Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsActueelNieuwsberichten

Perception of self and health-related behavior in adolescence

06 december 2010

Promotie: mw. Z. Veselska, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Perception of self and health-related behavior in adolescence

Promotor(s): prof.dr. S.A. Reijneveld

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Gezond zelfbeeld cruciaal voor gezond gedrag

Een laag zelfbeeld is misschien wel de belangrijkste risicofactor voor ongezond gedrag bij pubers. Daarom moeten gezondheidsprogramma’s eerst daaraan aandacht besteden, stelt promovenda Zuzana Veselska.

Veselska onderzocht bijna vijfduizend scholieren in Slowakije en Tsjechië en vond verbanden tussen zelfperceptie (zelfwaardering, gevoel van eigenwaarde, zelfcompetentie, eigen-effectiviteit) en ongezond gedrag zoals roken, drinken, blowen en niet-sporten. Die verbanden zijn zo sterk dat het volgens haar niet effectief is om in gezondheidscampagnes alleen te focussen op de gevaren van ongezond gedrag.

Volgens Veselska zijn er simpele schoolprogramma’s te bedenken die het zelfbeeld van een scholier kunnen opkrikken, zoals psychosociale trainingen. Ook sporten werkt goed. Omdat vooral kinderen uit lage sociale klasses geneigd zijn tot ongezond gedrag moeten zij extra aandacht krijgen, stelt Veselska.

Zuzana Veselska (Slowakije, 1981) promoveert bij de afdeling Sociale Geneeskunde van het UMCG. Haar onderzoek deed ze aan de Pavol Jozef Safarik Universiteit in Kosice, Slowakije. Momenteel werkt Veselska als onderzoeker bij het Institute of Public Health van de P.J. Safarik Universiteit.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 november 2017

  Video: Religie en geweld

  In dit tweede deel van de videoreeks Mythbusting Religion & Conflict spreekt dr. Joram Tarusarira met Naomi O’Leary over religie, geweld en vrede. Joram Tarusarira werkt bij de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap als assistent professor...

 • 20 november 2017

  Verandering in gedrag indicatie dementie bij mensen met downsyndroom

  Gedragsveranderingen bij mensen met het downsyndroom, zijn vroege signalen voor naderende dementie. Het gaat hierbij vooral om toegenomen symptomen van angst, apathie en depressieve kenmerken. Vroegtijdige herkenning van dementie bij deze groep is van...

 • 15 november 2017

  RUG beste brede klassieke universiteit van Nederland

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Nederlandse Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding. In de lijst van Beste Universiteiten staat de universiteit van het Noorden in de categorie...