouders, het botst ook met Europese wetgeving. Dat stelt de Groningse hoogleraar economisch recht Hans Vedder in het AD.

Hans Vedder: 'Claims tegen truckkartel waarschijnlijk weinig succesvol'
Wanneer:22 november 2016

MKB-ers betaalden jarenlang teveel voor vrachtwagens door geheime prijsafspraken in het truckkartel, waarbij grote fabrikanten zoals DAF, Volvo, Scania, MAN, Iveco, Renault en Daimler betrokken waren. Hoogleraar Economisch Recht Hans Vedder is in Radio EenVandaag somber gestemd als het gaat over het uitbannen van kartelvorming. “Het gebeurt in alle branches. Het is simpelweg te lucratief om uit te bannen. Concurrentie kost geld, dus prijsafspraken zijn voor veel bedrijven een mooie oplossing.”

Berend Roorda: 'Sinterklaasintocht zo langzamerhand hoofdpijndossier voor lokale overheden'
Wanneer:22 november 2016

De Sinterklaasintocht is zo langzamerhand een hoofdpijndossier voor lokale overheden. Dat stelt Berend Roorda, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen, in De Limburger. „Het is lastig voor burgemeesters omdat ze met allerlei verschillende belangen te maken hebben. Mensen zien een intocht als een feestje, maar aan de andere kant heeft eenieder het recht om te demonstreren en zijn punt te maken.”

Fokko Oldenhuis: 'Scheiding kerk en staat toe aan herijking'
Wanneer:21 november 2016

De scheiding tussen kerk en staat in Nederland dateert uit 1796. De situatie is nu heel anders. Dat vraagt om een nieuwe doordenking, betoogt Fokko Oldenhuis, hoogleraar religie en recht aan de Rijkuniversiteit Groningen. 'Er moet een staatscommissie komen die de betekenis van de scheiding tussen kerk en staat opnieuw doordenkt', zegt hij in het Reformatorisch Dagblad.

Wiene van Hattum: 'Staatssecretaris schept onduidelijkheid en schendt EVRM met aanpassing Levenslang'
Wanneer:19 november 2016

Ruim dertig veroordeelde moordenaars zitten een onherroepelijke, levenslange, gevangenisstraf uit. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, komen hier de komende week in ieder geval nog twee mannen bij: de broers Admilson en Marcos R. In EenVandaag de vraag hoe het nu verder moet met de levenslange gevangenisstraf? Aan het woord docent strafprocesrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen en voorzitter van het Forum Levenslang Wiene van Hattum.

Dimitry Kochenov: 'The British passport is worth the same as Argentina’s under a ‘Hard Brexit’'
Wanneer:16 november 2016

The British passport would be worth the same as Argentina’s if the rights of free movement are stripped from the UK in a hard Brexit, according to a study of passport power. The study takes into account how many countries can be visited without applying for a visa. “We did studies of what makes one nationality more valuable than another, and of course the British nationality is one of the best in the world,” Prof. Dimitry Kochenov, who compiled the report, said at a conference in London. Read it at Business Insider.

Jan Brouwer: 'Verbieden motorclubs is haalbaar maar zou weg moeten bij de rechter'
Wanneer:15 november 2016

Het OM heeft de rechtbank in Utrecht gevraagd motorclub MC Bandidos te verbieden. Het bestaan van de motorclub is volgens het OM in strijd met de openbare orde. Justitie mikt op een civiel verbod, omdat de strafrechtelijke aanpak te weinig resultaat heeft. Radio EenVandaag spreekt met Jan Brouwer, hoogleraar Rechtswetenschap, over hoe haalbaar het verbod is.

Berend Roorda: 'Aboutaleb bij intocht Sinterklaas te snel met noodbevel?'
Wanneer:14 november 2016

Onder juristen klinkt kritiek op de beslissing van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb om alle demonstraties in het centrum van de stad te verbieden tijdens de intocht van Sinterklaas afgelopen zaterdag. "Een burgemeester moet zoveel mogelijk doen om het recht op demonstratie te beschermen, maar hij moet ook de openbare orde handhaven.", zegt Berend Roorda, die eerder dit jaar promoveerde op het demonstratierecht, in Trouw.

