Skip to ContentSkip to Navigation
founded in 1614  -  top 100 university

In the media

In the media

Hans Vedder: 'Provincie Overijssel en Stichting Stop Afvalwater Twente niet kansloos in zaak tegen NAM'
When:October 14, 2016

"Ik denk dat de provincie Overijssel en de Stichting Stop Afvalwater Twente niet kansloos zijn in de zaak die zij hebben aangespannen tegen de NAM." Dat zegt Hans Vedder, hoogleraar recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, tegen RTV Oost. De inzet is te voorkomen dat de NAM opnieuw start met het lozen van productiewater in lege aardgasvelden onder Noordoost-Twente.

Marcel Brus: 'Nieuwe staat in de ruimte is grote flauwekul'
When:October 13, 2016

Je kunt een kolonie stichten op Mars, zoals topman Elon Musk van SpaceX droomt. Je kunt het duurste bouwwerk aller tijden maken, zoals Rusland, Europa, Japan en de VS hebben gedaan met het internationale ruimtestation ISS. Maar je kunt de zaken ook meteen grondig aanpakken en een nieuw land stichten in de ruimte, zoals een groep wetenschappers en rechtsgeleerden wil. Volgens hoogleraar internationaal publiekrecht Marcel Brus is het grote flauwekul, zo zegt hij in De Volkskrant.

Dimitry Kochenov warns for Brexit consequence radical downgrading of rights
When:October 13, 2016

On October 13 Prof. Dimitry Kochenov appeared on the morning radio show The Globalist on Radio Monocle 24 to discuss the consequences of Brexit for the scope of the rights enjoyed by UK citizens, warning that hard Brexit is bound to mean Argentinization of UK nationality and a radical downgrading of rights. The orher guest in the studio is Sean Kemp, the former head of media for the Liberal Democrats in the UK. Fragment starts at 7 min 25.

Dimitry Kochenov's article on Brexit and Citizenship quoted by The Guardian
When:October 07, 2016

Prof. Dimitry Kochenov's (EU Constitutional Law) article on Brexit and Citizenship published by LSE has been quoted by The Guardian today. The legal-political picture of the influence of Brexit on the citizenship rights in the UK which Prof. Kochenov paints is profoundly disturbing, as it amounts to the largest stripping of rights since decolonization, directly affecting every single British citizen if 'hard Brexit' is chosen.

Dimitry Kochenov on defeats of the elites in referenda world wide
When:October 03, 2016

On October 3 Prof. Dimitry Kochenov took part in a talk show on BBC Russian radio programme 'Piatyj Ètazh' debating the reasons behind the defeats of the elites in a series of referenda all around the world (in Russian), lamenting the abuse of the referenda as a way to rebuild much needed legitimacy.

Adriaan Wierenga: 'Noodbevel in Haren was effectief en gerechtvaardigd'
When:September 22, 2016

Het noodbevel van burgemeester Pieter van Veen van Haren woensdag in verband met de Project-X-reünie was gerechtvaardigd en effectief. Dat zegt jurist Adriaan Wierenga, expert op het terrein van gemeentelijke noodverordeningen en -bevelen, op RTV Noord.

Anne Ruth Mackor: 'Juist doordat bijna elke regel interpretatie vergt, komt een jurist regelmatig in het grijze gebied'
When:September 15, 2016

Met zijn opmerking ‘Integriteit is meer dan regels naleven’ in een interview in het julinummer van Mr. wilde Jaap Winter (Vrije Universiteit) juristen aan het denken zetten over beroepsethiek. De redactie vroeg een aantal juristen uit de praktijk en uit de wetenschap het artikel te (her)lezen. Hoogleraar professie-ethiek Anne Ruth Mackor zegt: 'Let op de kanarie in de mijnschacht'.

Heinrich Winter over de macht van de Groningse pandjesbazen
When:September 09, 2016

In Groningen hebben 13 eigenaren zeker 730 panden in bezit. Die situatie leidt al jaren tot veel problemen: intimidatie van studenten die het wagen hun huurgeschil voor te leggen aan de huurcommissie. En ergernis bij bewoners van andere huizen over pandjesbazen die tegen de vergunning in verbouwingen en nieuwbouw plegen. Argos onderzoekt de macht van de Groningse pandjesbazen. Met commentaar van hoogleraar bestuurskunde Heinrich Winter.

