Skip to ContentSkip to Navigation
founded in 1614  -  top 100 university

In the media

In the media

Gijbert Vonk: Wat is de echte waarde van een keukentafelgesprek?
When:May 19, 2016

Het keukentafelgesprek. Al sinds de invoering van deze gesprekken waarin de burgers met de lokale overheid moeten bespreken hoeveel hulp er nodig is, is er discussie. Volgens hoogleraar Gijsbert Vonk gebruiken gemeenten de gesprekken om mensen van voorzieningen af te praten. Vandaag oordeelde de Centrale Raad van Beroep dat gemeenten onder de nieuwe Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) huishoudelijke hulp moeten bieden als dat nodig is. Een goede ontwikkeling, zegt Vonk in Nieuwsuur.

Jan Brouwer: 'Haatimams moeten vrijuit kunnen spreken'
When:May 17, 2016

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen die sancties stelt op het uitnodigen van haatpredikers. De Groningse hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer noemt dat in het Radio1-programma Dit is de Dag een aantasting van de vrijheid van meningsuiting: 'Deze motie is ook een aanslag op onze vrijheid van godsdienst.'

Gijbert Vonk: 'Gemeentes gebruiken keukentafelgesprekken om mensen van voorzieningen af te praten'
When:May 17, 2016

In het rapport Rechtsstatelijke aspecten van de decentralisaties in het sociale domein stellen vier Groningse rechtsgeleerden, Gijsbert Vonk, Solke Munneke, Aline Klingenberg en Albert Tollenaar, dat de rechtspositie van burgers door de overheveling van de zorg van Rijk naar gemeentes is verzwakt. 'De gedachte dat alles beter zou worden als de gemeentes de zorg overnemen en burgers maatwerk bieden was naïef', zegt hoogleraar socialezekerheidsrecht Gijsbert Vonk in het Dagblad van het Noorden, 'Ik hoop dat dit rapport de politiek ontmaskert.'

Leon Verstappen: 'Trouwen in gemeenschap van goederen niet langer standaard'
When:May 17, 2016

De meimaand is de trouwmaand. Leon Verstappen, Hoogleraar privaatrecht aan de RUG in Groningen, vertelt in Puur Noord op Podium.TV wat er binnenkort allemaal verandert voor stellen die in de toekomst gaan trouwen. Want trouwen in algehele gemeenschap van goederen is niet langer de standaard. Uitzendingen zijn 17 mei om 11.00 en 12.00 uur, op 18 mei om 09.00 en 10.00 uur.

Hoogleraren: meldpunt nodig voor zorgklacht
When:May 11, 2016

Gemeenten kunnen veel beter bepalen waaraan hun burgers behoefte hebben dan het Rijk, was de gedachte achter de overheveling van zorgtaken. Maar in de praktijk zijn veel hulpbehoevenden nu ontevreden. Volgens hoogleraar Gijsbert Vonk en collega-rechtsgeleerden Aline Klingenberg, Solke Munneke, Albertjan Tollenaaris het hoog tijd voor een betere klachtenprocedure, zo is te lezen in de Volkskrant.

Leon Verstappen: 'Tot de voorwaarden ons scheiden'
When:May 07, 2016

Hoogleraar Leon Verstappen beet zich achttien jaar geleden vast in het huwelijksvermogensrecht. Hij hoopt dat mede door zijn inzet het recht beter aansluit bij wat mensen willen. 'Wetten veranderd krijgen is allesbehalve eenvoudig', zegt Verstappen in een interview in het Dagblad van het Noorden. Maar er komt verandering, trouwen in algehele gemeenschap van goederen is niet langer de standaard.

Bestuurder AFM Femke de Vries: ‘Toezicht is nooit een 100 procent-controle’
When:April 16, 2016

De financiële sector en vertrouwen, het blijft een moeilijke combinatie. Na elk schandaal verliezen mensen nog meer van hun toch al geringe fiducie in banken, verzekeraars en andere financiële instellingen. Nu zijn er de onthullingen uit de Panama Papers. Over de rijken en machtigen der aarde die, al dan niet legaal, hun geld wegstoppen in belastingparadijzen. 'Uitleg over het hoe en waarom kan bijdragen aan het vertrouwen', zegt Femke de Vries, bestuurder van financiële waakhond AFM en bijzonder hoogleraar Toezicht, in een interview met NRC.

