Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsActueelNieuwsberichten

Viering 50 jaar Sportcentrum RUG en Hanze

07 september 2017

Damesvolleybalinterland, drie sporticonenlezingen, een Drakenbootrace, Campus Trail en magazine

Het Sportcentrum van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen bestaat 50 jaar. Dit gouden lustrum wordt gevierd van 9 t/m 15 september 2017 onder het motto “50 years on the move”. In 1967 was het Sportcentrum aan het Blauwborgje 16 een van de eerste bewoners van het ’Universiteitscomplex De Paddepoel’. Vijftig jaar later weten duizenden studenten en medewerkers van de RUG en de Hanzehogeschool door de week en in het weekend hun weg naar het Sportcentrum op de Zernike Campus te vinden. Manager Johan Poppinga: “Het Sportcentrum vervult een belangrijke rol in de stad Groningen. We voorzien in de sportieve behoefte van zo’n 20.000 mensen.”

Het jubileumprogramma van het Sportcentrum is goed gevuld met de Dames Volleybalinterland Nederland – Duitsland op 9 september, Studium Generale-lezingen over Johan Cruijff, Usain Bolt en Michael Jordan (13, 20 en 27 september), een spectaculaire drakenbootrace (14 september) en tot slot op vrijdag 15 september de eerste Campus Trail. Altijd al willen weten wat er zich afspeelt achter al die deuren op Zernike Campus? Ren dan samen met collega’s, studiegenoten, vrienden of familie de 4 mijl over de Campus tijdens dit nieuwe, sportieve event. Niet alleen over het terrein maar ook dwars door de gebouwen zoals de Linnaeusborg, de Energy Academy Europe en het Willem Alexander Sportcentrum. Aanmelden via: https://campus.groningen.nl/events/campus-trail

Sportcentrum Illustrated
Ter gelegenheid van het jubileum verschijnt komende week een bijzonder magazine:Sportcentrum Illustrated, met een vette knipoog naar het bekende Amerikaanse sportblad. Naast beeldende overzichten van de hoogte- en dieptepunten en interviews met topsporters en huidige studenten, kent het magazine ook bijdragen van verschillende bekende Groningers, onder wie RUG Rector Magnificus Elmer Sterken (basketbal) en bestuurder Paul van der Wijk van de Hanzehogeschool (volleybal).

Samensteller Kaj Reker is trots: “Na een klein half jaar werk staat een halve eeuw Sportcentrum op papier. Het was een mooie tijdreis met hoogte-en dieptepunten, die we als amateuronderzoekers/-schrijvers samen hebben gemaakt, en niet in de laatste plaats als ervaringsdeskundigen. Dat maakt het helemaal bijzonder. Vaak schoten we in de lach en ook wel eens vol. We hebben niet eens een apart hoofdstuk gewijd aan Pieter Tilstra, toch het grootste deel van die 50 jaar de baas. En daarmee verantwoordelijk voor het bij elkaar houden in mooie en moeilijke tijden, maar ook voor het neerzetten van het beeld van het Sportcentrum zoals het nu nog steeds bestaat: de beste studentensportvoorziening in Nederland. Tilstra heeft geen eigen hoofdstuk, toch is zijn aanwezigheid steeds voelbaar: we zijn bijna elk artikel begonnen met de vraag: wat was hierbij zijn rol? En die was altijd duidelijk.”


Het 60-pagina’s dikke verzamelmagazine is vanaf 15 september a.s. in een beperkte oplage verkrijgbaar bij de balie van het Sportcentrum.