Jan Brouwer: 'Dwangsom €300.000 Monster van Leersum kent z'n weerga niet'
Wanneer:14 november 2016

Hij noemt zichzelf het monster van Leersum. De 80-jarige Rudolf R. die al 16 jaar zijn buren, de familie Griffioen, terroriseert. EenVandaag spreekt met slachtoffer Gert Griffioen, zijn advocaat Bernard Tomlow en rechtsgeleerde professor Jan Brouwer over deze unieke zaak, die deze week een verlossend einde kreeg.

Wilbert Kolkman: 'Erfrecht is emotie'
Wanneer:10 november 2016

Hoogleraar notarieel recht Wilbert Kolkman was woensdagavond 9 november één van de sprekers op een drukbezochte Publieksacademie voor de Rechtspraak over erfrecht. Erfrecht is emotie. Vaak komt bij de afwikkeling van de nalatenschap van een dierbare de hele familiegeschiedenis boven tafel. Je leert je familieleden pas echt goed kennen als je met ze een nalatenschap hebt verdeeld. Het Dagblad van het Noorden publiceerde een samenvatting van de lezing van Kolkman.

Brigit Toebes c.s.: 'Overheid, doorbreek het monopolie van de farmaceut'
Wanneer:09 november 2016

Patiënten die niet de medicijnen krijgen die ze nodig hebben omdat de prijs te hoog is, was tot voor kort vooral een probleem van ontwikkelingslanden. Inmiddels is er sprake van een mondiale crisis die roept om een nieuwe aanpak. Nederland luidde onlangs de alarmklok bij de Verenigde Naties. Lees het opiniestuk in NRC van mr. Ellen ‘t Hoen (juriste en onderzoekster Global Health Unit, Gezondheidswetenschappen, UMCG), prof. mr. Brigit Toebes (adjunct-hoogleraar internationaal gezondheidsrecht) en prof. dr. Hans Hogerzeil (hoogleraar Global Health, Global Health Unit, Gezondheidswetenschappen, UMCG).

Michel Vols: 'Overlastgever 'Monster van Leersum' extreem voorbeeld'
Wanneer:27 oktober 2016

Een dwangsom van 300 duizend euro kreeg de 80-jarige Rudolf R. opgelegd door de voorzieningenrechter als hij nog één keer op het erf van zijn buren in de bossen van Leersum zou komen.

Adriaan Wierenga: 'Wij hebben veel kennis in huis die we graag willen delen met het grote publiek'
Wanneer:26 oktober 2016

In Noord en Ommeland, een radioprogramma op RTV Noord praat programmamaker Rob Mulder met rechtendocent Adriaan Wierenga over de gratis online cursus Inleiding Nederlands Recht die de Faculteit Rechtsgeleerdheid aanbiedt vanaf 7 november. De cursus is mede bedoeld als voorlichting, vooral voor studiekiezers. Het item begint op minuut 27.

Dimitry Kochenov on migrants in Europe and the United Kingdom
Wanneer:24 oktober 2016

Prof. Dimitry Kochenov took part in a Radio talk show of the BBC Russian Service, in which the topic was migrants in Europe and the UK. He stated (in Russian) that politicians who know very well that migration is inevitable, are in fact supporting racism and xenophobia by 'protecting' their countries against migrants. In the process they also harm their national economies.

André de Hoogh: 'Dat Zuid-Afrika zich terugtrekt uit Internationaal Strafhof, is cynisch'
Wanneer:21 oktober 2016

De Afrikaanse onvrede met het Internationaal Strafhof heeft binnen een week tot het vertrek van twee landen geleid. Zuid-Afrika maakt gisteren bekend zich terug te trekken, een paar dagen nadat Burundi dezelfde stap vertrok. Docent internationaal recht André de Hoogh noemt het in Trouw cynisch: 'Het land heeft tijdens de Apartheid zo te lijden gehad onder misdrijven die nu door het Strafhof worden onderzocht.'

Marcel Brus: 'Nieuwe staat in de ruimte is grote flauwekul'
Wanneer:13 oktober 2016

Je kunt een kolonie stichten op Mars, zoals topman Elon Musk van SpaceX droomt. Je kunt het duurste bouwwerk aller tijden maken, zoals Rusland, Europa, Japan en de VS hebben gedaan met het internationale ruimtestation ISS. Maar je kunt de zaken ook meteen grondig aanpakken en een nieuw land stichten in de ruimte, zoals een groep wetenschappers en rechtsgeleerden wil. Volgens hoogleraar internationaal publiekrecht Marcel Brus is het grote flauwekul, zo zegt hij in De Volkskrant.

