Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Nieuwe bestrijdingsvorm van de suzuki-fruitvlieg

02 maart 2016

De fruitteelt in Europa wordt ernstig bedreigd door een nieuw plaaginsect uit Azië, de suzuki-fruitvlieg. Sinds 2012 komt deze soort voor in Nederland, waar al voor tientallen miljoenen euro’s schade is toegebracht aan de fruitteelt. Pesticiden blijken onvoldoende effectief en zijn bovendien schadelijk voor het milieu. Alternatieve bestrijdingsmethoden zijn echter ook weinig succesvol. Bioloog Bregje Wertheim onderzoekt de suzuki-fruitvlieg om een geïntegreerd biologisch bestrijdingsprogramma te ontwikkelen, in het kader van een consortium van onderzoekers en partners uit het bedrijfsleven.

Uit Groningen is haar collega Leo Beukeboom betrokken en uit de universiteit van Wageningen Marcel Dicke en Bart Pannebakker, de firma Koppert Biological Systems en het toegepaste onderzoeksinstituut WUR-PPO-Fruit. Het doel is fruitgewassen te beschermen en een exponentiële groei van de exotische diersoort te stoppen.

Meer informatie

Video’s RUG

Het online videomagazine Unifocus belicht wekelijks onderwerpen die annex zijn met de Rijksuniversiteit Groningen, op het gebied van onderzoek (en samenleving), studentenleven, onderwijs, beleid en internationalisering. Andere video's staan in onze videoportal.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 02:07
View this page in: English

Meer nieuws