OnderwijsOpleidingenMasteropleidingenFilosofie van een bepaald wetenschapsgebied
Header image Filosofie van een bepaald wetenschapsgebied

Filosofie van een bepaald wetenschapsgebied

Do you study psychology, physics, history, or… and are you interested in philosophical questions concerning your discipline? This master's degree programme broadens and enriches your knowledge!

You transcend your own discipline by acquiring knowledge of philosophy in relation to it. In this two-year master's programme (120 EC), you combine your own master's programme (60 EC) with a philosophy programme (60 EC).

The programme involves a compulsory course in the philosophy of science in which you reflect on the development of scientific theories. In addition, you select three philosophy courses with a connection to your own field, and follow two 'tutorials': courses consisting of seminars only in which you acquire in-depth knowledge of subjects that interest you.

In some cases, you can partly determine the content yourself. You also follow colloquia: lectures relevant to your area of specialization, on which you write reports that translate the scientific context to philosophical or public ones. You finish your master by writing a philosophical thesis on a subject relating to your own discipline. By these means you learn how to think philosophically about your field.

Download admissions procedure Philosophy Master degree programmes Groningen

Studeer je psychologie, natuurkunde, geschiedenis of... (vul maar in) en ben je geïnteresseerd in filosofische vragen met betrekking tot jouw vakgebied? Deze master biedt verbreding en verdieping!

Je stijgt boven je eigen vakgebied uit, doordat je kennis opdoet van de filosofie in samenhang met dat vakgebied. Tijdens de tweejarige master Filosofie van een bepaald wetenschapsgebied (120 EC) combineer je het programma van de master van je eigen wetenschapsgebied (60 EC) met een programma Wijsbegeerte (60 EC).

Je volgt een verplicht wetenschapsfilosofisch vak dat een reflectie biedt op de vorming van wetenschappelijke theorieën. Verder heb je de mogelijkheid om zelf een vakkenpakket van drie vakken samen te stellen dat aansluit bij het wetenschapsgebied. Je volgt daarbij ook twee 'tutorials': verdiepende vakken die alleen uit een werkcollege bestaan. De inhoud van de tutorials kan je soms zelf mede bepalen. Daarnaast volg je ook 'colloquia': vakinhoudelijke lezingen waarover je verslagen schrijft die een vertaalslag van de wetenschappelijke naar de wijsgerige of publieke context maken.

De master sluit je af met een filosofische scriptie, die een onderwerp uit je eigen vakgebied behandelt. Zo leer je met een filosofische blik naar je eigen wetenschapsgebied te kijken.

Download de toelatingsprocedure voor Masterprogramma's Filosofie in Groningen

Je vindt filosofie het meest interessant als het wordt toegepast op een actueel probleem uit de wetenschappen. Je wilt je verder verdiepen in zowel de wijsbegeerte als in de wetenschappelijke hoofdstudie. Je wilt graag interdisciplinair leren denken, en je wilt leren om de brug naar de maatschappelijke context te slaan.

Meer over deze opleiding
  • Opleidingsvideo

– Opleidingsvideo
  • Testimonial van Sandra Kuipers

Van Minor via Bachelor naar Master

Vier jaar geleden begon ik aan de studie psychologie. Bij de klinische vakken gebruiken we voor het stellen van diagnoses een dik handboek, de DSM-V. We scheiden met diagnostische criteria het normale van het abnormale. Is dit een afspiegeling van de werkelijkheid, of creëren we deze zelf? En wat zegt dat dan over het begrip "normaal zijn"? Het antwoord op de ene vraag leidt weer tot een nieuwe. Ik vond het jammer dat we bij psychologie niet begeleid werden bij het uitdiepen van zulke vragen.

"Je zou een Minor Filosofie moeten doen!"

Via een vriendin, die filosofie studeert, kwam ik erachter dat er bij Sociale - en Wetenschapsfilosofie veel over dit type vraagstukken wordt nagedacht. In gesprekken met diezelfde vriendin stuitte ik al snel op elementairdere vraagstukken omtrent "het zijn der dingen" (ontologie) en "het kennen der dingen" (epistemologie). "Je zou een Minor Filosofie moeten doen!", luidde het advies. Dat heb ik gedaan. We kregen Filosofie van Oudheid tot Nu, Wetenschapsfilosofie en een vak Redeneren en Argumenteren. Een uitgebreid en inspirerend pakket om een mooie filosofische basis te leggen.

Uitbreiden naar een Bachelor

Dat halve jaar heb ik als leerzaam en uitdagend, maar ook gezellig ervaren. De faculteit is klein en het contact laagdrempelig en persoonlijk. Soms stond ik, voor mij ongekend, met een docent koffie te drinken en te kletsen over de meest uiteenlopende zaken. Ook gesprekken met medestudenten kwamen makkelijk op gang. Toen bleek dat je de Minor kunt uitbreiden naar een Bachelor Wijsbegeerte van een bepaald Wetenschapsgebied (WveW), heb ik dat met veel enthousiasme gedaan. Ik volgde hiervoor 30 extra studiepunten aan vakken, waaronder het schrijven van een Bachelorscriptie. Hierin kon ik naar hartelust het gebruik van diagnostische criteria uitpluizen.

WveW van harte aanbevolen

Inmiddels doe ik de Master Wijsbegeerte van een Wetenschapsgebied (WveW), ik studeer dus Klinische Psychologie en Filosofie tegelijk. Het zelfstandig samenstellen van een vakkenpakket om een leidraad te hebben voor de vragen die je zelf tegenkomt vind ik erg waardevol. Ik denk dat eigen initiatief in deze studie erg belangrijk is. Iedereen die op zoek is naar verdieping kan ik deze opleiding van harte aanbevelen. De mogelijkheden zijn heel divers en je leert gaandeweg ook nog eens goed schrijven en kritisch denken. En hoewel er voor mij nog geregeld nieuwe vragen bij komen, voel ik me nu niet alleen op mijn plek, ik leer ook ècht wat ik wil leren!

– Sandra Kuipers
Feiten & Cijfers
Titel/Graad
MA in Filosofie