ActueelNieuwsberichten

Arjen Lubach spreekt menigte toe tijdens Open Dag UB Binnenstad

Op vrijdag 2 juni werd de Open Dag van de Universiteitsbibliotheek Binnenstad op feestelijke wijze geopend door schrijver en tv-persoonlijkheid Arjen Lubach. Lubach sprak het in grote getale toegestroomde publiek op geheel eigen wijze toe vanuit een hoogwerker. Lubach studeerde in Groningen en vertelde in zijn openingstoespraak over zijn eerste kennismaking met de UB.

Lubach werd ooit de toegang geweigerd tot de UB toen hij tegen sluitingstijd nog iets wilde vragen aan een mooi meisje. De portier was onverbiddellijk. Arjen keek de portier aan.

"Wacht maar", dacht hij, "wacht maar, eikel. Jaren na nu, in een andere tijd, als alle studenten van nu al zijn afgestudeerd, en alle café's andere namen hebben, en als de kennis van nu al weer verouderd is, dan staat mijn foto op jullie website en dan hijsen ze mij in de grote hal omhoog in een bakje. Dan piep je wel anders!"

Over de vernieuwde UB

In de afgelopen drie jaar is het gebouw van de Universiteitsbibliotheek Binnenstad grondig gerenoveerd. De UB had sinds de bouw in 1986 te maken met immer stijgende bezoekersaantallen en een steeds intensiever gebruik. Begin deze eeuw veranderde het wezen van de bibliotheek bovendien geleidelijk: er worden minder boeken uitgeleend en er is minder behoefte aan fysieke collecties met studieboeken op de studiezalen. Wetenschappers betrekken de door de bibliotheek beheerde informatie meer en meer online, terwijl studenten de bibliotheek door de toegenomen studiedruk nog intensiever gaan gebruiken om in stilte te studeren (met of zonder laptop), in groepjes samen te werken en elkaar te ontmoeten.

Daarom werd besloten tot een zeer grondige renovatie van het gebouw aan de Broerstraat door het Haarlemse bureau AG Architecten. Er moesten meer studieplekken komen met meer technische voorzieningen: veel stopcontacten voor alle meegebrachte devices en bijbehorende opladers, en natuurlijk supersnel draadloos internet. Op elke verdieping kwam een goed geoutilleerde koffiekamer en moderne print-, kopieer- en scanvoorzieningen.

De UB heeft nu ruim 2100 studieplekken (dat waren er 1700) en de studie- en werkomgeving is prettiger door beter gebruik van daglicht, betere luchtkwaliteit en een logischere indeling van de verschillende soorten studieplekken. Het gebouw is bovendien sterk verduurzaamd, met onder meer honderden zonnepanelen op het dak.

Laatst gewijzigd:13 juni 2017 08:23
printOok beschikbaar in het: English