Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

RUG-studenten genomineerd voor Young Business Award 2017

04 april 2017
Nutte van Belzen (basisarts), Wisse Krikke (student bedrijfskunde) en Jean-Luc Kraaijenoord (student rechten).
Nutte van Belzen (basisarts), Wisse Krikke (student bedrijfskunde) en Jean-Luc Kraaijenoord (student rechten).

Nutte van Belzen (basisarts), Jean-Luc Kraaijenoord (student rechten) en Wisse Krikke (student bedrijfskunde) zijn met hun bedrijf CC Diagnostics genomineerd voor de Young Business Award 2017. De start-up valoriseert een nieuwe test voor de screening van baarmoederhalskanker.

Op basis van de huidige screeningsmethode krijgen alleen al in Nederland ruim 5000 vrouwen per jaar ten onterechte de indicatie dat mogelijk sprake is van baarmoederhalskanker. Die groep moet vervolgens een invasief onderzoek bij de gynaecoloog ondergaan. Toepassing van de nieuwe test in de workflow van Amerikaanse en Europese landen vermindert de kans op zogenaamde ‘fout positieve’ uitslagen en verlaagt het percentage gemiste kankergevallen.

De beste resultaten

De afgelopen veertien jaar is binnen het UMCG onderzoek gedaan naar een nieuwe methode voor de screening van baarmoederhalskanker. CC Diagnostics valoriseert de DNA-gebaseerde hypermethylatie PCR-test, welke een combinatie van 8 verschillende genen bevat. Als de test van CC Diagnostics gecombineerd wordt met de bekende hr-HPV test, worden de beste resultaten behaald en kan het percentage gemiste kankers dalen van 24% naar 3%. De nieuwe test kan bovendien voorkomen dat vrouwen onnodig een colposcopie moeten ondergaan. De potentiële jaarlijkse kostenbesparing in Nederland bedraagt 2,9 miljoen euro.

Finale op 6 juni

Van Belzen, Kraaijenoord en Krikke zijn in 2016 begonnen met de valorisatie van de test. Als CC Diagnostics de Young Business Award wint, ontvangt het bedrijf een geldprijs van 12.500 euro om de start-up verder te ontwikkelen. CC Diagnostics is een van de twaalf genomineerden voor de prijs. Een jury kiest vier bedrijven die hun businessmodel mogen pitchen tijdens de finale op 6 juni. Daarnaast kan het publiek stemmen welke start-up de vijfde finalist wordt.

Laatst gewijzigd:04 juni 2021 09:22
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 april 2024

    Ward Romeijnders appointed as Professor of Optimization under Uncertainty

    The Faculty of Economics and Business is pleased to announce that Ward Romeijnders has been appointed as Professor of Optimization under Uncertainty. The chair is situated within the Department of Operations.

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 12 april 2024

    Oratie Corine Noordhoff: Future ready retail

    Tijdens haar oratie zal Corine Noordhoff inzichten verschaffen in de fundamentele elementen om te overleven en je bedrijf aan te passen in de retailsector. Noordhoffs oratie vindt plaats op vrijdag 19 april 2024, 16:15 – 17:00, in de aula van het...