Dimitry Kochenov warns for Brexit consequence radical downgrading of rights
Wanneer:13 oktober 2016

On October 13 Prof. Dimitry Kochenov appeared on the morning radio show The Globalist on Radio Monocle 24 to discuss the consequences of Brexit for the scope of the rights enjoyed by UK citizens, warning that hard Brexit is bound to mean Argentinization of UK nationality and a radical downgrading of rights. The orher guest in the studio is Sean Kemp, the former head of media for the Liberal Democrats in the UK. Fragment starts at 7 min 25.

Dimitry Kochenov's article on Brexit and Citizenship quoted by The Guardian
Wanneer:07 oktober 2016

Prof. Dimitry Kochenov's (EU Constitutional Law) article on Brexit and Citizenship published by LSE has been quoted by The Guardian today. The legal-political picture of the influence of Brexit on the citizenship rights in the UK which Prof. Kochenov paints is profoundly disturbing, as it amounts to the largest stripping of rights since decolonization, directly affecting every single British citizen if 'hard Brexit' is chosen.

Dimitry Kochenov on defeats of the elites in referenda world wide
Wanneer:03 oktober 2016

On October 3 Prof. Dimitry Kochenov took part in a talk show on BBC Russian radio programme 'Piatyj Ètazh' debating the reasons behind the defeats of the elites in a series of referenda all around the world (in Russian), lamenting the abuse of the referenda as a way to rebuild much needed legitimacy.

Adriaan Wierenga: 'Noodbevel in Haren was effectief en gerechtvaardigd'
Wanneer:22 september 2016

Het noodbevel van burgemeester Pieter van Veen van Haren woensdag in verband met de Project-X-reünie was gerechtvaardigd en effectief. Dat zegt jurist Adriaan Wierenga, expert op het terrein van gemeentelijke noodverordeningen en -bevelen, op RTV Noord.

Anne Ruth Mackor: 'Juist doordat bijna elke regel interpretatie vergt, komt een jurist regelmatig in het grijze gebied'
Wanneer:15 september 2016

Met zijn opmerking ‘Integriteit is meer dan regels naleven’ in een interview in het julinummer van Mr. wilde Jaap Winter (Vrije Universiteit) juristen aan het denken zetten over beroepsethiek. De redactie vroeg een aantal juristen uit de praktijk en uit de wetenschap het artikel te (her)lezen. Hoogleraar professie-ethiek Anne Ruth Mackor zegt: 'Let op de kanarie in de mijnschacht'.

Heinrich Winter over de macht van de Groningse pandjesbazen
Wanneer:09 september 2016

In Groningen hebben 13 eigenaren zeker 730 panden in bezit. Die situatie leidt al jaren tot veel problemen: intimidatie van studenten die het wagen hun huurgeschil voor te leggen aan de huurcommissie. En ergernis bij bewoners van andere huizen over pandjesbazen die tegen de vergunning in verbouwingen en nieuwbouw plegen. Argos onderzoekt de macht van de Groningse pandjesbazen. Met commentaar van hoogleraar bestuurskunde Heinrich Winter.

Berend Roorda: ‘Demonstratierecht moet worden aangepast’
Wanneer:07 september 2016

De Nederlandse demonstratiewet is niet meer van deze tijd. Dat stelt RUG-promovendus Berend Roorda in zijn proefschrift. Lees het artikel in het Dagblad van het Noorden en luister naar de radiouitzending van BNR Wetenschap Vandaag.

Hein Wolswijk: 'Kun je iets stelen wat niet écht bestaat?'
Wanneer:05 september 2016

De zesde Publieksacademie voor de Rechtspraak, op woensdag 7 september in het Academiegebouw in Groningen, gaat over cybercrime.
Hein Wolswijk, hoogleraar straf- en strafprocesrecht, is een van de sprekers. Kun je iets stelen wat niet echt bestaat? Wolswijk zal betogen dat dat kan. Sterker nog: je kunt er zelfs straf voor krijgen. De Hoge Raad bepaalde een paar jaar geleden dat het wegnemen (stelen) van virtuele goederen uit een computerspel – het ging om een amulet en een masker – strafbaar is. Het staat gelijk aan diefstal. Hein Wolswijk: “De uitspraak dat je iets kunt stelen wat niet echt bestaat haalde de juridische wereldpers”.

