Skip to ContentSkip to Navigation
founded in 1614  -  top 100 university

Prof.ir. Piet Tauber, architect Universiteitsbibliotheek, overleden

18 mei 2017

Zaterdag 13 mei overleed Pieter Hendricus (Piet) Tauber, negentig jaar oud. In de jaren tachtig van de vorige eeuw was Tauber de architect van het nieuwe gebouw van de Universiteitsbibliotheek aan de Broerstraat in Groningen. Hij drukte daarbij een belangrijk stempel op de Groningse universitaire wereld: tot op de dag van vandaag is de UB het centrum van studerend Groningen.

De mens en de functie van het gebouw stonden centraal bij het ontwerp van de UB. Typerend was zijn uitgesproken visie op natuurlijk licht in het gebouw (dat bepaalde heel sterk de vormgeving binnen, waar hij samenwerkte met zijn zoon, interieurarchitect Frans Tauber, en buiten) en op de trap. Die trap is zo uitgekiend vorm gegeven dat veel mensen die nemen in plaats van de lift! Tauber hield van mensen, hij vond het prachtig dat hij een bibliotheek kon bouwen voor intensief gebruik door studenten.

In de tekst van Taubers overlijdensadvertentie staat dat hij zich ook bezig hield met het ontwerpen van fietsen. Dat past helemaal bij hem: focus op functionaliteit, materialen, onderzoek en ambachtelijk bezig zijn.

Het is droevig dat Piet Tauber de heropening van het gebouw van UB Binnenstad net niet meer mee heeft kunnen maken. Bij de renovatie zijn vooral zijn denkbeelden over lichtinval, werkplekken langs de buitenwanden etc. volop gerespecteerd. Het fraaie bibliotheekgebouw van Piet Tauber kan weer jaren mee.

Piet Tauber (links) in Tresoar, Leeuwarden, een ander fameus door hem ontworpen gebouw
Piet Tauber (links) in Tresoar, Leeuwarden, een ander fameus door hem ontworpen gebouw
Laatst gewijzigd:18 mei 2017 12:25

Meer nieuws

  • 17 mei 2017Gebouw Energy Academy Europe in stijl geopend

    Woensdagmiddag 17 mei is de nieuwe Energy Academy Europe (EAE) van de Rijksuniversiteit Groningen op spectaculaire wijze geopend. Acrobaten daalden na de openingshandeling door CdK René Paas met drie grote banners af in de transparante halvan het nieuwe...

  • 15 mei 2017‘Open up to open access’ campagne van start gegaan

    Op 15 mei is de ‘Open up to open access’ campagne van start gegaan. De campagne, die ondersteund wordt door de Vereniging van Universiteiten (VSNU), heeft als doel wetenschappers te stimuleren om artikelen open access te publiceren. De Rijksuniversiteit...

  • 10 mei 2017Vijf RUG-hoogleraren treden toe tot de KNAW

    De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft André Aleman, Amina Helmi, Claartje Mulder, Linda Steg en Marcel Visser benoemd tot lid. In totaal zijn er 26 nieuwe leden gekozen. De verkiezing van KNAW-leden gebeurt op basis van...