Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsActueelNieuwsberichten

Uitvinders in de dop te gast bij de RUG

26 september 2017

Creatieve beroepen scoren hoog in een onderzoek dat de Stichting Kinderopvang Groningen (SKSG) heeft laten doen naar de dromen en ambities van kinderen in de regio. Het blijkt dat de jongste jeugd later liever uitvinder, juf/meester of vlogger wil worden dan dokter of politieagent. De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd op donderdag 21 september tijdens SKSG Discovery Kids, een jaarlijks evenement rond het thema ‘Wetenschap & Techniek’. 150 SKSG kinderen waren met hun ouders te gast in de Kapteijnborg van de Rijksuniversiteit Groningen op Zernike.

De afgelopen maanden is in opdracht van SKSG uitgebreid onderzoek gedaan naar de toekomstdromen en ambities van ruim 300 kinderen uit de regio Groningen in de leeftijd 2 t/m12 jaar. Via groepsgesprekken, 1-op-1 interviews en enquêtes konden kinderen de onderzoekers laten weten ‘wat ze later willen worden’ en ‘waarom’.  Wat opvalt is dat kinderen al jong serieus nadenken over de vraag wat ze willen worden. Zeker zo opmerkelijk is de stelligheid waarmee zelfs heel jonge kinderen hun uitspraken doen.

‘Uitvinder’ en ‘wetenschapper’ vaak genoemd
Kinderen van 4 t/m 12 jaar zoeken hun voorbeelden vaak in hun directe omgeving en minder bij nationale of internationale beroemdheden. Dat ‘Gamen’ en ‘Vloggers’ sterk tot verbeelding zouden spreken, verbaast niemand. Maar dat ‘uitvinder’ vaak werd genoemd en er zelfs ‘wetenschapper’ op het lijstje voorkwam, had vrijwel niemand verwacht. Is hier wellicht sprake van een Nobelprijs-effect? De programmaonderdelen van de RUG – gecoördineerd door Prof. Dr. Iris Vis, Dean of Industry Relations - waren in ieder geval een schot in de roos. Kinderen konden een ‘serious game’ spelen waarbij ze een logistiek probleem moesten oplossen; ontwikkeld door de studenten van de ‘learning community programmeren’ van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde . Maar niet nadat de fijne kneepjes van transport waren uitgelegd in een kindercollege. De Scholierenacademie had Dr. Jacob Jolij uitgenodigd om zijn onderzoek naar de perceptie van de werkelijkheid toe te lichten. De kinderen waren enorm geboeid door zijn ‘monsters onder je bed’-college. Het was een geslaagde en mooie middag voor de wetenschappers in de dop zoals de foto's laten zien!

Laatst gewijzigd:29 september 2017 09:49

Meer nieuws

 • 18 oktober 2017

  De universiteit die zichzelf opnieuw uitvond

  Prof. Klaas van Berkel presenteert op 27 oktober het tweede deel van de Universiteit van het Noorden, een driedelige geschiedenis van vier eeuwen Rijksuniversiteit Groningen. Centraal in het tweede deel (1876-1945) staat de transformatie van de universiteit...

 • 17 oktober 2017

  iGEM-team tegen melkverspilling: fermentatiebacterie als virusverklikker?

  Met behulp van bacteriën kan melk fermenteren en ontstaat er bijvoorbeeld kaas of yoghurt. Helaas zijn deze bacteriën erg gevoelig voor virale infecties, waardoor het fermentatieproces kan mislukken. Gevolg is dat er jaarlijks grote hoeveelheden melk...

 • 12 oktober 2017

  Groen licht voor University College Fryslân in Leeuwarden

  Het nieuwe driejarige bachelorprogramma Global Responsibility & Leadership van de Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân heeft haar accreditatie verworven. Voor de opleiding is bij het Ministerie van Onderwijs het label ‘kleinschalig en intensief...