Lees het volledige artikel in het Dagblad van het Noorden.

Michel Vols: 'Het gebruik van politiegegevens bij toelating bewoners in achterstandswijken'
Wanneer:02 september 2016
De gemeente Rotterdam bestudeert momenteel de mogelijkheid om mensen die een crimineel verleden hebben, geradicaliseerd of asociaal zijn, te weigeren als nieuwe bewoners in bepaalde wijken.
'We moeten er wel scherp op zijn welke mensen worden geweerd' stelt Michel Vols, hoogleraar openbare-orde recht op NPO1.
Dimitry Kochenov: 'Mein Pass ist Scheiße'
Wanneer:22 augustus 2016

Dimitry Kochenov, Professor Europäisches Verfassungsrecht, in ein Interview mit dem Österreichischen Profil: "Als ich in die Niederlande gezogen bin, haben meine Kollegen davon gesprochen, wie heilig die Verbindung zwischen einem Land und einer Person ist und umgekehrt. Ich dachte nur: Tja, das wäre mir nicht eingefallen, mein Pass ist scheiße. Eine heilige Verbindung zu Scheiße wirkt nicht."

Berend Roorda: 'Van der laan mocht hakenkruis bij Pegida-demonstratie niet verbieden'
Wanneer:16 augustus 2016

De voorschriften voor de Pegida-demonstraties in Amsterdam waren in strijd met de wet. Dat stelt Berend Roorda, onderzoeker van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid en adviseur van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, tegenover onderzoeksjournalisten van Argos in De Sprint.

Dimitry Kochenov: 'Die Liebe zum Vaterland wird überwertet''
Wanneer:19 juli 2016

Prof. Dimitry Kochenov bewertet Nationalitäten. Aus seiner Sicht gibt es in dieser Sache drei grosse Missverständnisse. Eines davon ist der Patriotismus. Natürlich verstehe er patriotische Gefühle, den Stolz auf Land und Pass. "Das ist ja das Schöne an Liebe und Stolz. Sie sind nicht rational", sagt er in die Schweizer Zeiting Tages Anzeiger.

Anne Ruth Mackor: Op welke manier staan rechters onder druk?
Wanneer:17 juli 2016

‘Onafhankelijkheid’ is het thema van een nieuwe reeks afleveringen van Het Filosofisch Kwintet. Deze aflevering gaat over de onafhankelijkheid van de rechter. De rechtspraak is per definitie onafhankelijk. Maar hoe borg je die onafhankelijkheid? Bestaat pure onafhankelijkheid wel? Met het nieuwe Wilders-proces in aantocht onderzoekt het kwintet hoe de onafhankelijkheid van rechters onder druk staat. Hoogleraar professie-ethiek Anne Ruth Mackor is één van de gasten.

Heinrich Winter: ´Als een minister eenmaal besluit in te grijpen, is zbo-constructie ideale dekmantel´
Wanneer:14 juli 2016

Het ‘zelfstandig bestuursorgaan’ bestaat om te voorkomen dat politici zich in individuele gevallen naar eigen smaak gaan bemoeien met het toepassen van de wet. De praktijk is anders. Wat er mis kan gaan als politici wel rechtstreeks kunnen ingrijpen, vertelt hoogleraar bestuurskunde Heinrich Winter in NRC.

Huub Willems: 'Ernstig wanbeleid bij Aqualectra en Refineria di Korsou tijdens kabinet-Schotte'
Wanneer:14 juli 2016

Bij zowel Aqualectra als de Refineria di Kòrsou (RdK) was onder het kabinet-Schotte sprake van ernstig wanbeleid. Dit is de conclusie van de civiele enquête naar het beleid en gang van zaken daar. Het wanbeleid werd geheel veroorzaakt ‘doordat de politiek zich direct met de bedrijfsvoering van beide bedrijven ging bemoeien’. Aqualectra is daardoor momenteel bijna failliet. Dat meldt onderzoeker en bijzonder hoogleraar Corporate Litigation Huub Willems in zijn conclusie, die de Amigoe in haar bezit heeft.