Berend Roorda: ‘Demonstratierecht moet worden aangepast’
When:September 07, 2016

De Nederlandse demonstratiewet is niet meer van deze tijd. Dat stelt RUG-promovendus Berend Roorda in zijn proefschrift. Lees het artikel in het Dagblad van het Noorden en luister naar de radiouitzending van BNR Wetenschap Vandaag.

Hein Wolswijk: 'Kun je iets stelen wat niet écht bestaat?'
When:September 05, 2016

De zesde Publieksacademie voor de Rechtspraak, op woensdag 7 september in het Academiegebouw in Groningen, gaat over cybercrime.
Hein Wolswijk, hoogleraar straf- en strafprocesrecht, is een van de sprekers. Kun je iets stelen wat niet echt bestaat? Wolswijk zal betogen dat dat kan. Sterker nog: je kunt er zelfs straf voor krijgen. De Hoge Raad bepaalde een paar jaar geleden dat het wegnemen (stelen) van virtuele goederen uit een computerspel – het ging om een amulet en een masker – strafbaar is. Het staat gelijk aan diefstal. Hein Wolswijk: “De uitspraak dat je iets kunt stelen wat niet echt bestaat haalde de juridische wereldpers”.

Lees het volledige artikel in het Dagblad van het Noorden.

Michel Vols: 'Het gebruik van politiegegevens bij toelating bewoners in achterstandswijken'
When:September 02, 2016
De gemeente Rotterdam bestudeert momenteel de mogelijkheid om mensen die een crimineel verleden hebben, geradicaliseerd of asociaal zijn, te weigeren als nieuwe bewoners in bepaalde wijken.
'We moeten er wel scherp op zijn welke mensen worden geweerd' stelt Michel Vols, hoogleraar openbare-orde recht op NPO1.
Dimitry Kochenov: 'Mein Pass ist Scheiße'
When:August 22, 2016

Dimitry Kochenov, Professor Europäisches Verfassungsrecht, in ein Interview mit dem Österreichischen Profil: "Als ich in die Niederlande gezogen bin, haben meine Kollegen davon gesprochen, wie heilig die Verbindung zwischen einem Land und einer Person ist und umgekehrt. Ich dachte nur: Tja, das wäre mir nicht eingefallen, mein Pass ist scheiße. Eine heilige Verbindung zu Scheiße wirkt nicht."

Berend Roorda: 'Van der laan mocht hakenkruis bij Pegida-demonstratie niet verbieden'
When:August 16, 2016

De voorschriften voor de Pegida-demonstraties in Amsterdam waren in strijd met de wet. Dat stelt Berend Roorda, onderzoeker van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid en adviseur van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, tegenover onderzoeksjournalisten van Argos in De Sprint.

Dimitry Kochenov: 'Die Liebe zum Vaterland wird überwertet''
When:July 19, 2016

Prof. Dimitry Kochenov bewertet Nationalitäten. Aus seiner Sicht gibt es in dieser Sache drei grosse Missverständnisse. Eines davon ist der Patriotismus. Natürlich verstehe er patriotische Gefühle, den Stolz auf Land und Pass. "Das ist ja das Schöne an Liebe und Stolz. Sie sind nicht rational", sagt er in die Schweizer Zeiting Tages Anzeiger.

Anne Ruth Mackor: Op welke manier staan rechters onder druk?
When:July 17, 2016

‘Onafhankelijkheid’ is het thema van een nieuwe reeks afleveringen van Het Filosofisch Kwintet. Deze aflevering gaat over de onafhankelijkheid van de rechter. De rechtspraak is per definitie onafhankelijk. Maar hoe borg je die onafhankelijkheid? Bestaat pure onafhankelijkheid wel? Met het nieuwe Wilders-proces in aantocht onderzoekt het kwintet hoe de onafhankelijkheid van rechters onder druk staat. Hoogleraar professie-ethiek Anne Ruth Mackor is één van de gasten.