Noot voor de pers:
Meer informatie is te verkrijgen bij:

Of check de website: http://sportcentrum50jaar.nl/

Bijlage: Programma

Dames volleybalinterland Nederland – Duitsland
Zaterdag 9 september, 17.00 uur Martiniplaza, Groningen. Het Nederlands damesvolleybalteam van coach Jamie Morrison speelt ter voorbereiding van het Europees kampioenschap in Azerbeidzjan/Georgië een oefeninterland tegen Duitsland. Kaarten: balie Sportcentrum, 10 euro p.p. of www.volleybal.nl

Sporticonen-lezingen in samenwerking met Studium Generale Groningen
Aanvang: 20.00 uur. Kaarten: 4 euro per lezing (2 euro voor SG kortingpashouders), studenten gratis. Zie www.sggroningen.nl
 • Woensdag 13 september: Johan Cruijff, onnavolgbaar. Johan Cruijff veranderde niet alleen het voetbal, maar ook de taal en de logica. Wat maakte hem zo uniek en hoe heeft hij de voetbalsport veranderd? Met onder andere: Cruijff biograaf Auke Kok, topcoach/oud voetballer en technisch manager van FC Groningen Ron Jans, en Klaas Nuninga, oud-Ajacied, ex-internationale en oud-ploeggenoot van Johan Cruijff. En een bijdrage van mr. Ajax Sjaak Swart. Gespreksleider is oud-sportjournalist Henk Kok. Waar? Sportcentrum van RUG en HG, Blauwborgje 16, Groningen
 • Woensdag 20 september: Usain Bolt, snelheid en bravoure. Usain Bolt is de snelste man ter wereld. Hij liep de 100 meter in een wereldrecord van 9.58 seconden; 37.6 kilometer per uur. Drie gouden medailles op drie opeenvolgende Olympische Spelen. Wat is het geheim van ‘Lightning Bolt Met onder andere: sprintcoach Bart Bennema, oud-tienkamper Chiel Warners, bewegingswetenschapper Bert Otten, sportpsycholoog Nico van Yperen en sprintster Marit Dopheide. Gespreksleider is atletiektrainer en –omroeper Wycher van den Bremen. Waar? RUG Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
 • Woensdag 27 september: Michael Jordan, superster. Michael Jordan wordt beschouwd als de beste basketballer aller tijden. Zijn legendarische sprongkracht en lichaamsbeheersing leverden hem de eretitels ‘Air Jordan’ en ‘His Airness’op. Met onder andere: oud-international en Donar-legende Hein Gerd Triemstra, de Amerikaanse topspeler en sportwetenschapper Drew Henderson, oud topspeelster Rianne de Roos, marketingdeskundige Grietje Pasma en sportpsycholoog Nico van Yperen. Gesprekleider is Janka Stoker, hoogleraar leiderschap en basketbalster. Waar? RUG Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Sport
Sport
Drakenbootrace: the battle of the Faculties and Schools
Donderdag 14 september, vijver voor het Duisenberggebouw op de Zernike Campus, 16.00 uur. Teams bestaande uit medewerkers van de verschillende faculteiten en schools van Rijksuniversiteit en hogeschool varen tegen elkaar en strijden om de hoogste eer.


Campus Trail
Vrijdag 15 september, start om 14.00 uur Sportcentrum RUG en HG, Blauwborgje 16, Groningen. Een bijzondere loop van 4 mijl. Niet alleen door straten en over het terrein, ook dwars door de gebouwen op de Zernike Campus.

Meer informatie en kaarten: www.campus.groningen.nl
50 jaar sportcentrum
50 jaar sportcentrum
Laatst gewijzigd:08 september 2017 10:16
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 september 2017

  New members Young Academy Groningen

  Eight new members have officially been installed into the Young Academy Groningen: Ming Cao, Simon Friederich, Joost Keizer, Sonja Pyott, Gert Stulp, Susanne Täuber, Marieke van Vugt and Erin Wilson. They shared their passion for research in a “Research...

 • 20 september 2017

  Grote NWO-subsidie voor onderzoek naar betere samenwerking bij vernieuwen infrastructuur

  Een consortium onder leiding van prof.dr. Dirk Pieter van Donk ontvangt van NWO een subsidie van 500.000 euro voor onderzoek gericht op het verbeteren van grote infrastructurele onderhouds- en vernieuwingsprojecten. Zulke gemeenschappelijke projecten...

 • 12 september 2017

  Vrouwen of mannen aan de top? Beleggers maakt het niet uit

  Slechts 6 procent van de bestuurders van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen is vrouw. Dat wordt als problematisch ervaren. Zo wil het kabinet het liefst dat dit percentage stijgt tot 30. Beleggers reageren echter niet anders op de benoeming van...