Michel Vols: 'Hoog tijd dat burgemeesters extra middel tegen overlast krijgen'
Wanneer:13 juli 2016

Nederlandse gemeenten sorteren voor op de zogenoemde Aso-wet die pas na het zomerreces in de Tweede Kamer wordt behandeld. Een aantal gemeenten heeft op eigen houtje besloten dat de burgemeester de bevoegdheid krijgt zonder tussenkomst van een rechter overlastplegers een bindende 'gedragsaanwijzing' te geven. Volgens de Groningse hoogleraar openbare-orderecht Michel Vols is het hoog tijd dat de Nederlandse burgemeesters een extra middel in hun gereedschapskist krijgen. Lees het artikel in Trouw.

Mr. van de week: Gijsbert Vonk
Wanneer:11 juli 2016

Mr. van de week volgens Mr. Magazine is hoogleraar socialezekerheidsrecht Gijsbert Vonk. Hij is hoogleraar socialezekerheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, en als enige jurist genomineerd voor de Huibregtsenprijs 2016. Overigens is hij geen meester maar doctorandus (en doctor) in de rechten.

Michel Vols: 'Burgemeesters krijgen rol bij burenoverlast'
Wanneer:09 juli 2016

Meer dan een half miljoen huishoudens in Nederland heeft last van zijn buren. Zo bleek onlangs uit het Woononderzoek 2015 van het CBS. Tot nu toe zijn er twee manieren om die overlastgevers aan te pakken, namelijk een waarschuwing geven of uit huis zetten. Maar als het aan de Tweede Kamer ligt komt daar binnenkort een derde mogelijkheid bij: de zogenoemde ‘gedragsaanwijzing’. Wat dat precies inhoudt en of het gaat werken vertelt hoogleraar Openbare-orderecht Michel Vols in de Nieuwsshow op Radio1.

Jonge academici krijgen stem
Wanneer:04 juli 2016

Dit zijn de toekomstige leiders van de universiteit, aldus rector magnificus Elmer Sterken van de Rijksuniversiteit Groningen. Vandaag gaat de Young Academy Groningen van start, een club van jonge topwetenschappers, zo meldt het Dagblad van het Noorden. Michel Vols, adjunct hoogleraar openbare-orderecht, is één van de 16 founding members.

Mathieu Paapst: '21 procent van 390 gemeenten archiveert websites niet goed'
Wanneer:30 juni 2016

Minister Plasterk van BZK maakt zich zorgen over gemeenten die websites niet archiveren volgens de wettelijke eisen. Uit onderzoek blijkt dat één op vijf gemeenten dit nalaat. Dit blijkt uit onderzoek van ICT-jurist Mathieu Paapst van Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De redenen daarvoor lopen uiteen. Een gebrek aan financiële middelen, maar ook te weinig kennis zijn mogelijke oorzaken, zo is te lezen op de website van Binnenlands Bestuur.

Raymond Adema: 'Panama Papers bieden mogelijkheden voor onderzoek'
Wanneer:20 juni 2016

‘Het openbaren van de enorme berg data uit de Panama Papers onthult inderdaad allerlei corruptie’, zo vertelt Raymond Adema, universitair docent internationaal belastingrecht, in een reactie op het onderzoek naar de Groningse firma BuildingBlocks Solutions Limited op RTVNoord.

Dimitry Kochenov: Nederlandse nationaliteit een van de beste ter wereld
Wanneer:17 juni 2016

De Nederlandse nationaliteit behoort tot de beste van de wereld. Dat blijkt uit onderzoek van Dimitry Kochenov aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Dimitry Kochenov: 'Britischer Pass verliert bei Brexit an Attraktivität'
Wanneer:11 juni 2016

Was bedeutet der Brexit für den Wert der britischen Staatsbürgerschaft? Nichts Gutes, glaubt man Dimitry Kochenov und seinem Quality of Nationality Index (QNI). Laut dem Rechtsprofessor in Tages Anzeiger, der an den Universitäten von Princeton (USA) und Groningen (NL) lehrt, rutscht der britische Pass ohne EU-Zugehörigkeit von aktuell Platz 11 ab auf Platz 30 – damit fällt er hinter alle anderen EU-Staaten, aber auch hinter die USA und ­Japan zurück.