Heinrich Winter: ´Als een minister eenmaal besluit in te grijpen, is zbo-constructie ideale dekmantel´
When:July 14, 2016

Het ‘zelfstandig bestuursorgaan’ bestaat om te voorkomen dat politici zich in individuele gevallen naar eigen smaak gaan bemoeien met het toepassen van de wet. De praktijk is anders. Wat er mis kan gaan als politici wel rechtstreeks kunnen ingrijpen, vertelt hoogleraar bestuurskunde Heinrich Winter in NRC.

Huub Willems: 'Mismanagement at Aqualectra and RdK during government Schotte'
When:July 14, 2016

There was a serious case of mismanagement at both the public companies Aqualectra and the Refineria di Korsou (RdK), which is the Curaçao Oil Refinery, during the Schotte-cabinet. The mismanagement was caused entirely “because politics has directly interfered with the operations of both companies.” Aqualectra is therefore currently almost bankrupt. This was reported by researcher Huub Willems in his opinion, which was published by the Dutch newspaper Amigoe. Read the article in English in the Curaçao Chronicle.

Michel Vols: 'Hoog tijd dat burgemeesters extra middel tegen overlast krijgen'
When:July 13, 2016

Nederlandse gemeenten sorteren voor op de zogenoemde Aso-wet die pas na het zomerreces in de Tweede Kamer wordt behandeld. Een aantal gemeenten heeft op eigen houtje besloten dat de burgemeester de bevoegdheid krijgt zonder tussenkomst van een rechter overlastplegers een bindende 'gedragsaanwijzing' te geven. Volgens de Groningse hoogleraar openbare-orderecht Michel Vols is het hoog tijd dat de Nederlandse burgemeesters een extra middel in hun gereedschapskist krijgen. Lees het artikel in Trouw.

Mr. van de week: Gijsbert Vonk
When:July 11, 2016

Mr. van de week volgens Mr. Magazine is hoogleraar socialezekerheidsrecht Gijsbert Vonk. Hij is hoogleraar socialezekerheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, en als enige jurist genomineerd voor de Huibregtsenprijs 2016. Overigens is hij geen meester maar doctorandus (en doctor) in de rechten.

Michel Vols: 'Burgemeesters krijgen rol bij burenoverlast'
When:July 09, 2016

Meer dan een half miljoen huishoudens in Nederland heeft last van zijn buren. Zo bleek onlangs uit het Woononderzoek 2015 van het CBS. Tot nu toe zijn er twee manieren om die overlastgevers aan te pakken, namelijk een waarschuwing geven of uit huis zetten. Maar als het aan de Tweede Kamer ligt komt daar binnenkort een derde mogelijkheid bij: de zogenoemde ‘gedragsaanwijzing’. Wat dat precies inhoudt en of het gaat werken vertelt hoogleraar Openbare-orderecht Michel Vols in de Nieuwsshow op Radio1.

Jonge academici krijgen stem
When:July 04, 2016

Dit zijn de toekomstige leiders van de universiteit, aldus rector magnificus Elmer Sterken van de Rijksuniversiteit Groningen. Vandaag gaat de Young Academy Groningen van start, een club van jonge topwetenschappers, zo meldt het Dagblad van het Noorden. Michel Vols, adjunct hoogleraar openbare-orderecht, is één van de 16 founding members.

Mathieu Paapst: '21 procent van 390 gemeenten archiveert websites niet goed'
When:June 30, 2016

Minister Plasterk van BZK maakt zich zorgen over gemeenten die websites niet archiveren volgens de wettelijke eisen. Uit onderzoek blijkt dat één op vijf gemeenten dit nalaat. Dit blijkt uit onderzoek van ICT-jurist Mathieu Paapst van Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De redenen daarvoor lopen uiteen. Een gebrek aan financiële middelen, maar ook te weinig kennis zijn mogelijke oorzaken, zo is te lezen op de website van Binnenlands Bestuur.

Raymond Adema: 'Panama Papers bieden mogelijkheden voor onderzoek'
When:June 20, 2016

‘Het openbaren van de enorme berg data uit de Panama Papers onthult inderdaad allerlei corruptie’, zo vertelt Raymond Adema, universitair docent internationaal belastingrecht, in een reactie op het onderzoek naar de Groningse firma BuildingBlocks Solutions Limited op RTVNoord.

