Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons FEB Research / FEB FEB Research News News / FEB

Topeconoom Acemoglu geeft vandaag openbaar gastcollege over robotica en de arbeidsmarkt

05 november 2016
Maddison Lecture 2016
Questions? Tweet with #acemoglu, the best will be put to the speaker

De toonaangevende econoom Daron Acemoglu geeft op zaterdag 5 november een openbaar gastcollege aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Het college gaat over een essentieel onderwerp in de snel veranderende wereld: ‘The Race of Man Against Machine’. Steeds meer taken die ooit door mensen werden verricht, worden tegenwoordig uitgevoerd met behulp van robotica en kunstmatige intelligentie. Wat is het effect hiervan op de arbeidsmarkt?

Sommige economen zien de toekomst van de arbeidsmarkt somber in omdat bepaalde banen overbodig worden als gevolg van nieuwe technologieën. Maar Acemoglu ziet de huidige ontwikkelingen in robotica en kunstmatige intelligentie als een fase in een langdurig proces. In de loop van de geschiedenis zijn er, telkens als bestaande taken overbodig werden, nieuwe geschoolde functies ontstaan. Acemoglu stelt dat dit een race is tussen twee krachten: automatisering door machines en het creëren van nieuwe, complexe taken door de mens. Of de arbeidsmarkt gaat instorten is afhankelijk van het evenwicht tussen deze twee.

Daron Acemoglu

Het levenswerk van Daron Acemoglu bestaat uit het beantwoorden van de fundamentele vraag waarom sommige landen rijk zijn en andere arm. Zijn boek Why Nations Fail, dat hij heeft geschreven met James Robinson stelt dat economisch succes afhankelijk is van sterke maatschappelijke instituties. Het boek bereikte de bestsellerlijst van de New York Times. Daron Acemolgu is geboren in Turkije en studeerde in het Verenigd Koninkrijk. Hij is momenteel Elizabeth and James Killian Professor of Economics aan het Massachusetts Institute of Technology. Hij heeft talloze prijzen, erelidmaatschappen en eredoctoraten ontvangen.

Meer informatie

  • Maddison Lecture in Economic History and Development 2016
  • Daron Acemoglu:The Race of Man Against Machine
  • Zaterdag 5 november 2016, 11.00-13.00 uur
  • Zaal 5419.0015 Kapteynborg, Landleven 12, Zernike Campus Groningen

Het college is live te bekijken via internet, gebruik daarvoor de browsers Internet Explorer of Firefox. U kunt vragen stellen via Twitter met de hashtag #Acemoglu. De beste vragen zullen aan de spreker worden gesteld.

URL FEB
AACSB EQUIS logos
Laatst gewijzigd:29 februari 2024 10:02
View this page in: English

Meer nieuws

  • 19 april 2024

    Nieuwe scriptieprijs voor masterstudenten Economie en Bedrijfskunde

    Hoe kunnen we economie en bedrijfskunde studenten prikkelen om in hun masterscriptie aandacht te besteden aan belangrijke maatschappelijke uitdagingen? De 14 Nederlandse faculteiten economie en bedrijfskunde, verenigd in het Decanenberaad Economie...

  • 18 april 2024

    Ward Romeijnders appointed as Professor of Optimization under Uncertainty

    The Faculty of Economics and Business is pleased to announce that Ward Romeijnders has been appointed as Professor of Optimization under Uncertainty. The chair is situated within the Department of Operations.

  • 12 april 2024

    Oratie Corine Noordhoff: Future ready retail

    Tijdens haar oratie zal Corine Noordhoff inzichten verschaffen in de fundamentele elementen om te overleven en je bedrijf aan te passen in de retailsector. Noordhoffs oratie vindt plaats op vrijdag 19 april 2024, 16:15 – 17:00, in de aula van het...