Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Nieuws Nieuwsarchief

Onderzoek RUG: extra bevoegdheden tot aanpak woningoverlast beperkt effectief

27 september 2017

In opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Rechtsgeleerdheid, onderzoek gedaan naar de aanpak van malafide pandeigenaren met behulp van de Wet versterking handhaving van de Woningwet. Hoewel uit het onderzoek blijkt dat burgemeesters in Nederland steeds vaker panden sluiten waar drugs zijn aangetroffen of verhandeld, blijkt ook dat veel van de mogelijkheden om overlast aan te pakken nog te weinig worden ingezet.

Verkeerd gebruik dan wel verwaarlozing van woningen en andersoortige gebouwen kan met de recent aangepaste Woningwet, Opiumwet, Huisvestingswet sneller en efficiënter worden bestreden.

Vraag naar nieuwe handhavingsinstrumenten

Gemeentebesturen hebben lange tijd aangedrongen op de introductie van nieuwe handhavingsinstrumenten. De beschikbare instrumenten zouden namelijk tekortschieten om door huisjesmelkers en andere malafide pandeigenaren veroorzaakte problemen te kunnen bestrijden.

De Wet Versterking handhavingsinstrumentarium Woningwet uit 2015 voorziet onder meer in een herziening van de sluitingsbevoegdheid, de introductie van een bestuurlijke boete en een bevoegdheid tot beheerovername.

Juridische en bestuurlijke horden

Het door de RUG uitgevoerde onderzoek toont hoe de wet in de praktijk door gemeentebesturen wordt toegepast. De resultaten laten zien dat de wet een positief effect heeft gehad op de handhaafbaarheid van de Woningwet en de aanpak van malafide pandeigenaren. Tegelijkertijd zijn er nog voldoende juridische en bestuurlijke horden te nemen.

‘Deze horden bevinden zich vooral op het vlak van kennis over de beschikbare handhavingsinstrumenten’, zeggen de onderzoekers. ‘Het onderzoek laat zien dat er nog te weinig gebruik wordt gemaakt van de beschikbare mogelijkheden. Zo wordt de boete bevoegdheid nog maar mondjesmaat ingezet. Met dit onderzoek en onze publicatie hopen wij gemeentebesturen bruikbare handvaten te kunnen bieden om overlast nog effectiever aan te pakken’.

Download het onderzoeksrapport 'De aanpak van malafide pandeigenaren en de handhaving van de Woningwet'


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:18 januari 2024 13:55

Meer nieuws

  • 12 januari 2024

    Leon Verstappen gedecoreerd tijdens jubileumcongres

    Leon Verstappen (Meijel, 1965), hoogleraar Notarieel Recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, is vrijdag 12 januari verrast met een Koninklijke Onderscheiding in de categorie Officier in de Orde van Oranje Nassau...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

  • 05 december 2023

    Botsende mensenrechten: hoever mogen demonstranten gaan?

    Snelwegblokkades, anti-abortusdemonstranten en fakkelzwaaiers bij politici thuis. Het recht om te demonstreren is een groot goed, maar soms schuurt het met andere mensenrechten. Noor Swart onderzoekt voor haar proefschrift het Nederlandse...