founded in 1614  -  top 100 university

Veening, prof.dr. Jan-Willem

Jan-Willem Veening

Expertise

Moleculaire genetica, bacteriologie, medische microbiologie

Curriculum vitae

Jan-Willem Veening is Associate Professor moleculaire genetica. Hij promoveerde aan de RUG en werkte als post-doc aan het Centre for Bacterial Cell Biology, Newcastle University. In relatief korte tijd heeft Veening aan het Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute van de RUG een unieke wetenschapslijn opgezet. Die bekijkt de celbiologie en phenotypische heterogeniteit in de humane ziekteverwekker Streptococcus pneumoniae. Veening verwacht de komende jaren belangrijke inzichten te verkrijgen. ‘Door dit onderzoek begrijpen we deze bacterie beter en vinden we hopelijk nieuwe targets voor antibiotica en vaccins.’

In 2013 ontving Veening een Vidi-subsidie van NWO, een ERC starting grant van de Europese commissie én werd hij als enige Nederlander verkozen in het ‘EMBO Young Investigators Programme’, een soort Jonge Akademie, gericht op life sciences. Eind 2014 werd Veening benoemd tot lid van De Jonge Akademie, een platform van jonge topwetenschappers, met activiteiten op het gebied van interdisciplinariteit, wetenschapsbeleid en wetenschap & samenleving.

In oktober 2015 publiceerde hij samen met collega Robin Sorg in Nature Communications een onderzoek naar de voorwaarden voor het ontstaan van antibioticumresistentie in de ziekteverwekker Streptococcus pneumoniae.

Pneumokokken doorgronden

Eerder in het nieuws