Wilbert Kolkman en Marieke Verstappen in Studiekeuze TV SBS6
When:April 13, 2016

In StudiekeuzeTV worden elke week opleidingen verkend door studenten. De studenten zoeken uit hoe het er aan toe gaat in de praktijk en wat de vooruitzichten zijn bij het vinden een baan. Deze week gaat Vwo-scholiere Marieke Verstappen naar een college Notarieel recht over huwelijkse voorwaarden aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoogleraar notarieel recht Wilbert Kolkman legt uit wat de studie inhoudt.

Jan Brouwer: 'Jumbo mag geen foto's ophangen van winkeldieven'
When:April 12, 2016

In het filiaal van Jumbo in de Oosterstraat in Groningen hangen sinds kort foto's van winkeldieven die voor iedere bezoeker zichtbaar zijn. Volgens hoogleraar Jan Brouwer is dit volgens artikel 21 van de Auteurswet verboden, zo stelt hij op RTV Noord.

Arvin Kolder: Voetballer die onderbeen moet missen na brute tackle vecht door
When:April 11, 2016

Trienko Smit uit Hoogezand moet zijn onderbeen missen nadat hij in 2005 een gecompliceerde enkelbreuk opliep tijdens een voetbalwedstrijd. It's all in the game, oordeelde de rechtbank in Groningen vorige week. Volgens Arvin Kolder, letselschade-advocaat en docent aan de RUG, is er wel degelijk een grens overschreden.

Wilbert Kolkman: 'In veel Europese landen is trouwen onder huwelijkse voorwaarden al de standaard, dus waarom hier dan niet?'
When:February 17, 2016

Een meerderheid in de Tweede Kamer is ervoor om het systeem aan te passen: niet trouwen in gemeenschap van goederen, maar onder huwelijkse voorwaarden zou de standaard moeten zijn. Wie toch in gemeenschap van goederen wil trouwen, zou dit bij de notaris moeten regelen, zegt de Kamer. Een verstandig idee, zegt Wilbert Kolkman, hoogleraar notarieel recht, in het NOS Radio 1 Journaal.

Huub Willems voorzitter stichting voor wereldwijde schikking gedupeerde beleggers Volkswagen
When:February 15, 2016

Een Nederlandse stichting bereidt een schikking voor tussen Volkswagen en gedupeerde institutionele beleggers van over de hele wereld die schade hebben ondervonden door het schandaal met sjoemelsoftware. De stichting streeft naar een compensatie via een mondiale, collectieve schikking die door het Amsterdamse Gerechtshof algemeen verbindend kan worden verklaard. Daartoe is eind januari een stichting opgericht onder voorzitterschap van Huub Willems, bijzonder hoogleraar Corporate Litigation en de voormalige president van de Ondernemingskamer, zo staat in het FD, Z24 en PR Newswire (English).

Vrijdenker Rinus Otte moet bij OM een schaap met zeven poten worden
When:February 09, 2016

De man die binnen de rechtspraak velen tegen zich in het harnas jaagde, wordt lid van het College van Procureurs-Generaal van het Openbaar Ministerie. Is Rinus Otte, raadsheer bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en hoogleraar van de organisatie van de rechtspleging, de juiste man voor die plek? Op mr-online zegt Bert Fibbe, portefeuillehouder strafrecht bij de Nederlandse Orde van Advocaten: 'Hij gaat zijn handen vol hebben. Ik wens Rinus Otte veel succes.' Tweede Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA): 'Ik feliciteer het OM. Ik ken Rinus Otte van zijn boek ‘De nieuwe kleren van de rechter’, en van zijn optredens in de Tweede Kamer. Het is een echte vrijdenker.'

Nicolle Zeegers: 'Moeilijk na te gaan hoe vaak voor 1991 verdachten zijn vrijgesproken van verkrachting binnen het huwelijk'
When:January 29, 2016

Universitair docent Politieke Wetenschappen Nicolle Zeegers onderzocht de Nederlandse zedenwetgeving en zegt in de NRC dat door gebrek aan registratie moeilijk is na te gaan hoe vaak er voor 1991 verdachten werden vrijgesproken, omdat de verkrachting binnen het huwelijk plaatsvond.

Prof. Kochenov's work on the Rule of Law quoted in the Financial Times
When:January 05, 2016

In its analysis of the situation with the dismantlement of independent public broadcasting in Poland, the January 4 edition of the Financial Times referred to the work on the European Union's Rule of Law protection mechanisms conducted by Prof. Dimitry Kochenov. There is a chance that Poland will be the first country to be put under the scrutiny of the new European Commission's 'pre-Article 7 procedure'.