Skip to ContentSkip to Navigation
UniversiteitsbibliotheekOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Universiteitsbibliotheek

UniversiteitsbibliotheekOpen access

Wat kan de bibliotheek voor u als onderzoeker/auteur doen?

rol bibliotheek

Auteursrecht

Bij het publiceren in een open access tijdschrift behoudt u uw auteursrecht. Ook bij het publiceren in traditionele wetenschappelijke tijdschriften is het vaak niet nodig dat u alle auteursrechten aan de uitgever overdraagt.

Meer informatie:

Hulp bij Pure

Een belangrijke manier om uw publicaties open access beschikbaar te stellen is via Pure, de onderzoeksdatabase van de RUG. Daarom wordt u gevraagd de full-text van uw publicaties – zowel de postprint (de finale auteursversie na de peer-review) als de uitgeversversie – te uploaden in Pure.

Meer informatie over Pure.

Ondersteuning bij het oprichten van een open access tijdschrift

Wilt u zelf een open access tijdschrift oprichten of een bestaand tijdschrift omzetten naar een online open access tijdschrift, dan kan de Universiteitsbibliotheek Groningen u daarbij helpen. De bibliotheek ondersteunt redacties bij het oprichten en publiceren van digitale wetenschappelijke tijdschriften. Wij werken met het publicatieprogramma Open Journal Systems (OJS), waarmee het maken van een nieuw digitaal tijdschrift technisch snel kan worden gerealiseerd. OJS is open-source software en wordt internationaal gebruikt om toegang tot onderzoeksresultaten te stimuleren en te vergroten. Meer dan 10.000 tijdschriften maken gebruik van dit systeem voor journal management.

Meer informatie? Zie onze pagina over Open Journal Systems.

Voorlichting

Wilt u meer weten over open access? Graag organiseren we voor groepen medewerkers en PhD-studenten voorlichtingsbijeenkomsten over open access. Geef uw wensen door via openaccess@rug.nl.

Feedback

Wat vindt u van open access? Wat doet u zelf al met betrekking tot open access? Dat vernemen we graag van u, laat het ons weten! Mail naar openaccess@rug.nl. Ook met vragen, suggesties en opmerkingen kunt u hier natuurlijk terecht.

Laatst gewijzigd:03 augustus 2017 10:34
printOok beschikbaar in het: English
Volg ons opfacebook twitter