Dimitry Kochenov over kwijtraken paspoort na steun aan terreur
Wanneer:10 juni 2016

De Deen Mansour kreeg al 4 jaar voor propaganda voor terreur. Op last van de rechter verliest hij nu zijn Deense paspoort. Dat zie je sinds de terroristische aanslagen van 11 september in meer Europese landen gebeuren, vertelt de Groningse hoogleraar Dimitry Kochenov, die gespecialiseerd is in staatsburgerschap in NRC. Hij vindt dat een slechte ontwikkeling.

Dimitry Kochenov: Which One is the Best Passport to Have?
Wanneer:09 juni 2016

A new index unveiled in Zurich this June is the first to ever objectively rank the quality of nationalities worldwide. The Henley & Partners – Kochenov Quality of Nationality Index (QNI) explores both internal factors and external factors that make one nationality better than another in terms of legal status in which to develop your talents and business.

Dimitry Kochenov: Qatar and UAE ranked as regional job hubs
Wanneer:08 juni 2016

Immigration and citizenship firm, Henley & Partners has ranked Qatar and the UAE as the most attractive employment destinations in the MENA region in a new index measuring the quality of nationalities. Co-author of the QNI and constitutional Prof. Dimitry Kochenov (EU Constitutional Law), said the index made it possible to compare the relative worth of nationalities as opposed to just countries. Read the articel in Gulf Business.

Hans Vedder: 'Hoe herken je als consument kartelvorming?'
Wanneer:08 juni 2016

Jaarlijks worden we voor 90 miljoen euro opgelicht door verboden prijsafspraken tussen bedrijven, zogeheten kartelvorming. Volgens het ACM betalen we in bijna iedere sector van de economie 15 procent teveel. Radio1-programma Nog Steeds Wakker praat erover met Hans Vedder, hoogleraar economisch recht aan de RUG.

Dimitry Kochenov: Canadian nationality ranked better than most but behind many
Wanneer:06 juni 2016

A new study that measures the 'quality of nationalities' ranks Canada behind many, but better than most. The rankings by Henley & Partners and constitutional law professor Dimitry Kochenov puts Canada at No. 32, near the bottom of the group of nations deemed 'very high quality'.

Dimitry Kochenov: 'Quality of post-Soviet nationalities remains relatively low'
Wanneer:03 juni 2016

Prof. Dimitry Kochenov (EU Constitutional Law) gave an interview on the measurement of the quality of world nationalities to the main Russian business daily, Kommersant, which ran a big story dedicated to the Quality of Nationality Index, which Dimitry released together with Henley & Partners, a leading citizenship law firm (in Russian).

The Economist features Prof. Dimitry Kochenov's research in its daily chart
Wanneer:02 juni 2016

The Economist Daily Chart on June 2 2016 is dedicated to the Quality of Nationality Index, which Prof Dimitry Kochenov (EU Constitutional Law) designed together with Henley and Partners, the world leading citizenship and immigration law firm.

Willem Bantema: 'Rookverbod in cafés had een succes kunnen worden'
Wanneer:30 mei 2016

Het rookverbod in de horeca had vanaf het begin een succes kunnen worden, als de overheid direct streng had opgetreden. Tot die conclusie komt rechtssocioloog Willem Bantema van de Rijksuniversiteit Groningen in Noord Vandaag op RTV Noord. Bantema deed onderzoek naar het rookverbod, dat veel ophef veroorzaakte en nog steeds voor discussie zorgt.

Gijbert Vonk: Wat is de echte waarde van een keukentafelgesprek?
Wanneer:19 mei 2016

Het keukentafelgesprek. Al sinds de invoering van deze gesprekken waarin de burgers met de lokale overheid moeten bespreken hoeveel hulp er nodig is, is er discussie. Volgens hoogleraar Gijsbert Vonk gebruiken gemeenten de gesprekken om mensen van voorzieningen af te praten. Vandaag oordeelde de Centrale Raad van Beroep dat gemeenten onder de nieuwe Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) huishoudelijke hulp moeten bieden als dat nodig is. Een goede ontwikkeling, zegt Vonk in Nieuwsuur.

