Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij Nieuwsarchief

Todd Weir ontvangt prestigieuze prijs van American Philosophical Society

19 september 2017
Professor Todd Weir

Todd Weir, religiehistoricus aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft de Jacques Barzun Prize 2016 voor het beste boek op het gebied van culturele geschiedenis gewonnen. Hij ontvangt de prijs voor zijn boek Secularism and Religion in Nineteenth-Century Germany: The Rise of the Fourth Confession, uitgegeven door Cambridge University Press. Deze prestigieuze prijs wordt jaarlijks toegekend door de American Philosophical Society, het oudste academische genootschap van de Verenigde Staten, gesticht in 1743 door Benjamin Franklin. Weir zal in april 2018 naar Philadelphia reizen om de prijs in ontvangst te nemen.

Secularism and Religion in Nineteenth-Century Germany: The Rise of the Fourth Confession
Secularism and Religion in Nineteenth-Century Germany: The Rise of the Fourth Confession

Todd Weir

Todd H. Weir is hoogleraar Culturele Geschiedenis van het Christendom aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de RUG. Weir is cultureel en intellectueel historicus met als specialisme Duitsland en de transnationale geschiedenis van religie en secularisme. De voorgaande negen jaar was hij verbonden aan Queen’s University in Belfast. Daarvoor had hij posities aan de Humboldt Universiteit in Berlijn, Columbia University en de University of Washington. Hij is directeur van het Centre for Religion and Heritage , en coordinator van het nieuwe masterprogramma Religion and Cultural Heritage dat in september 2017 van start is gegaan. Weir’s huidige onderzoek betreft de wijze waarop het begrip ‘wereldbeeld’ zich de afgelopen twee eeuwen ontwikkelde in de confrontatie tussen secularisten en christenen. In zijn recente Tedx Talk Whats in a worldview? , daagt Weir ons uit onze aannames wat betreft het concept ‘wereldbeeld’, als een van de belangrijkste elementen in het denken over politiek en religie, te heroverwegen. Weir organiseerde mede een internationale conferentie aan de British Academy op 21-22 september 2017 met als onderwerp Religious and Secularist Apologetics in Twentieth Century Politics .

Secularism and Religion in Nineteenth-Century Germany

Weir’s monografie beargumenteert de opname van secularisme in de Duitse religieuze geschiedenis, niet alleen als tegenbeweging van de bestaande Christelijke geloofsstromen, maar als een confessionele stroming op zichzelf. Het boek ontleedt de verschillende lagen van Duits secularisme, terwijl het laat zien hoe het zich ontwikkelde in de rationalistische kritiek van ‘Vrije Religie’ alvorens het de vorm aannam van 'Vrijdenken' en Monisme. Net zoals de concurrerende religieuze bewegingen, werkte het secularisme aan een duidelijk wereldbeeld, hield het sociale milieus in stand en werd het geïntegreerd in het politieke systeem, waardoor het in veel opzichten Duitslands vierde geloofsovertuiging werd. Net zoals de concurrerende religieuze bewegingen, werkte het secularisme aan een duidelijk wereldbeeld, hield het sociale milieus in stand en werd het geïntegreerd in het politieke systeem, waardoor het in veel opzichten Duitslands vierde geloofsovertuiging werd.

Recensenten over zijn boek:

'Future scholars will have to contend with Weir's argument that secularism needs to stand alongside Protestantism, Catholicism, and Judaism as a 'fourth confession' in nineteenth-century Germany.' Central European History

'Secularism and Religion in Nineteenth-Century Germany leaves an indelible impression as one of the most original, stimulating, and transformative contributions to a dynamic field that now, thanks to Weir's bold historiographical enlargement, offers the empirical rationale, theoretical flexibility, and explanatory range for clarifying the cultural experience of nearly every German.' The Journal of Modern History

‘Weir's well-argued study is creative and repays careful reading.’ The American Historical Review

American Philosophical Society

De American Philosophical Society is het oudste academische genootschap van de Verenigde Staten, gesticht in 1743 door Benjamin Franklin met als doel “het bevorderen van nuttige kennis.” Het genootschap ondersteunt deze missie op drie manieren. Het onderscheidt en engageert toonaangevende geleerden, wetenschappers en professionals door middel van een verkozen lidmaatschap en mogelijkheden tot interdisciplinaire intellectuele samenwerking, voornamelijk door halfjaarlijkse bijeenkomsten in Philadelphia. Het genootschap ondersteunt onderzoek en vondsten met beurzen en fellowships, lezingen, publicaties, prijzen, tentoonstellingen en openbaar onderwijs. Wetenschappers kunnen gebruik maken van de bibliotheek met manuscripten en collecties die internationaal gerenommeerd zijn vanwege hun duurzame historische waarde. De huidige activiteiten van het ‘American Philosophical Society’ zijn in de geest van de stichter van het genootschap; ze bieden een forum voor de vrije uitwisseling van gedachtegoed en dragen de overtuiging van haar leden uit dat intellectueel onderzoek en kritisch denken per definitie in het publieke belang zijn.

De Jacques Barzun Prize in Cultural History is ingesteld ter ere van Jacques Barzun (November 30, 1907 – October 25, 2012), de befaamde Amerikaanse historicus die meegewerkt heeft aan het opzetten van het moderne vakgebied van culturele geschiedenis. De prijs werd in het leven geroepen en gesubsidieerd door Roger Williams, een voormalig student van Professor Barzun. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een auteur wiens werk zich onderscheidt in de Amerikaanse of Europese culturele geschiedenis.

Laatst gewijzigd:12 juni 2023 20:19
View this page in: English

Meer nieuws