UniversiteitsbibliotheekOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Universiteitsbibliotheek

Schenking van de familie Sips: voorbeeldboeken voor decoratieschilders

13 december 2016
Werken uit de collectie Sips

Eind november 2016 lagen de tafels in het collegezaaltje bij de afdeling Bijzondere Collecties vol met de schenking van de familie Sips, van het bekende Groningse schildersbedrijf.

Het gaat om tegen de twintig boeken, vooral negentiende-eeuwse, met vaak zeer kleurrijke, op historische interieurs gebaseerde platen met voorbeelden voor decoratieschilders, zoals Motifs de peinture-décorative pour appartements-modernes door Hippolyte Gruz (1875), Album archéologique door Camille Renard (1886-1889) en afleveringen over onder meer Holbein en Dürer uit het Deutsches Maler-Journal (1876-1894).

De platen van de meeste boeken liggen los, en de conditie van de banden bewijst dat ze veel gebruikt zijn. Dat geeft interessante mogelijkheden voor onderzoek naar interieurs in Groningen en omgeving.

De collectie Sips uitgestald
Laatst gewijzigd:21 maart 2017 10:50