Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Why do animals have territories?

Promotie:Dhr. M. Hinsch
Wanneer:10 februari 2017
Aanvang:11:00
Promotors:prof. dr. ir. J. (Jan) Komdeur, prof. dr. I.R. (Ido) Pen, prof. dr. F.J. (Franjo) Weissing
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Why do animals have territories?

Theoretisch onderzoek naar wanneer welk territoriumgedrag lonend is

Martin Hinsch onderzocht met simulatiemodellen of en wanneer bepaald territoriumgedrag - zoals het verleggen van territoriumgrenzen, het inpikken van een ander territorium of eruit stelen – lonend is.

Bij veel diersoorten komt territorialiteit voor: het verdedigen van een afgebakend gebied (inclusief voedsel en paargenoten) tegen soortgenoten. Het is echter ingewikkeld en mogelijk gevaarlijk gedrag en het kost veel tijd en moeite om een gebied te verdedigen. Waarom is het dan toch voordelig voor dieren om dit te doen en hoe is het mogelijk dat dit gedrag door evolutie is voortgebracht?

De kosten en baten van territoriumverdediging, en daarmee dus ook in welke gevallen het uit kan, zullen sterk uiteenlopen, afhankelijk van in welke mate eigenaars gedrag van anderen voorkomen, met name het territorium overnemen, uit het territorium stelen, of de territoriumgrenzen verleggen. Een mogelijke verklaring voor het feit dat het onderzoek naar territorialiteit relatief traag voortschrijdt, is het ontbreken van een duidelijke scheiding in bestaand onderzoek tussen deze gedragingen.

Door middel van simulatiemodellen laat Hinsch zien dat het inderdaad mogelijk is dat individuen gedrag evolueren waarbij zij grondstoffen in hun omgeving verdedigen. Of zij dit daadwerkelijk doen hangt echter in sterke mate af van hoe interacties tussen individuen vorm krijgen. In modellen waar verdediging plaatsvindt en vechten 'duur' genoeg is, treffen wij vaak scherp onderscheiden, aaneengesloten territoria aan, mits nog enkele specifieke aannames in het model gemaakt zijn. Verder blijkt tegen de verwachting in uit ons werk dat bij naïeve aannames het bijna altijd loont voor eigenaars om bij de buren te gaan stelen, wat er voor zorgt dat daadwerkelijk het territorium verdedigen te duur wordt. Maar als potentiële dieven hun gedrag aanpassen aan de waarschijnlijkheid dat ze tijdens de diefstal aangevallen worden, dan zal voorzichtigheid evolueren en kan territoriumverdediging gehandhaafd blijven in de bevolking.

Martin Hinsch promoveert aan de RUG op onderzoek dat hij uitvoerde bij de afdeling territorium overnemen, uit het territorium stelen, of de territoriumgrenzen verleggen van GELIFES. Het kon gefinancierd worden dankzij de Vici-subsidie van zijn eerste promotor, Jan Komdeur.