Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Rekenen met betekenis

31 januari 2012

Oratie: dhr. prof.dr. J. Bos, 16.00 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Rekenen met betekenis

Leeropdracht: Computationele semantiek

Faculteit: Letteren

De oratie van Johan Bos gaat over computationele semantiek. Semantiek is een tak van de taalkunde en logica die zich bezighoudt met betekenis. In de computationele semantiek worden computers ingezet om verschillende aspecten van betekenis te bestuderen en te modelleren.

Betekenis is een heel abstract begrip, je kunt er geen plaatje van laten zien. Het woord ‘betekenis’ bevat het kleinere woord ‘teken’. Een teken kan een woord, afbeelding of gebaar zijn, en is vaak iets dat direct of indirect naar de werkelijkheid verwijst. Het onderzoek van Bos richt zich op de betekenissen van woorden, zinnen, en teksten.

Nu is het zo dat woorden vaak meerdere betekenissen kunnen dragen (dubbelzinnig zijn), maar dat de context waarin ze gebruikt worden gewoonlijk duidelijk maakt welke betekenis bedoeld wordt. Van zulke dubbelzinnigheden wordt vaak handig gebruik gemaakt in taalgrapjes:

- Kees is gelukkig getrouwd.

- Hij pakte een broodje, ging bij de piano zitten, en nam er een hap van.

- Hond, gratis af te halen. Eet alles. Houdt van kinderen.

Nu blijkt het redelijk eenvoudig voor mensen om de juiste betekenis van woorden in een bepaalde situatie te kiezen, maar uiterst lastig voor computers. Bos zal laten zien hoe betekenissen van woorden, zinnen en teksten concreet gemaakt kunnen worden, zodat we er mee kunnen rekenen. Zo kan menselijke taal ook begrijpelijker voor computers worden gemaakt en van nut zijn voor vele toepassingen waarin automatische verwerking van taal een rol speelt.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:03
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 15 april 2024

    ‘De Europese verkiezingen worden weer ouderwets saai’

    RUG-onderzoekers Ritumbra Manuvie, Pieter de Wilde en Lisa Gaufman blikken in een drieluik vooruit op de verkiezingen in respectievelijk India, Europa en de Verenigde Staten. Deze week: Pieter de Wilde.

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...