Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsActueelNieuwsberichten

Groningse studenten in Solar Challenge 2019

13 oktober 2017

In 2019 staat voor het eerst een groep Groningse studenten aan de start van de eerstvolgende editie van de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Team Delft won gisteren voor de zevende keer de huidige editie van de race met zonne-auto’s die 3000 km moeten afleggen door Australië. Een groep studenten van de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen (Technische natuurkunde) is nu al druk bezig met de voorbereidingen voor de race die slechts eens in de twee jaar plaatsvindt, en wil met deelname een bijdrage leveren aan de innovatieve en duurzame energieontwikkeling in Nederland.

Solar Racing Groningen is het eerste Nederlandse team dat een samenwerking is tussen bedrijven, Rijksuniversiteit, hogeschool en MBO-scholen met een breed scala aan opleidingen. ,,In de opstartfase ben je bijvoorbeeld bezig met heel veel aspecten die met de techniek niets te maken hebben. Juridische zaken, marketing, communicatie. We hebben inmiddels een club om ons heen verzameld die op al die gebieden expertise heeft. Allemaal studenten in de stad Groningen.", zegt initiatiefnemer Jeroen Brattinga, 3e-jaars student Elektrotechniek aan de Hanzehogeschool.

Energietransitie

Naast de winst ligt een veel belangrijkere doelstelling: ,,Wij zien dit als onze kans om een steentje bij te dragen aan de energietransitie. Wat dat betreft zitten we hier in Groningen ook goed, met EnTranCe (Energy Transition Centre) en de Energy Academy van de RUG op steenworp afstand. Daarmee gaan we nauw samenwerken.'', aldus Brattinga. Alle partners worden onderdeel van een samenwerkingsplatform, wat uiteindelijk moet resulteren in meer investeerders en internationale bedrijven in Noord-Nederland.

Reis naar Australië

Twee teamleden waren afgereisd naar Australië om de race van 2017 bij te wonen. Dit is het moment om kennis en ervaring op te kunnen doen. Deze informatie is essentieel voor een goede voorbereiding op 2019. De reis is mogelijk gemaakt door Fencx Engineering Movement, Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen. De studenten waren te volgen in de #deweekvan op Instagram.

Solar Racing Groningen is komende tijd aanwezig bij de Noordelijke Klimaattop op 9 november in de Energy Academy en het Groningse Let's Gro festival. Volg de Facebookpagina voor de laatste ontwikkelingen. Voor de komende maanden richt het team zich vooral op het onderzoek naar de meest geschikte technieken voor de auto en het benaderen van mogelijke partners.​

Solar Challenge
Solar Challenge
Solar Team Groningen
Solar Team Groningen
Laatst gewijzigd:16 oktober 2017 09:08

Meer nieuws

 • 23 november 2017

  Zeeleven verandert door smeltend ijs rond Antarctica

  Door het smelten van zeeijs en gletsjers in Antarctica verandert de samenstelling van het eencellige leven in zee. Dat beïnvloedt de gehele voedselketen én de opslag van koolstof in de diepzee – en daarmee ook het klimaat. Patrick Rozema van de Rijksuniversiteit...

 • 23 november 2017

  Deltaplan Biodiversiteitsherstel 1e stap op weg naar nieuw evenwicht

  Een groep van 18 leiders uit de land- en tuinbouw, retail, agro-industrie en natuur- en milieuorganisaties heeft onder aanvoering van de wetenschap de handen ineen geslagen. Samen werken zij een Deltaplan Biodiversiteitsherstel voor de groene ruimte...

 • 15 november 2017

  RUG beste brede klassieke universiteit van Nederland

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Nederlandse Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding. In de lijst van Beste Universiteiten staat de universiteit van het Noorden in de categorie...