Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Onderzoek naar rol voeding bij gezondheid met gegevens LifeLines

07 januari 2015

Het UMCG en DSM gaan onderzoek doen naar de voedingsstatus van bepaalde groepen gezonde mensen en de relatie hiervan met onder meer chronische ziekten, erfelijke aanleg en omgevingsfactoren. Voor het onderzoek wordt - naast vragenlijsten over voedselinname - gebruik gemaakt van urine- en bloedmonsters en data van het 3-generatie bevolkingsonderzoek LifeLines. Het onderzoek moet meer inzicht opleveren in de rol die vitaminen en mineralen spelen in de stofwisseling van mensen bij gezond ouder worden. Uiteindelijk zal dit leiden tot meer ‘personalized healthcare’: persoonsgerichte preventie en therapie.

Voor onderzoek naar de inname van voedingsstoffen wordt meestal gebruik gemaakt van vragenlijsten en voedingsdagboeken. Deze geven vaak een vertekend beeld door onnauwkeurige rapportage. Biochemische vaststelling van de inname van voedingsstoffen in bloed- of urinemonsters is veel nauwkeuriger, omdat vitaminen en mineralen en hun afbraakproducten worden afgescheiden in de urine.

UMCG-onderzoekers gaan van 1.600 LifeLines-deelnemers van 60-75 jaar de inname van voedingsstoffen en de voedingsstatus vaststellen aan de hand van analyses. Dit doen zij met behulp van vragenlijsten en door het analyseren van de 24-uur urinemonsters en bloedmonsters, die eerder zijn afgenomen voor het LifeLines-onderzoek. De combinatie van vragenlijsten en biomaterialen zorgt ervoor dat realistische data worden verkregen. De resultaten moeten inzicht geven in verschillen in de voedingsstatus, effect van tekorten aan voedingsstoffen, en of er een relatie is met bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, type 2 diabetes en overgewicht, erfelijke aanleg en omgevingsfactoren.

Het onderzoeksproject komt voort uit een al langer bestaande samenwerkingsrelatie tussen UMCG en DSM. Deze omvat onder meer de opzet van een onderwijsprogramma voor studenten geneeskunde op het gebied van voedingswetenschappen en cosponsorschap van promovendi die bij het UMCG en onderzoekslaboratoria van DSM werkzaam zijn.

Laatst gewijzigd:12 maart 2020 21:46

Meer nieuws