Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsActueelNieuwsberichten

Prof.ir. Piet Tauber, architect Universiteitsbibliotheek, overleden

18 mei 2017

Zaterdag 13 mei overleed Pieter Hendricus (Piet) Tauber, negentig jaar oud. In de jaren tachtig van de vorige eeuw was Tauber de architect van het nieuwe gebouw van de Universiteitsbibliotheek aan de Broerstraat in Groningen. Hij drukte daarbij een belangrijk stempel op de Groningse universitaire wereld: tot op de dag van vandaag is de UB het centrum van studerend Groningen.

De mens en de functie van het gebouw stonden centraal bij het ontwerp van de UB. Typerend was zijn uitgesproken visie op natuurlijk licht in het gebouw (dat bepaalde heel sterk de vormgeving binnen, waar hij samenwerkte met zijn zoon, interieurarchitect Frans Tauber, en buiten) en op de trap. Die trap is zo uitgekiend vorm gegeven dat veel mensen die nemen in plaats van de lift! Tauber hield van mensen, hij vond het prachtig dat hij een bibliotheek kon bouwen voor intensief gebruik door studenten.

In de tekst van Taubers overlijdensadvertentie staat dat hij zich ook bezig hield met het ontwerpen van fietsen. Dat past helemaal bij hem: focus op functionaliteit, materialen, onderzoek en ambachtelijk bezig zijn.

Het is droevig dat Piet Tauber de heropening van het gebouw van UB Binnenstad net niet meer mee heeft kunnen maken. Bij de renovatie zijn vooral zijn denkbeelden over lichtinval, werkplekken langs de buitenwanden etc. volop gerespecteerd. Het fraaie bibliotheekgebouw van Piet Tauber kan weer jaren mee.

Piet Tauber (links) in Tresoar, Leeuwarden, een ander fameus door hem ontworpen gebouw
Piet Tauber (links) in Tresoar, Leeuwarden, een ander fameus door hem ontworpen gebouw
Laatst gewijzigd:18 mei 2017 12:25

Meer nieuws

 • 21 september 2017

  Nieuwe leden Young Academy Groningen

  Afgelopen maandag zijn de acht nieuwe leden van de Young Academy Groningen (YAG) officieel geïnstalleerd: Ming Cao, Simon Friederich, Joost Keizer, Sonja Pyott, Gert Stulp, Susanne Täuber, Marieke van Vugt en Erin Wilson. Ze delen hun passie voor onderzoek...

 • 20 september 2017

  Grote NWO-subsidie voor onderzoek naar betere samenwerking bij vernieuwen infrastructuur

  Een consortium onder leiding van prof.dr. Dirk Pieter van Donk ontvangt van NWO een subsidie van 500.000 euro voor onderzoek gericht op het verbeteren van grote infrastructurele onderhouds- en vernieuwingsprojecten. Zulke gemeenschappelijke projecten...

 • 12 september 2017

  Vrouwen of mannen aan de top? Beleggers maakt het niet uit

  Slechts 6 procent van de bestuurders van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen is vrouw. Dat wordt als problematisch ervaren. Zo wil het kabinet het liefst dat dit percentage stijgt tot 30. Beleggers reageren echter niet anders op de benoeming van...