Leon Verstappen: 'Trouwen in gemeenschap van goederen niet langer standaard'
Wanneer:17 mei 2016

De meimaand is de trouwmaand. Leon Verstappen, Hoogleraar privaatrecht aan de RUG in Groningen, vertelt in Puur Noord op Podium.TV wat er binnenkort allemaal verandert voor stellen die in de toekomst gaan trouwen. Want trouwen in algehele gemeenschap van goederen is niet langer de standaard. Uitzendingen zijn 17 mei om 11.00 en 12.00 uur, op 18 mei om 09.00 en 10.00 uur.

Gijbert Vonk: 'Gemeentes gebruiken keukentafelgesprekken om mensen van voorzieningen af te praten'
Wanneer:17 mei 2016

In het rapport Rechtsstatelijke aspecten van de decentralisaties in het sociale domein stellen vier Groningse rechtsgeleerden, Gijsbert Vonk, Solke Munneke, Aline Klingenberg en Albert Tollenaar, dat de rechtspositie van burgers door de overheveling van de zorg van Rijk naar gemeentes is verzwakt. 'De gedachte dat alles beter zou worden als de gemeentes de zorg overnemen en burgers maatwerk bieden was naïef', zegt hoogleraar socialezekerheidsrecht Gijsbert Vonk in het Dagblad van het Noorden, 'Ik hoop dat dit rapport de politiek ontmaskert.'

Jan Brouwer: 'Haatimams moeten vrijuit kunnen spreken'
Wanneer:17 mei 2016

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen die sancties stelt op het uitnodigen van haatpredikers. De Groningse hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer noemt dat in het Radio1-programma Dit is de Dag een aantasting van de vrijheid van meningsuiting: 'Deze motie is ook een aanslag op onze vrijheid van godsdienst.'

Hoogleraren: meldpunt nodig voor zorgklacht
Wanneer:11 mei 2016

Gemeenten kunnen veel beter bepalen waaraan hun burgers behoefte hebben dan het Rijk, was de gedachte achter de overheveling van zorgtaken. Maar in de praktijk zijn veel hulpbehoevenden nu ontevreden. Volgens hoogleraar Gijsbert Vonk en collega-rechtsgeleerden Aline Klingenberg, Solke Munneke, Albertjan Tollenaar is het hoog tijd voor een betere klachtenprocedure, zo is te lezen in de Volkskrant.

Leon Verstappen: 'Tot de voorwaarden ons scheiden'
Wanneer:07 mei 2016

Hoogleraar Leon Verstappen beet zich achttien jaar geleden vast in het huwelijksvermogensrecht. Hij hoopt dat mede door zijn inzet het recht beter aansluit bij wat mensen willen. 'Wetten veranderd krijgen is allesbehalve eenvoudig', zegt Verstappen in een interview in het Dagblad van het Noorden. Maar er komt verandering, trouwen in algehele gemeenschap van goederen is niet langer de standaard.

Bestuurder AFM Femke de Vries: ‘Toezicht is nooit een 100 procent-controle’
Wanneer:16 april 2016

De financiële sector en vertrouwen, het blijft een moeilijke combinatie. Na elk schandaal verliezen mensen nog meer van hun toch al geringe fiducie in banken, verzekeraars en andere financiële instellingen. Nu zijn er de onthullingen uit de Panama Papers. Over de rijken en machtigen der aarde die, al dan niet legaal, hun geld wegstoppen in belastingparadijzen. 'Uitleg over het hoe en waarom kan bijdragen aan het vertrouwen', zegt Femke de Vries, bestuurder van financiële waakhond AFM en bijzonder hoogleraar Toezicht, in een interview met NRC.

Wilbert Kolkman en Marieke Verstappen in Studiekeuze TV SBS6
Wanneer:13 april 2016

In StudiekeuzeTV worden elke week opleidingen verkend door studenten. De studenten zoeken uit hoe het er aan toe gaat in de praktijk en wat de vooruitzichten zijn bij het vinden een baan. Deze week gaat Vwo-scholiere Marieke Verstappen naar een college Notarieel recht over huwelijkse voorwaarden aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoogleraar notarieel recht Wilbert Kolkman legt uit wat de studie inhoudt.

