founded in 1614  -  top 100 university

Poolman, prof.dr. Bert

Bert Poolman

Expertise

Membraanbiologie, enzymologie, eiwitchemie, synthetische biologie

Curriculum vitae

Bert Poolman is opgeleid in de bio-energetica en microbiologie, en schakelde later over naar de biochemie en biofysica. De centrale vragen in zijn onderzoek luiden: Hoe dringen moleculen door biologische membranen en hoe kunnen we stromen van opgeloste stoffen reguleren? Gedurende zijn hele loopbaan heeft Poolman grote bijdragen geleverd aan een beter begrip van de dynamiek en structuur van biologische membranen en aan het vakgebied van de vector-biochemie, dat wil zeggen de rol die elektrochemische gradiënten spelen in de aandrijving en regulering van membraantransport. Poolman is een vooraanstaande figuur op het gebied van de membraantransport en de wijze waarop cellen hun volume reguleren, alsmede de ontwikkeling van innovatieve technologieën op het gebied van membraanreconstructie. Hij heeft vooruitgang gebracht in het vakgebied van ABC (‘ATP-binding cassette’)-transporters, een van de grootste bekende proteïne-families, door functioneel en structureel onderzoek met elkaar te combineren.

Poolman is directeur van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Instituut en wetenschappelijk directeur van het Centrum voor Synthetische Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij heeft meer dan 270 publicaties op zijn naam staan in ‘peer refereed’ internationale wetenschappelijke tijdschriften. Hij begeleidde circa 50 promovendi. Bert Poolman is erkend als ‘ISI highly-cited’ onderzoeker en is bestuurslid van de ‘Faculty of 1000’. Sinds 2009 is hij lid van de KNAW.

In april 2015 ontving Poolman een Europese ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro. Poolman zal daarmee een synthetische cel bouwen om de volumeregulering van een levende cel na te bootsen en te bestuderen.

Eerder in het nieuws

Contact en meer informatie