Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsActueelNieuwsberichten

RUG initieert onderzoek naar de vorming Europese religieuze identiteit

28 mei 2013

Dr. Sabrina Corbellini is initiatiefnemer van een COST-Action, een Europees onderzoeksconsortium met deelname van 13 Europese landen en meer dan 20 universiteiten. De nieuwe Europese onderzoeksgroep zal onderzoek doen naar de veranderingen in religieuze cultuur in de periode 1350-1570. Het onderzoek is mogelijk gemaakt door COST (Cooperation in Science and Technology), die samenwerking tussen excellente Europese onderzoeksgroepen stimuleert en financiert.

Algemeen wordt aangenomen dat de periode van 1350-1570 een beslissende periode is geweest in de geschiedenis van Europa. Dit nieuwe onderzoek richt zich specifiek op de bestudering van groepen leken en hun participatie tot het religieuze en culture leven. Vanuit dit perspectief wordt een beschrijving gemaakt van de daadwerkelijke veranderingen in deze periode. Verwacht wordt dat de uitkomsten een belangrijke bijdrage zullen leveren aan het begrip van de Europese (religieuze) identiteiten en interdisciplinair en internationaal onderzoek zullen stimuleren. Het onderzoeksconsortium zal intensief samenwerken met erfgoedinstituten, musea en archieven en zal een brede academische gemeenschap bij zijn activiteiten betrekken (studenten, promovendi, jonge en gevestigde onderzoekers) door de organisatie van congressen, workshops, Summer Schools en Training Sessions.

In 2008 kreeg Sabrina Corbellini een ERC-Starting Grant toegekend, “Holy Writ and Lay Readers. A Social History of Vernacular Bible Translations in the Late Middle Ages”. Het nieuwe onderzoek is een voortzetting van dat onderzoeksproject. Andere onderzoekers die betrokken zullen zijn bij de activiteiten zijn prof.dr. Bart Ramakers, dr. Margriet Hoogvliet, dr. Susan Folkerts en Mart van Duin, MA.

Meer informatie

Dr. Sabrina Corbellini

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:31

Meer nieuws

 • 18 oktober 2017

  De universiteit die zichzelf opnieuw uitvond

  Prof. Klaas van Berkel presenteert op 27 oktober het tweede deel van de Universiteit van het Noorden, een driedelige geschiedenis van vier eeuwen Rijksuniversiteit Groningen. Centraal in het tweede deel (1876-1945) staat de transformatie van de universiteit...

 • 05 oktober 2017

  Uitbreiding samenwerking tussen RUG en Osaka University Japan

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Osaka University uit Japan hebben hun samenwerking verlengd. Op 4 oktober 2017 tekenden Rector Magnificus Elmer Sterken en Prof. Shojiro Nishio de hernieuwde samenwerkingsovereenkomst. Osaka University is een...

 • 25 september 2017

  Nieuwe website Talencentrum

  Het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen heeft een nieuwe website! Het ruime aanbod is toegankelijker en informatie is nu snel en eenvoudig te vinden.