Dimitry Kochenov: Nederlandse nationaliteit een van de beste ter wereld
When:June 17, 2016

De Nederlandse nationaliteit behoort tot de beste van de wereld. Dat blijkt uit onderzoek van Dimitry Kochenov aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Dimitry Kochenov: 'Britischer Pass verliert bei Brexit an Attraktivität'
When:June 11, 2016

Prof. Dimity Kochenov's research is featured in a polemical article in the New Yorker

Dimitry Kochenov over kwijtraken paspoort na steun aan terreur
When:June 10, 2016

De Deen Mansour kreeg al 4 jaar voor propaganda voor terreur. Op last van de rechter verliest hij nu zijn Deense paspoort. Dat zie je sinds de terroristische aanslagen van 11 september in meer Europese landen gebeuren, vertelt de Groningse hoogleraar Dimitry Kochenov, die gespecialiseerd is in staatsburgerschap in NRC. Hij vindt dat een slechte ontwikkeling.

Dimitry Kochenov: Which One is the Best Passport to Have?
When:June 09, 2016

A new index unveiled in Zurich this June is the first to ever objectively rank the quality of nationalities worldwide. The Henley & Partners – Kochenov Quality of Nationality Index (QNI) explores both internal factors and external factors that make one nationality better than another in terms of legal status in which to develop your talents and business.

Dimitry Kochenov: Qatar and UAE ranked as regional job hubs
When:June 08, 2016

Immigration and citizenship firm, Henley & Partners has ranked Qatar and the UAE as the most attractive employment destinations in the MENA region in a new index measuring the quality of nationalities. Co-author of the QNI and constitutional Prof. Dimitry Kochenov (EU Constitutional Law), said the index made it possible to compare the relative worth of nationalities as opposed to just countries. Read the articel in Gulf Business.

Hans Vedder: 'Hoe herken je als consument kartelvorming?'
When:June 08, 2016

Jaarlijks worden we voor 90 miljoen euro opgelicht door verboden prijsafspraken tussen bedrijven, zogeheten kartelvorming. Volgens het ACM betalen we in bijna iedere sector van de economie 15 procent teveel. Radio1-programma Nog Steeds Wakker praat erover met Hans Vedder, hoogleraar economisch recht aan de RUG.

Dimitry Kochenov: Canadian nationality ranked better than most but behind many
When:June 06, 2016

A new study that measures the 'quality of nationalities' ranks Canada behind many, but better than most. The rankings by Henley & Partners and constitutional law professor Dimitry Kochenov puts Canada at No. 32, near the bottom of the group of nations deemed 'very high quality'.

Dimitry Kochenov: 'Quality of post-Soviet nationalities remains relatively low'
When:June 03, 2016

Prof. Dimitry Kochenov (EU Constitutional Law) gave an interview on the measurement of the quality of world nationalities to the main Russian business daily, Kommersant, which ran a big story dedicated to the Quality of Nationality Index, which Dimitry released together with Henley & Partners, a leading citizenship law firm (in Russian).

The Economist features Prof. Dimitry Kochenov's research in its daily chart
When:June 02, 2016

The Economist Daily Chart on June 2 2016 is dedicated to the Quality of Nationality Index, which Prof Dimitry Kochenov (EU Constitutional Law) designed together with Henley and Partners, the world leading citizenship and immigration law firm.

Willem Bantema: 'Rookverbod in cafés had een succes kunnen worden'
When:May 30, 2016

Het rookverbod in de horeca had vanaf het begin een succes kunnen worden, als de overheid direct streng had opgetreden. Tot die conclusie komt rechtssocioloog Willem Bantema van de Rijksuniversiteit Groningen in Noord Vandaag op RTV Noord. Bantema deed onderzoek naar het rookverbod, dat veel ophef veroorzaakte en nog steeds voor discussie zorgt.

Gijbert Vonk: Wat is de echte waarde van een keukentafelgesprek?
When:May 19, 2016

Het keukentafelgesprek. Al sinds de invoering van deze gesprekken waarin de burgers met de lokale overheid moeten bespreken hoeveel hulp er nodig is, is er discussie. Volgens hoogleraar Gijsbert Vonk gebruiken gemeenten de gesprekken om mensen van voorzieningen af te praten. Vandaag oordeelde de Centrale Raad van Beroep dat gemeenten onder de nieuwe Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) huishoudelijke hulp moeten bieden als dat nodig is. Een goede ontwikkeling, zegt Vonk in Nieuwsuur.

