Skip to ContentSkip to Navigation
founded in 1614  -  top 100 university

Massive media attention for PCS pilot

Preconception screening pilot study started 14 January 2016

19 januari 2016

The Department of Genetics, UMCG, has started a pilot study offering preconception genetic screening to 100 couples wanting to start a family. The couples will be asked to participate by their family doctor. The pilot study began in 2016 in the northern Netherlands region and will cover 50 severe, rare genetic conditions. The study will also look at how many couples accept the test offered by their GP and what the psychological impact of offering the test is on those who do or do not choose to take the test. For more information see the UMCG's Press release (in Dutch and in English).

The project is being headed by clinical geneticist Prof. Irene van Langen .

For a list of all media items (in Dutch) see the PCS pilot study page (swicth language with flags in top right).
For more information on ELSI research (ethics, legal and social issues in genetics) see here

Laatst gewijzigd:11 april 2016 09:39

Meer nieuws

  • 28 februari 2017RUG scoort in Keuzegids met maar liefst 18 topmasters

    In de nieuwe editie van de Keuzegids Masters krijgen 18 opleidingen van de RUG het predikaat topopleiding. De master Nanoscience van de RUG staat voor het vijfde jaar achtereen in de top drie van beste universitaire masteropleidingen in Nederland, zo...

  • 28 februari 2017Groen licht voor twee nieuwe opleidingen Campus Fryslân

    De minister van onderwijs heeft de aanvragen voor twee nieuwe opleidingen van Campus Fryslân goedgekeurd. Het gaat om het bachelorprogramma Global Responsibility and Leadership het masterprogramma Sustainable Entrepreneurship.

  • 27 februari 2017Econometrist Laura Spierdijk verkrijgt NIAS Fellowship 2017/2018

    Professor Laura Spierdijk zal vanaf september tien maanden aan NIAS verblijven. Ze is verkozen tot NIAS Fellow voor het jaar 2017/2018 om onderzoek te doen naar de relaie tussen grootte en levensvatbaarheid van banken in de Verenigde Staten.