Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Structural domains in thin films of ferroelectrics and multiferroics

19 april 2010

Promotie: dhr. S. Venkatesan, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Structural domains in thin films of ferroelectrics and multiferroics

Promotor(s): prof.dr. J.J.M. de Hosson

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Contact: Sriram Venkatesan, tel. 050-363 4902, e-mail: s.venkatesan@rug.nl

Groei en karakterisering van ferroelektrisch materiaal

Dunne films van ferroelektrisch materiaal staan momenteel in de belangstelling vanwege hun mogelijke toepassingen in RAM-computergeheugens.

Zo’n ferroelektrische dunne film met een Perovskietstructuur wordt epitaxiaal gegroeid op een substraat met een soortgelijke struktuur maar met een verschillende roosterparameter. Van cruciaal belang voor de film is de spanning die ontstaat door de roostermisfit met het substraat. De intrinsieke koppeling tussen spanning en polarisatie kan worden gebruikt om veranderingen in elektronische eigenschappen af te stemmen op verbetingen in functionele eigenschappen.

In zijn proefschrift presenteert Sriram Venkatesan resultaten van een studie naar groei en karakterisering van ferroelektrisch PbTiO3 en multiferroisch TbMnO3 met behulp van Hoge-Resolutie Transmissie Elektronen Microscopie (HR-TEM).

PbTiO3 films van verschillende diktes werden epitaxiaal gegroeid op (001)-SrTiO3 substraten met behulp van pulsed-laser depositie (PLD). Tijdens afkoelen vertonen de films met name bij het overschrijden van de overgangstemperatuur Tc van para- naar ferroelektrische ordening, de neiging om te relaxeren via de vorming van domeinen.

Multiferroisch TbMnO3 dunne films, de klasse van materialen waarbij twee of meer ferroische ordeningen optreden in een enkele fase, zijn zeer aantrekkelijk gebleken voor computergeheugens na de ontdekking van een enorm magneto-elektrisch effect. Evenals bij ferroelektrisch PbTiO3 is controle over domein-structuren in multiferroische films van belang om hun functionele eigenschappen te beïnvloeden. De nano-domein evolutie in TbMnO3-films gegroeid op een (001)-SrTiO3 substraat, werd in detail onderzocht met behulp van TEM om de domeinen te karakteriseren en het spanningsrelaxatie mechanisme te begrijpen.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 00:14

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    Rijksuniversiteit Groningen ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...