Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Prof.dr. Koos Duppen, vicevoorzitter CvB, ontvangt hoge Koninklijke Onderscheiding

18 mei 2011

Woensdag 18 mei 2011 heeft prof.dr. Koos Duppen, lid van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen, een hoge Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Hij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vond vanochtend plaats in zijn woonplaats Kropswolde door mevrouw mr. Yvonne van Mastrigt, burgemeester van Hoogezand-Sappemeer.

Koos Duppen heeft in turbulente tijden de universiteit toekomstvast bestuurd. Zijn bestuurlijke betrokkenheid bij vele valorisatieprojecten tekent zijn inzet voor de samenwerking tussen de RUG en haar omgeving. Hij beschikt over uitstekende relaties met bedrijfsleven en overheden in het Noorden. Als universitair bestuurder draagt hij in belangrijke mate bij aan de internationale profilering van de RUG. Zijn inzet voor de samenwerking op energiegebied met onder meer Rusland en op IT-gebied met Afrika getuigen van zijn brede opvatting over rol en functie van universiteiten.

Prof.dr. Koos Duppen (Winterswijk, 1953) studeerde scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen (doctoraal 1980, cum laude) en promoveerde aan dezelfde universiteit (1985, cum laude). Na een kort dienstverband bij Shell Research keerde hij 1987 terug naar de universiteit als wetenschappelijk medewerker bij de afdeling Fysische Chemie. Daar rees zijn academische ster snel. Zijn werk op het gebied van de femtoseconde laserspectroscopie trok internationaal sterk de aandacht. Daarnaast bleek Koos Duppen een begenadigd docent. Hij werd in tien jaar tijd tweemaal gekozen tot Docent van het Jaar van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. In 1999 werd Duppen benoemd tot hoogleraar Initieel Onderwijs Wiskunde en Natuurwetenschappen.

In 2001 sloeg hij de weg in naar een meer bestuurlijke carrière. Nadat hij eerder al projectleider onderwijsvernieuwing bij de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen was geweest, trad Duppen in dat jaar toe tot het faculteitsbestuur en werd zijn leeropdracht verbreed tot de Fysische Chemie.

Vanaf 2002 was Duppen algemeen directeur van het ICT-centrum van de universiteit. In die functie was hij direct betrokken bij de start van de radiotelescoop Lofar en de komst van de Blue Gene supercomputer naar Groningen. Hij gaf de start voor een geslaagde reorganisatie van de IT-diensten binnen de RUG.

In 2006 benoemde de Raad van Toezicht prof.dr. Duppen als lid en later ook als vicevoorzitter van het College van Bestuur. Hij is verantwoordelijk voor de portefeuille Middelen. Dankzij hem heeft het valorisatiebeleid van de RUG een grote impuls gekregen. Als bestuurder zoekt hij steeds de verbindingsrol met de stad en de noordelijke regio. Initiatieven die de verbinding tussen onderwijs, wetenschap en samenleving versterken vinden in hem steevast een enthousiast supporter. Zijn bestuurlijke betrokkenheid bij onder meer het Technologiecentrum Noord-Nederland, de Stichting Business Generator Groningen, het Energy Delta Institute, Sensor Universe en Groningen Internet Exchange getuigen hiervan. In deze initiatieven gaan wetenschap en de versterking van de regionale economie hand in hand. Duppen leidde daarnaast met zijn kennis van onderwijs en ICT een grootschalig IT-project met Makerere University en de andere publieke universiteiten in Oeganda. Dit project heeft ervoor gezorgd dat maar liefst 20 PhD-studenten uit dat land zijn opgeleid en dat de rol van Oeganda in de versterking van de informatietechnologie in Afrika aanzienlijk is vergroot.

De uitreiking van de Koninklijke Onderscheiding valt samen met het moment dat prof.dr. Duppen zijn werk als bestuurder van de RUG om gezondheidsredenen moet beëindigen.

Noot voor de pers

Meer informatie: Piet Bouma, hoofd Communicatie RUG, tel. 050-363 4444, e-mail: p.bouma rug.nl of communicatie rug.nl

De uitreiking van de onderscheiding vond plaats in besloten kring.

 

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:55
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...