Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Agenda Promoties Rechtsgeleerdheid

Transplanting EU waste law

The European waste electrical and electronic equipment directives as a source of inspiration to Brazilian law and policy
Promotie:Mw. H.F. (Heyd) Más
Wanneer:14 november 2016
Aanvang:12:45
Promotors:prof. mr. dr. K.J. (Kars) de Graaf, prof. mr. dr. J.H. (Jan) Jans
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Rechtsgeleerdheid
Transplanting EU waste law

Analyse Europees beleid e-waste management

Wat zijn de juridische instrumenten en beleidskeuzes die verbeteringen brengen in e-waste management strategieën wereldwijd? Kunnen deze van het ene naar het andere rechtsgebied aangewend worden? De traditie van de EU zich te richten op waste management en het stellen van doelen en verantwoordelijkheden voor alle betrokken stakeholders in de levenscyclus van producten is opmerkelijk te noemen. Haar voortgang in beleid en juridische instrumenten op dit gebied gedurende de jaren vormt een bron van inspiratie voor andere jurisdicties buiten de Europese Unie.

Tegelijkertijd zijn er ontwikkelingen waarneembaar in Braziliaans recht op het gebied van waste management en wel door het Nationale Beleid inzake Vast Afval (NBVA), de meest recente Braziliaanse wet. Het NBVA is een teken van progressie, waarbij prioriteitsstromingen voor waste management nader worden gespecificeerd en degelijk gestructureerde en geïmplementeerde terugneemsystemen worden verlangd. Niettemin zijn er aanzienlijke moeilijkheden geweest in de voortgang. Heyd Más analyseert en beschrijft in haar proefschrift het proces van opstellen en implementeren van de WEEE-richtlijnen in de lidstaten van de Europese Unie met als doel het identificeren van het belangrijkste beleid en de juridische instrumenten die hebben bijgedragen aan volledig werkende nationale WEEE-systemen. Ondersteund door de Legal Transplants Theory, verifieert ze de mogelijkheden van een jurisdictie om andere jurisdicties te inspireren, en signaleert ze welke lessen kunnen worden getrokken uit de Europese ervaringen en hoe die ervaringen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de corresponderende wetgeving in Brazilië. 

Heyd Más studeerde Political and Economic Law. Ze verrichtte haar onderzoek binnen het programma Public Trust and Public Law aan het Groningen Centre for Law and Governance, Faculteit Rechtsgeleerdheid.