Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Sarah de Mol ontvangt Fulbright beurs

28 juni 2013

Voor haar aankomende LL.M. aan NYU heeft voormalig RUG-studente Sarah de Mol de Fulbright beurs ontvangen. Deze werd op 10 juni 2013 uitgereikt door minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker. Sarah heeft haar master aan de UvA en aan Columbia Law School gedaan, maar aan de RUG heeft heeft ze de basis van haar carrière gelegd.

Op maandag 10 juni 2013 jongstleden ontvingen 27 Nederlandse studenten, promovendi en wetenschappers een Fulbright-beurs voor studie, onderzoek of een docentschap in de VS. Minister Jet Bussemaker en de Amerikaanse Chargé d'Affaires de heer Edwin Nolan reikten de beurzen uit bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Fulbright-beurzen

De beurzen zijn genoemd naar de Amerikaanse senator J. William Fulbright die in 1946 ervoor zorgde dat uit de opbrengst van de verkoop van oorlogsmaterieel een wereldwijd uitwisselingsprogramma kon worden gefinancierd. Doel was en is om het begrip tussen Amerikaanse burgers en burgers van andere landen te bevorderen. Nederland neemt sinds 1949 deel aan dit programma en draagt sinds 1972 een groot deel van de kosten.

Het Fulbright Center kent de beurzen toe, die zowel voor Nederlanders voor een verblijf in de VS zijn bedoeld, als voor Amerikanen voor een verblijf in Nederland.

Selectiecriteria

De belangrijkste criteria voor toekenning van de beurzen: uitstekende academische prestaties; belofte op eigen vakgebied; vermogen om als vertegenwoordiger van Nederland in de Verenigde Staten op te treden.

Bursalen

Er zijn twee beurzen toegekend aan Nederlandse wetenschappers. Zes beurzen zijn toegekend aan Amerikaanse wetenschappers, waarvan een gefinancierd door het Roosevelt Study Center in Middelburg. Elf Nederlandse promovendi krijgen een beurs voor onderzoek in de VS. Ook ontvangen 24 studenten een beurs voor studie op graduate niveau, waarvan 15 Nederlandse en 9 Amerikaanse studenten.

Gesponsorde beurzen

Een flink deel van de beurzen wordt gefinancierd met sponsorgelden, bijeen gebracht door de Netherland-America Foundation in New York, de Holland America Friendship Foundation in Amsterdam en verschillende bedrijven.

V.l.n.r Edwin Nolan, Sarah de Mol, Jet Bussemaker
V.l.n.r Edwin Nolan, Sarah de Mol, Jet Bussemaker

Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:19 januari 2024 13:11

Meer nieuws

  • 12 januari 2024

    Leon Verstappen gedecoreerd tijdens jubileumcongres

    Leon Verstappen (Meijel, 1965), hoogleraar Notarieel Recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, is vrijdag 12 januari verrast met een Koninklijke Onderscheiding in de categorie Officier in de Orde van Oranje Nassau...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

  • 05 december 2023

    Botsende mensenrechten: hoever mogen demonstranten gaan?

    Snelwegblokkades, anti-abortusdemonstranten en fakkelzwaaiers bij politici thuis. Het recht om te demonstreren is een groot goed, maar soms schuurt het met andere mensenrechten. Noor Swart onderzoekt voor haar proefschrift het Nederlandse...