Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsActueelNieuwsberichten

Eerste internationale doctoraat RUG aan afasieonderzoekers uitgereikt

23 januari 2015
Laura Bos (links) en Rimke Groenewold Foto: Elmer Spaargaren
Laura Bos (links) en Rimke Groenewold Foto: Elmer Spaargaren

Op donderdag 22 januari heeft de Rijksuniversiteit Groningen voor het eerst in haar geschiedenis joint PhD-bullen uitgereikt. Laura Bos en Rimke Groenewold promoveerden allebei op die dag op een onderwerp binnen de afasie. Zij kregen een doctorsdiploma van de RUG, maar ook van de universiteit van Potsdam en Macquarie University (Sydney). Bos en Groenewold promoveerden binnen het IDEALAB-programma, dat door de Europese Unie wordt ondersteund.

Een joint-PhD houdt in dat een promovendus niet van één, maar van twee of meer universiteiten een doctorstitel krijgt. Het onderzoek en onderwijs behorend bij de promotie heeft plaatsgevonden in een gezamenlijk traject aan twee of meer universiteiten. Het is voor het eerst dat een dergelijk diploma aan de RUG werd uitgereikt.

Afasie

Laura Bos en Rimke Groenewold hebben onderzoek gedaan naar afasie, een taalstoornis die optreedt bij niet-aangeboren hersenletsel. Afasie kan zich op veel verschillende manieren openbaren, bijvoorbeeld door grammaticale problemen of door woordvindingsproblemen. Opvallend is dat voor vrijwel alle mensen met afasie werkwoorden erg lastig zijn, terwijl die werkwoorden nou juist zo belangrijk zijn in onze communicatie. Bos heeft zich in haar onderzoek vooral gericht op tijdsverwijzing van werkwoorden. Groenewold heeft onderzoek verricht naar het gebruik van de directe rede door afasiepatiënten.

Gezamenlijk programma

De leerstoelgroep Neurolinguïstiek van de Faculteit der Letteren is met vier andere universiteiten (drie in Europa, één in Australië) partner in het IDEALAB-programma. IDEALAB (International Doctorate in Experimental Approaches to Language and Brain) heeft tot doel promovendi op te leiden op het gebied van experimentele en klinische aspecten van taal en hersenen bij gezonde en taalgestoorde kinderen en volwassenen. Een gezamenlijk onderwijsprogramma en een onderzoekstraject aan minimaal twee deelnemende universiteiten leiden tot een joint doctorate. IDEALAB wordt gefinancierd door het subsidieprogramma Erasmus Mundus van de Europese Unie, dat kwalitatief zeer hoogstaande internationale samenwerkingsprogramma’s in het hoger onderwijs ondersteunt.

Meer informatie

Laura Bos
Laura Bos
Rimke Groenewold
Rimke Groenewold
Laatst gewijzigd:02 februari 2015 09:34
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 18 oktober 2017

  De universiteit die zichzelf opnieuw uitvond

  Prof. Klaas van Berkel presenteert op 27 oktober het tweede deel van de Universiteit van het Noorden, een driedelige geschiedenis van vier eeuwen Rijksuniversiteit Groningen. Centraal in het tweede deel (1876-1945) staat de transformatie van de universiteit...

 • 05 oktober 2017

  Uitbreiding samenwerking tussen RUG en Osaka University Japan

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Osaka University uit Japan hebben hun samenwerking verlengd. Op 4 oktober 2017 tekenden Rector Magnificus Elmer Sterken en Prof. Shojiro Nishio de hernieuwde samenwerkingsovereenkomst. Osaka University is een...

 • 25 september 2017

  Nieuwe website Talencentrum

  Het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen heeft een nieuwe website! Het ruime aanbod is toegankelijker en informatie is nu snel en eenvoudig te vinden.