Jan Brouwer: 'Jumbo mag geen foto's ophangen van winkeldieven'
Wanneer:12 april 2016

In het filiaal van Jumbo in de Oosterstraat in Groningen hangen sinds kort foto's van winkeldieven die voor iedere bezoeker zichtbaar zijn. Volgens hoogleraar Jan Brouwer is dit volgens artikel 21 van de Auteurswet verboden, zo stelt hij op RTV Noord.

Arvin Kolder: Voetballer die onderbeen moet missen na brute tackle vecht door
Wanneer:11 april 2016

Trienko Smit uit Hoogezand moet zijn onderbeen missen nadat hij in 2005 een gecompliceerde enkelbreuk opliep tijdens een voetbalwedstrijd. It's all in the game, oordeelde de rechtbank in Groningen vorige week. Volgens Arvin Kolder, letselschade-advocaat en docent aan de RUG, is er wel degelijk een grens overschreden.

Wilbert Kolkman: 'In veel Europese landen is trouwen onder huwelijkse voorwaarden al de standaard, dus waarom hier dan niet?'
Wanneer:17 februari 2016

Een meerderheid in de Tweede Kamer is ervoor om het systeem aan te passen: niet trouwen in gemeenschap van goederen, maar onder huwelijkse voorwaarden zou de standaard moeten zijn. Wie toch in gemeenschap van goederen wil trouwen, zou dit bij de notaris moeten regelen, zegt de Kamer. Een verstandig idee, zegt Wilbert Kolkman, hoogleraar notarieel recht, in het NOS Radio 1 Journaal.

Huub Willems voorzitter stichting voor wereldwijde schikking gedupeerde beleggers Volkswagen
Wanneer:15 februari 2016

Een Nederlandse stichting bereidt een schikking voor tussen Volkswagen en gedupeerde institutionele beleggers van over de hele wereld die schade hebben ondervonden door het schandaal met sjoemelsoftware. De stichting streeft naar een compensatie via een mondiale, collectieve schikking die door het Amsterdamse Gerechtshof algemeen verbindend kan worden verklaard. Daartoe is eind januari een stichting opgericht onder voorzitterschap van Huub Willems, bijzonder hoogleraar Corporate Litigation en de voormalige president van de Ondernemingskamer, zo staat in het FD, Z24 en PR Newswire (English).

Vrijdenker Rinus Otte moet bij OM een schaap met zeven poten worden
Wanneer:09 februari 2016

De man die binnen de rechtspraak velen tegen zich in het harnas jaagde, wordt lid van het College van Procureurs-Generaal van het Openbaar Ministerie. Is Rinus Otte, raadsheer bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en hoogleraar van de organisatie van de rechtspleging, de juiste man voor die plek? Op mr-online zegt Bert Fibbe, portefeuillehouder strafrecht bij de Nederlandse Orde van Advocaten: 'Hij gaat zijn handen vol hebben. Ik wens Rinus Otte veel succes.' Tweede Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA): 'Ik feliciteer het OM. Ik ken Rinus Otte van zijn boek ‘De nieuwe kleren van de rechter’, en van zijn optredens in de Tweede Kamer. Het is een echte vrijdenker.'

Nicolle Zeegers: 'Moeilijk na te gaan hoe vaak voor 1991 verdachten zijn vrijgesproken van verkrachting binnen het huwelijk'
Wanneer:29 januari 2016

Universitair docent Politieke Wetenschappen Nicolle Zeegers onderzocht de Nederlandse zedenwetgeving en zegt in de NRC dat door gebrek aan registratie moeilijk is na te gaan hoe vaak er voor 1991 verdachten werden vrijgesproken, omdat de verkrachting binnen het huwelijk plaatsvond.

Prof. Kochenov's work on the Rule of Law quoted in the Financial Times
Wanneer:05 januari 2016

In its analysis of the situation with the dismantlement of independent public broadcasting in Poland, the January 4 edition of the Financial Times referred to the work on the European Union's Rule of Law protection mechanisms conducted by Prof. Dimitry Kochenov. There is a chance that Poland will be the first country to be put under the scrutiny of the new European Commission's 'pre-Article 7 procedure'.