Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsActueelNieuwsberichten

The Dutch way of dealing with private parking for Nobel Prize winners

25 augustus 2017

At universities around the world, Nobel Laureates have their own parking facilities. Since Professor Ben Feringa has won a Nobel Prize in Chemistry (October 2016), we decided it was time he had his own parking space too. There is only one problem ... the Professor usually cycles to work at the University of Groningen campus. Since Thursday 23 August 2017, Ben Feringa can park his bike in a special bicycle rack for Nobel Laureates at the Faculty of Science and Engineering.

Ben Feringa private parking
Ben Feringa private parking

Professor and cyclist Ben L. Feringa (1951) was awarded the 2016 Nobel Prize in Chemistry together with Professor Jean-Pierre Sauvage (France) and Professor Sir James Fraser Stoddart (UK) for their work on the development of molecular machines. Feringa has been Professor of Organic Chemistry since 1988. He is one of the best scientists of our era, both within the Netherlands and worldwide. His research performance is so exceptional that he is generally regarded as one of the world’s most creative and productive chemists.

His discovery in 1999 of the ‘molecular motor’, a light-driven rotating molecule, is widely recognized as a world-class breakthrough. The potential applications of this concept are as numerous as they are spectacular. The idea that molecular motors can transport themselves through the bloodstream in order to deliver drugs to previously unreachable locations in the human body with a high degree of accuracy is particularly inspiring. It is partly thanks to Feringa that the University of Groningen is indisputably number one in Europe in the field of chemistry.

Molecular car
Molecular car
Laatst gewijzigd:29 augustus 2017 13:42

Meer nieuws

 • 21 september 2017

  New members Young Academy Groningen

  Eight new members have officially been installed into the Young Academy Groningen: Ming Cao, Simon Friederich, Joost Keizer, Sonja Pyott, Gert Stulp, Susanne Täuber, Marieke van Vugt and Erin Wilson. They shared their passion for research in a “Research...

 • 20 september 2017

  Grote NWO-subsidie voor onderzoek naar betere samenwerking bij vernieuwen infrastructuur

  Een consortium onder leiding van prof.dr. Dirk Pieter van Donk ontvangt van NWO een subsidie van 500.000 euro voor onderzoek gericht op het verbeteren van grote infrastructurele onderhouds- en vernieuwingsprojecten. Zulke gemeenschappelijke projecten...

 • 12 september 2017

  Vrouwen of mannen aan de top? Beleggers maakt het niet uit

  Slechts 6 procent van de bestuurders van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen is vrouw. Dat wordt als problematisch ervaren. Zo wil het kabinet het liefst dat dit percentage stijgt tot 30. Beleggers reageren echter niet anders op de benoeming van...