Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Laurence Gormley benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau

26 april 2017
Gormley
Foto: Elmer Spaargaren

Woensdag 26 april is prof. dr. L. (Laurence) W. Gormley tijdens de jaarlijkse lintjesregen benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij werd gedecoreerd door burgemeester P.E.J. den Oudsten van de gemeente Groningen in het Stadhuis in Groningen.

Laurence Gormley (Macclesfield, GB, 1953) is hoogleraar Europees Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen en bekleedt tevens de door de Europese Commissie ingestelde Jean Monnet Chair. Deze prestigieuze leerstoel is een van de hoogste onderscheidingen die een Europese wetenschapper kan worden toegekend. Hij heeft de afgelopen 25 jaar een grote invloed gehad op de ontwikkeling van het Europese recht. In deze periode zette hij met veel kennis, inzet en bevlogenheid het Europees recht in het algemeen en de RUG in het bijzonder absoluut op de kaart.

Zowel nationaal als internationaal is Gormley een gerenommeerd jurist. Met zijn indrukwekkende internationale netwerk is hij in staat in binnen- en buitenland belangrijke contacten te leggen en doet dit dan ook graag en op enthousiaste wijze voor zijn medewerkers, promovendi en studenten.

Laurence Gormley
Laurence Gormley

Vrij goederenverkeer in EU

Gormley was een van de eerste academici die het potentiële belang van het vrije goederenverkeer in de Europese Unie inzag en geldt op dat gebied zonder meer als een pionier. In dat vakgebied kan niemand om hem heen. Hij is eveneens een autoriteit op het gebied van het Europese aanbestedings- en belastingrecht. Zijn boek ‘EU Taxation Law’, uitgegeven door Oxford University Press, is een standaardwerk voor wetenschappers en de rechtspraktijk in heel Europa. Vanwege deze expertise is hij het eerste erelid van de Nederlandse Vereniging voor Aanbestedingsrecht.

Gormley geeft leiding aan een groep onderzoekers binnen zijn vakgroep die zeer succesvol is in het verwerven van Europese subsidies voor wetenschappelijk onderzoek op het gebied van Digital Security. Hierbij gaat het om het waarborgen van de grondrechten, zoals privacy, die in de knel kunnen komen door de ontwikkelingen in de informatietechnologie. In 2015 werd hij unaniem gekozen als president van de European Law Faculties Association (ELFA). De ELFA werd in 1995 opgericht in Leuven en er zijn nu meer dan 200 rechtenfaculteiten uit heel Europa bij aangesloten.

Bevlogen docent

Zijn colleges geeft Gormley op bevlogen, stimulerende en inspirerende wijze en hij verwacht dat zijn studenten zich hierbij actief opstellen. Ook buiten de collegezaal gaat hij op onvermoeibare wijze met hen in discussie over het recht. Hij is gemakkelijk benaderbaar en zij kunnen altijd bij hem aankloppen met vragen. Vaak haalt hij vooraanstaande wetenschappers en praktijkjuristen uit het buitenland naar Groningen voor een gastcollege of lezing, waarbij zijn studenten ook rechtstreeks met hen in contact kunnen komen bij het informele deel na de lezing.

Zelf was Gormley als visiting professor verbonden aan het University College London, aan het Europa College van Brugge en Warschau, de Universiteit van Bonn en aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Met name de benoemingen als visiting professor bij het University College of London en die als visiting fellow bij de University of Cambridge moeten als zeer bijzonder worden aangemerkt.

Medezeggenschap

Gormley is ook nog buiten zijn vakgebied actief. Zo is hij lid van de universiteitsraad en van de faculteitsraad. Ook deze medezeggenschapstaken vat hij serieus op vanuit een oprechte betrokkenheid bij de organisatie. Hij bereidt zich goed voor op de vergaderingen en stelt waar nodig kritische vragen. Hij ziet de universiteit als een gemeenschap waarbinnen studenten en personeel maximaal dienen te worden gestimuleerd om het beste van zichzelf te geven. Medezeggenschap is voor hem een manier van input geven om die gemeenschap goed te laten functioneren en ervoor te zorgen dat de universiteit geen ‘fabriek’ wordt.

Ook was Gormley jarenlang voorzitter van de Commissie Internationalisering van zijn faculteit. Deze commissie werd destijds ingesteld om de internationalisering van met name het onderwijs verder te ontwikkelen en is weer opgeheven toen dat gerealiseerd was met een goed lopend uitwisselingsprogramma en een mooi palet aan Engelstalige vakken, vijf masterprogramma’s en een zelfstandig International Office.

Laatst gewijzigd:30 maart 2020 11:04
View this page in: English

Meer nieuws

  • 12 januari 2024

    Leon Verstappen gedecoreerd tijdens jubileumcongres

    Leon Verstappen (Meijel, 1965), hoogleraar Notarieel Recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, is vrijdag 12 januari verrast met een Koninklijke Onderscheiding in de categorie Officier in de Orde van Oranje Nassau...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

  • 05 december 2023

    Botsende mensenrechten: hoever mogen demonstranten gaan?

    Snelwegblokkades, anti-abortusdemonstranten en fakkelzwaaiers bij politici thuis. Het recht om te demonstreren is een groot goed, maar soms schuurt het met andere mensenrechten. Noor Swart onderzoekt voor haar proefschrift het Nederlandse...