Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

RUG-onderzoekers trekken levensduurverlengend effect van calorierestrictie in twijfel

07 augustus 2014

Calorierestrictie wordt regelmatig aangeprezen als de sleutel tot een lang en gezond leven. Dat idee is gebaseerd op de observatie dat calorierestrictie de levensduur verlengt van een groot aantal uiteenlopende organismen, waaronder apen en muizen, maar ook de eencellige bakkersgist. Nu blijkt echter dat het effect van calorierestrictie in gistcellen sterk afhankelijk is van de methode die gebruikt wordt om de levensduur van de cellen te meten. Dat melden onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen in een artikel in Proceedings of the National Academy of Science (PNAS).

De onderzoekers van de vakgroep Molecular Systems Biology onder leiding van prof. Matthias Heinemann maakten gebruik van een nieuwe, op microfluïdica gebaseerde techniek, waarmee individuele gistcellen gedurende hun gehele levensduur met de microscoop werden gevolgd. De nieuwe methode maakt het meten van levensduur in gistcellen niet alleen eenvoudiger, maar zorgt er ook voor dat de cellen onder meer constante omstandigheden groeien. Toen de nieuwe methode werd gebruikt, bleek er geen levensduurverlengend effect te zijn van calorierestrictie. Deze observatie suggereert dat calorierestrictie op zichzelf de levensduur van gist niet verlengt.

Discussie

‘Deze studie, die naar alle waarschijnlijkheid de discussie op het gebied van gistveroudering zal doen oplaaien, heeft reeds geleid tot een eerste commentaar in Science News’, zegt Heinemann. ‘Zij zal bovendien de zichtbaarheid van de RUG op het gebied van veroudering verder vergroten.’

Meer informatie

Contact: Prof. Matthias Heinemann

Laatst gewijzigd:12 maart 2020 21:49
View this page in: English

Meer nieuws