Leon Verstappen: 'Trouwen in gemeenschap van goederen niet langer standaard'
When:May 17, 2016

De meimaand is de trouwmaand. Leon Verstappen, Hoogleraar privaatrecht aan de RUG in Groningen, vertelt in Puur Noord op Podium.TV wat er binnenkort allemaal verandert voor stellen die in de toekomst gaan trouwen. Want trouwen in algehele gemeenschap van goederen is niet langer de standaard. Uitzendingen zijn 17 mei om 11.00 en 12.00 uur, op 18 mei om 09.00 en 10.00 uur.

Gijbert Vonk: 'Gemeentes gebruiken keukentafelgesprekken om mensen van voorzieningen af te praten'
When:May 17, 2016

In het rapport Rechtsstatelijke aspecten van de decentralisaties in het sociale domein stellen vier Groningse rechtsgeleerden, Gijsbert Vonk, Solke Munneke, Aline Klingenberg en Albert Tollenaar, dat de rechtspositie van burgers door de overheveling van de zorg van Rijk naar gemeentes is verzwakt. 'De gedachte dat alles beter zou worden als de gemeentes de zorg overnemen en burgers maatwerk bieden was naïef', zegt hoogleraar socialezekerheidsrecht Gijsbert Vonk in het Dagblad van het Noorden, 'Ik hoop dat dit rapport de politiek ontmaskert.'

Jan Brouwer: 'Haatimams moeten vrijuit kunnen spreken'
When:May 17, 2016

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen die sancties stelt op het uitnodigen van haatpredikers. De Groningse hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer noemt dat in het Radio1-programma Dit is de Dag een aantasting van de vrijheid van meningsuiting: 'Deze motie is ook een aanslag op onze vrijheid van godsdienst.'

Hoogleraren: meldpunt nodig voor zorgklacht
When:May 11, 2016

Gemeenten kunnen veel beter bepalen waaraan hun burgers behoefte hebben dan het Rijk, was de gedachte achter de overheveling van zorgtaken. Maar in de praktijk zijn veel hulpbehoevenden nu ontevreden. Volgens hoogleraar Gijsbert Vonk en collega-rechtsgeleerden Aline Klingenberg, Solke Munneke, Albertjan Tollenaar is het hoog tijd voor een betere klachtenprocedure, zo is te lezen in de Volkskrant.

Leon Verstappen: 'Tot de voorwaarden ons scheiden'
When:May 07, 2016

Hoogleraar Leon Verstappen beet zich achttien jaar geleden vast in het huwelijksvermogensrecht. Hij hoopt dat mede door zijn inzet het recht beter aansluit bij wat mensen willen. 'Wetten veranderd krijgen is allesbehalve eenvoudig', zegt Verstappen in een interview in het Dagblad van het Noorden. Maar er komt verandering, trouwen in algehele gemeenschap van goederen is niet langer de standaard.

Bestuurder AFM Femke de Vries: ‘Toezicht is nooit een 100 procent-controle’
When:April 16, 2016

De financiële sector en vertrouwen, het blijft een moeilijke combinatie. Na elk schandaal verliezen mensen nog meer van hun toch al geringe fiducie in banken, verzekeraars en andere financiële instellingen. Nu zijn er de onthullingen uit de Panama Papers. Over de rijken en machtigen der aarde die, al dan niet legaal, hun geld wegstoppen in belastingparadijzen. 'Uitleg over het hoe en waarom kan bijdragen aan het vertrouwen', zegt Femke de Vries, bestuurder van financiële waakhond AFM en bijzonder hoogleraar Toezicht, in een interview met NRC.

Wilbert Kolkman en Marieke Verstappen in Studiekeuze TV SBS6
When:April 13, 2016

In StudiekeuzeTV worden elke week opleidingen verkend door studenten. De studenten zoeken uit hoe het er aan toe gaat in de praktijk en wat de vooruitzichten zijn bij het vinden een baan. Deze week gaat Vwo-scholiere Marieke Verstappen naar een college Notarieel recht over huwelijkse voorwaarden aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoogleraar notarieel recht Wilbert Kolkman legt uit wat de studie inhoudt.

