Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Marten Hoekstra wint Scriptieprijs Sustainable Society met onderzoek naar aardbevingsproblematiek

25 september 2017

Masterstudent Socio-Spatial Planning Marten Hoekstra heeft gisteren de Scriptieprijs Sustainable Society gewonnen. Voor zijn scriptie ‘Groningen Sendai-gereed?’ ontving hij een geldprijs van 1000 euro. In zijn onderzoek concludeert hij dat er in Groningen gesproken mag worden van een ramp vanwege de maatschappelijke problemen die voortkomen uit de aardbevingsproblematiek.

Nieuw model moet rekening houden met maatschappelijke gevolgen

Voor zijn scriptie onderzocht Hoekstra of het Programma Aardbevingsbestending en Kansrijk Groningen (PAKG), dat is opgezet om de aardbevingsproblemen aan te pakken, voldoende draagvlak heeft. Hij heeft het PAKG in zijn scriptie weergegeven als een Disaster Risk Management (DRM)- model met twee stromen: een maatschappelijke en een ruimtelijk maatschappelijke lijn. Als één van deze lijnen wordt onderbroken, kan er gesproken worden van een ramp.

Hoekstra stelt dat in Groningen de maatschappelijke lijn wordt onderbroken, omdat er onvoldoende maatregelen zijn genomen om onzekerheden onder bewoners weg te nemen. Om die reden wordt het huidige DRM-model van Groningen niet als succesvol beleefd door bestuurders, betrokkenen en maatschappij. Hij concludeert dat een model waarbij de maatschappelijke lijn volledig is ingebed een betere oplossing biedt voor de aardbevingsproblematiek dan het huidige model.

Als tweede eindigde Andries de Vries, met een scriptie over "Synergies in wetland development". De derde geldprijs was voor Nicky Schulz, met een scriptie genaamd: "Integratie en samenwerking in complexe infrastructuurprojecten". Sustainable Society en de Provincie Groningen feliciteren alle prijswinnaars van harte!

Eelco Eikenaar met winnaars Scriptieprijs (foto: Elmer Spaargaren)
Eelco Eikenaar met winnaars Scriptieprijs (foto: Elmer Spaargaren)

Scriptieprijs Sustainable Sociey

De Scriptieprijs Sustainable Society is dit jaar in het leven geroepen door de RUG in samenwerking met de Provincie Groningen. Uit de inzendingen koos een wetenschappelijke jury drie studenten die hun scriptie gisteren mochten presenteren in de Statenzaal van de provincie Groningen. Een maatschappelijke jury onder leiding van gedeputeerde Eelco Eikenaar koos de uiteindelijke winnaar. De jury prees Hoekstra voor zijn goed geschreven scriptie en heldere presentatie. Vanwege de bestuurlijk aanbevelingen is Hoekstra’s onderzoek bovendien maatschappelijk relevant.

Laatst gewijzigd:26 november 2019 13:42

Meer nieuws

  • 05 maart 2024

    'Ook grijze muizen kunnen creatief zijn'

    Organisatiepsycholoog Eric Rietzschel onderzoekt creativiteit op de werkvloer. Volgens hem helpt creativiteit ons om verder te komen, maar is er ook een negatieve kant.

  • 31 januari 2024

    Laura Batstra strijdt op social media tegen stoornisdenken 

    Hoogleraar orthopedagogiek Laura Batstra zet zich in tegen stoornisdenken en overmedicalisatie. Dat doet ze onder andere door posts op social media. Hoewel het soms vechten tegen de bierkaai lijkt, gelooft Batstra dat een hoop kleine acties...

  • 26 januari 2024

    Vader in de gevangenis: Wat voor impact heeft dat op het gezin?

    Hoewel zo’n 28.300 kinderen in Nederland een vader in de gevangenis hebben, is er slechts beperkt onderzoek naar de impact hiervan op het gezin gedaan. Socioloog Simon Venema − onderzoeker bij Verslavingszorg Noord Nederland en verbonden aan de...