Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Versnelde renovatie Natuur- en Scheikundegebouw Nijenborgh 4

16 juni 2011

Het Facilitair Bedrijf van de RUG is de afgelopen periode in opdracht van het College van Bestuur bezig geweest met de voorbereiding van het saneren van asbest in het Natuur- en Scheikundegebouw Nijenborgh 4. Het doel van deze operatie was het zodanig inpakken of verwijderen van asbest, dat in het gebouw op een veilige manier gewerkt kan blijven worden zonder het hele gebouw leeg te maken en de normale bedrijfsvoering ingrijpend te verstoren. Deze ‘beperkte’ saneringsoperatie zou zeer binnenkort starten. Overigens zijn alle directe risicobronnen de afgelopen periode al weggehaald dan wel geïsoleerd. Voorts hebben er periodiek luchtmetingen plaatsgevonden, die uitwezen dat de omgeving veilig is om in te werken.

Versnelde renovatie

Afgelopen week is echter duidelijk geworden dat deze wijze van sanering van de aanwezige asbest leidt tot exorbitante kosten, terwijl slechts een deel wordt verwijderd. Bij iedere verbouwing, renovatie of – op den duur – sloop van het gebouw moeten opnieuw kosten gemaakt worden om het restant asbest te verwijderen. Omdat de instelling deze kosten geheel uit eigen middelen dient te financieren heeft het College van Bestuur op 14 juni , na consultatie van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen en de Arbeidsinspectie, besloten dat de geplande aanpak wordt gestaakt. Er wordt nu versneld gewerkt aan een integrale modernisering van Nijenborgh 4, waarbij het hele gebouw wordt gestript en gerenoveerd en waarin het saneren van asbest wordt meegenomen. Dit renovatieplan zal komend najaar gereed zijn. Het College van Bestuur zal met het bestuur van de Faculteit overleggen over de wijze waarop de faculteit bij de planvorming wordt betrokken.  

Beheersmaatregelen

In de tussenliggende periode worden de nodige asbestbeheersmaatregelen getroffen om een veilige werkomgeving te kunnen blijven garanderen. Hiertoe behoren in ieder geval:

  • het periodiek uitvoeren van luchtmetingen
  • het handhaven van strikte protocollen voor onderhoudswerkzaamheden aan met name plafonds en gangkasten
  • het op korte termijn saneren van de gangkasten waar analytische gasinstallaties zijn geplaatst en een beperkt aantal andere locaties.

Omdat de veiligheid van de gebruikers en bezoekers van Nijenborgh 4 voorop staat betekent dit alles dat bepaalde beperkingen in de bedrijfsvoering onvermijdelijk zijn. Reparatie- en / of verbouwactiviteiten kunnen uitsluitend via de afdeling Facilitaire Zaken van de faculteit en het Facilitair Bedrijf worden uitgevoerd, opdat deze activiteiten getoetst kunnen worden aan het asbestbeheersplan.

Meer informatie

- Mocht u als medewerker of student vragen hebben t.a.v. de gezondheidrisico’s, dan kunt u zich richten tot de Arbo- en Milieudienst van de RUG via 050 - 363 55 34 of AMD.medisch rug.nl .

- Vragen over de bedrijfsvoering kunnen worden gericht aan de portefeuillehouder Middelen van FWN, de heer J. Poutsma, tel. 050 - 363 46 15

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:53
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 15 april 2024

    Techniek single-molecule niche in Zwaartekrachtonderzoek 

    Met haar expertise in single-molecule technieken gaat Dr. Kasia Tych (GBB) bijdragen aan een groot Zwaartekracht-onderzoeksprogramma

  • 15 april 2024

    Nachtzicht met kunstmatige atomen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...