Jan Brouwer: 'Jumbo mag geen foto's ophangen van winkeldieven'
When:April 12, 2016

In het filiaal van Jumbo in de Oosterstraat in Groningen hangen sinds kort foto's van winkeldieven die voor iedere bezoeker zichtbaar zijn. Volgens hoogleraar Jan Brouwer is dit volgens artikel 21 van de Auteurswet verboden, zo stelt hij op RTV Noord.

Arvin Kolder: Voetballer die onderbeen moet missen na brute tackle vecht door
When:April 11, 2016

Trienko Smit uit Hoogezand moet zijn onderbeen missen nadat hij in 2005 een gecompliceerde enkelbreuk opliep tijdens een voetbalwedstrijd. It's all in the game, oordeelde de rechtbank in Groningen vorige week. Volgens Arvin Kolder, letselschade-advocaat en docent aan de RUG, is er wel degelijk een grens overschreden.

Wilbert Kolkman: 'In veel Europese landen is trouwen onder huwelijkse voorwaarden al de standaard, dus waarom hier dan niet?'
When:February 17, 2016

Een meerderheid in de Tweede Kamer is ervoor om het systeem aan te passen: niet trouwen in gemeenschap van goederen, maar onder huwelijkse voorwaarden zou de standaard moeten zijn. Wie toch in gemeenschap van goederen wil trouwen, zou dit bij de notaris moeten regelen, zegt de Kamer. Een verstandig idee, zegt Wilbert Kolkman, hoogleraar notarieel recht, in het NOS Radio 1 Journaal.

Huub Willems voorzitter stichting voor wereldwijde schikking gedupeerde beleggers Volkswagen
When:February 15, 2016

Een Nederlandse stichting bereidt een schikking voor tussen Volkswagen en gedupeerde institutionele beleggers van over de hele wereld die schade hebben ondervonden door het schandaal met sjoemelsoftware. De stichting streeft naar een compensatie via een mondiale, collectieve schikking die door het Amsterdamse Gerechtshof algemeen verbindend kan worden verklaard. Daartoe is eind januari een stichting opgericht onder voorzitterschap van Huub Willems, bijzonder hoogleraar Corporate Litigation en de voormalige president van de Ondernemingskamer, zo staat in het FD, Z24 en PR Newswire (English).

Vrijdenker Rinus Otte moet bij OM een schaap met zeven poten worden
When:February 09, 2016

De man die binnen de rechtspraak velen tegen zich in het harnas jaagde, wordt lid van het College van Procureurs-Generaal van het Openbaar Ministerie. Is Rinus Otte, raadsheer bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en hoogleraar van de organisatie van de rechtspleging, de juiste man voor die plek? Op mr-online zegt Bert Fibbe, portefeuillehouder strafrecht bij de Nederlandse Orde van Advocaten: 'Hij gaat zijn handen vol hebben. Ik wens Rinus Otte veel succes.' Tweede Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA): 'Ik feliciteer het OM. Ik ken Rinus Otte van zijn boek ‘De nieuwe kleren van de rechter’, en van zijn optredens in de Tweede Kamer. Het is een echte vrijdenker.'

Nicolle Zeegers: 'Moeilijk na te gaan hoe vaak voor 1991 verdachten zijn vrijgesproken van verkrachting binnen het huwelijk'
When:January 29, 2016

Universitair docent Politieke Wetenschappen Nicolle Zeegers onderzocht de Nederlandse zedenwetgeving en zegt in de NRC dat door gebrek aan registratie moeilijk is na te gaan hoe vaak er voor 1991 verdachten werden vrijgesproken, omdat de verkrachting binnen het huwelijk plaatsvond.

Prof. Kochenov's work on the Rule of Law quoted in the Financial Times
When:January 05, 2016

In its analysis of the situation with the dismantlement of independent public broadcasting in Poland, the January 4 edition of the Financial Times referred to the work on the European Union's Rule of Law protection mechanisms conducted by Prof. Dimitry Kochenov. There is a chance that Poland will be the first country to be put under the scrutiny of the new European Commission's 'pre-Article 7 procedure'.