Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsActueelNieuwsberichten

Massive media attention for PCS pilot

Preconception screening pilot study started 14 January 2016
19 januari 2016

The Department of Genetics, UMCG, has started a pilot study offering preconception genetic screening to 100 couples wanting to start a family. The couples will be asked to participate by their family doctor. The pilot study began in 2016 in the northern Netherlands region and will cover 50 severe, rare genetic conditions. The study will also look at how many couples accept the test offered by their GP and what the psychological impact of offering the test is on those who do or do not choose to take the test. For more information see the UMCG's Press release (in Dutch and in English).

The project is being headed by clinical geneticist Prof. Irene van Langen .

For a list of all media items (in Dutch) see the PCS pilot study page (swicth language with flags in top right).
For more information on ELSI research (ethics, legal and social issues in genetics) see here

Laatst gewijzigd:11 april 2016 09:39

Meer nieuws

 • 21 september 2017

  Nieuwe leden Young Academy Groningen

  Afgelopen maandag zijn de acht nieuwe leden van de Young Academy Groningen (YAG) officieel geïnstalleerd: Ming Cao, Simon Friederich, Joost Keizer, Sonja Pyott, Gert Stulp, Susanne Täuber, Marieke van Vugt en Erin Wilson. Ze delen hun passie voor onderzoek...

 • 20 september 2017

  Grote NWO-subsidie voor onderzoek naar betere samenwerking bij vernieuwen infrastructuur

  Een consortium onder leiding van prof.dr. Dirk Pieter van Donk ontvangt van NWO een subsidie van 500.000 euro voor onderzoek gericht op het verbeteren van grote infrastructurele onderhouds- en vernieuwingsprojecten. Zulke gemeenschappelijke projecten...

 • 12 september 2017

  Vrouwen of mannen aan de top? Beleggers maakt het niet uit

  Slechts 6 procent van de bestuurders van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen is vrouw. Dat wordt als problematisch ervaren. Zo wil het kabinet het liefst dat dit percentage stijgt tot 30. Beleggers reageren echter niet anders op de benoeming van...