Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsOpleidingenMasteropleidingenNederlands rechtArbeidsrecht
Header image Arbeidsrecht

Arbeidsrecht

Programma

Programma-opties

Opbouw programma

VakPeriode 1Periode 2Periode 3Periode 4
Arbeidsovereenkomstenrecht (6 EC)
Ondernemingsrecht 1 (6 EC)
Seminaar Nederlands recht (6 EC)
Europees arbeidsrecht (6 EC)
Sociale zekerheidsrecht (6 EC)
Collectief arbeidsrecht (6 EC)
Scriptie (18 EC)
Masterclass Procederen in Arbeidszaken óf International Labour Law (6 EC)

Stagelopen is mogelijk, maar past niet binnen het standaard programma. Je stage wordt dan een extra 'vak'. Bemiddeling bij stageplaatsen is mogelijk, ook in de Randstad.

Studeren in het buitenland

 • Studeren in het buitenland is niet voorzien
Waarom in Groningen?

In de specialisatie Arbeidsrecht is naast het arbeidsrecht ook veel aandacht voor het ondernemingsrecht. Met slechts drie extra vakken kun je beide specialisaties op je bul 'bijschrijven'. Een mooie cross-over van arbeidsrecht en ondernemingsrecht biedt het Seminaar Onderneming en Arbeid. Een uitstekende combinatie voor de praktijk!

Uniek is de masterclass 'Procederen in arbeidszaken' waarin je kennismaakt met de arbeidsrechtelijke procespraktijk. Je woont zittingen bij en krijgt op locatie les van bijvoorbeeld advocaten. Ook stel je aan de hand van een concreet dossier processtukken op, neem je een getuigenverhoor af, etc. In veel vakken worden colleges door gastdocenten uit de praktijk gedoceerd. Ook daaruit blijkt de relatie met de praktijk. Kenmerkend voor deze master is ten slotte de aandacht voor de Europese en internationale dimensies van het arbeidsrecht.

Als je vragen hebt over je studie, je studievoortgang, je manier van studeren of persoonlijke omstandigheden, dan kun je natuurlijk ook een afspraak maken met één van onze studieadviseurs. Wat je in dit gesprek bespreekt, wordt vertrouwelijk behandeld.

 • Testimonial van Linton Posthumus

  Student Linton: de masterclass procederen in arbeidszaken geeft je een voorsprong

  In 2012 ben ik begonnen met de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid aan de RUG. Mijn doel was om in de sportwereld als advocaat, jurist of spelersmakelaar aan de slag te gaan. Daarbij is een solide juridische basis onmisbaar.

  Vanaf het moment dat ik Rechtsgeleerdheid ging studeren deed ik dat met de insteek dat ik me in arbeidsrecht wilde specialiseren. Dit omdat het rechtsgebied aansloot bij wat ik wilde gaan doen. Daarnaast staat het arbeidsrecht dichtbij het dagelijks leven van iedereen, met als gevolg dat bijna iedereen er mee in aanraking komt.

  Het is een redelijk overzichtelijk rechtsgebied wat tot gevolg heeft dat de specialisatie ook op een overzichtelijke wijze aan de student gepresenteerd kan worden. Het leukste onderdeel vond ik de masterclass procederen in arbeidszaken. Door het volgen van deze masterclass kom je in aanraking met aspecten uit de praktijk die bij een academische studie normaliter minder vaak aan bod komen. Doordat je tijdens de masterclass meermaals verzoekschriften, pleitnota's en
  beschikkingen schrijft, heb je wel een ''voorsprong'' als je aan een eventuele stage begint. Daarnaast krijg je tijdens de masterclass feedback van verschillende advocaten, breng je een bezoek aan verschillende kantoren en woon je arbeidsrechtzaken bij.

  De docenten zijn kundig en zeer betrokken bij de studenten. Zo ben ik met hulp van mevrouw Saskia Peters (hoogleraar arbeidsrecht) aan mijn stage bij Lexence gekomen. Inmiddels ben ik al een tijdje vanuit mijn eigen onderneming LJ Sports & Employment actief als zaakwaarnemer in de voetballerij. Voorts ben ik als juridisch coördinator betrokken bij het steunpunt bemiddelingskosten Groningen.

  Ik heb 5 jaar in Groningen mogen wonen en heb er een hele leuke tijd gehad. Ik kan het iedereen dan ook aanraden om er gaan te studeren. Groningen wordt niet voor niks de studentenstad van Nederland genoemd!

  Sluiten
  – Linton Posthumus
 • Testimonial van Gerdien Oldenhuis

  Docent Gerdien Oldenhuis: College-onderwerpen keren regelmatig terug in de actualiteit

  Het arbeidsrecht regelt de verhouding tussen de werkgever en de werknemer, waarbij die laatste van oudsher wordt gezien als de zwakkere partij die meer bescherming nodig heeft. Het is een rechtsgebied waar veel mensen in onze maatschappij mee te maken hebben en waarin altijd ontwikkelingen zijn.

  In Groningen is de specialisatie arbeidsrecht zowel breed als verdiepend. Zo komen het Europese en internationale arbeidsrecht aan bod en wordt er onderwezen in het ondernemingsrecht en sociaalzekerheidsrecht. De specialisatie heeft een dynamisch en interactief karakter. In de masterclass ‘Procederen in arbeidszaken’ bijvoorbeeld stellen studenten zelf processtukken op en pleiten zij om te ervaren hoe een procedure in de praktijk verloopt. Regelmatig worden colleges verzorgd door gastdocenten uit de arbeidsrechtelijke praktijk.

  Het arbeidsrecht is overal om je heen en daarom al snel praktisch toepasbaar. Het is een verdiepende academische studie waarin je je bezig houdt met fundamentele rechtsvragen. Met een master arbeidsrecht op zak kun je terecht in veel verschillende functies.

  Het leuke aan mijn functie vind ik de interactie met de studenten. Onderwerpen uit de colleges keren met regelmaat terug in de actualiteit, dit maakt het levendig.

  Gerdien Oldenhuis is docent arbeidsrecht en onderzoeker bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

  Sluiten
  – Gerdien Oldenhuis