Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsActueelNieuwsberichten

Bettina Reitz-Joosse benoemd tot lid van De Jonge Akademie KNAW

13 november 2017
Dr. Bettina Reitz-Joosse
Dr. Bettina Reitz-Joosse

Dr. Bettina Reitz-Joosse, Universitair docent Latijnse taal en Letterkunde aan de Faculteit der Letteren, is door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid van De Jonge Akademie.

De Jonge Akademie is een platform binnen de KNAW van jonge topwetenschappers met een vernieuwende visie op wetenschap en wetenschapsbeleid. Jaarlijks worden er door de KNAW tien nieuwe leden geselecteerd, waarvan dit jaar twee onderzoekers aan de RUG. Naast Bettina zal dr. Han Thomas Adriaenssen van de Faculteit Wijsbegeerte als nieuw lid tot De Jonge Akademie toetreden.

Het onderzoek van Reitz-Joosse richt zich voornamelijk op de relatie tussen literatuur en de materiële cultuur in de Romeinse wereld. In 2016 haalde ze samen met haar collega Han Lamers (KU Leuven) het wereldnieuws vanwege hun onderzoek naar de ‘Codex Fori Mussolini’. Voor de communicatiecampagne rondom dit project ontvingen zij in september 2017 de Jaarprijs Wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België en de Vlaamse Jonge Academie.

Reitz-Joosse noemt zichzelf 'met hart en ziel' een classica en ze is ervan overtuigd dat de oudheid ook in onze huidige maatschappij een betekenisvolle rol speelt. Haar nominatie voor Docent van het Jaar Letteren bewijst dat ze haar passie voor onderzoek ook weet over te brengen op haar studenten.

Op 26 maart 2018 worden alle nieuwe leden door de KNAW voor een lidmaatschap van vijf jaar geïnstalleerd.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:13 november 2017 10:57

Meer nieuws

 • 15 november 2017

  RUG beste brede klassieke universiteit van Nederland

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Nederlandse Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding. In de lijst van Beste Universiteiten staat de universiteit van het Noorden in de categorie...

 • 15 november 2017

  Middeleeuws Frisia meer ‘Viking’ dan gedacht

  Frisia, het kustgebied tussen Zwin en Wezer, was in de Vikingtijd (ca. 800-1050) meer verbonden met de Vikingwereld rond de Noordzee dan we dachten - vooral met Engeland en Denemarken. Dat stelt onderzoeker Nelleke IJssennagger die 23 november promoveert...

 • 13 november 2017

  Twee RUG-onderzoekers treden toe tot ​D​e Jonge Akademie

  Twee jonge wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen zijn toegelaten tot De Jonge Akademie: Han Thomas Adriaenssen en Bettina Reitz-Joosse.