Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit der Letteren Studeren bij ons ETC-Frans studeren

Frans studeren binnen Europese talen en culturen

Bachelor Europese talen en culturen
Let op: Vwo-eindexamen Frans is verplicht om toegelaten te kunnen worden voor Frans als majortaal.
Frans

Frankrijk heeft een grote culturele, politieke en historische invloed gehad in de westerse wereld. De revolutie van 1789 stond aan de wieg van de moderne parlementaire democratieën. Frankrijk speelt nog steeds een belangrijke rol in Europa. Daarom zijn er altijd mensen nodig die de Franse taal en cultuur heel goed kennen en begrijpen.

Frankrijk is traditioneel een van de belangrijkste vakantiebestemmingen van Nederlanders. Er zijn ook minder opvallende, maar toch nauwe banden met Frankrijk. Die stammen vaak nog uit het verleden, zoals onze taal, die zeer door het Frans is beïnvloed. Franse schrijvers en schilders zijn een belangrijk referentiekader geweest voor onze cultuur, net als Franse filosofen, zoals Voltaire, Rousseau en Sartre. De Franse Revolutie heeft Europese samenlevingen ingrijpend veranderd. En tot op de dag van vandaag speelt Frankrijk, samen met Duitsland, nog een internationale hoofdrol als belangrijkste machtsfactor in de Europese Unie.

Waarom Frans?

Dit soort taal-, historische, culturele en politieke kwesties kunnen allemaal aanleiding zijn om voor Frans te kiezen. Maar het allerbelangrijkste is dat je je werkelijk voor die taal interesseert. In Groningen richt je je met de specialisatie Frans binnen Europese talen en culturen op de Franse taal en cultuur, en daarnaast op Europa. Soms trek je zelfs verder de wereld in. Zo maak je in voor Frans specifieke colleges taalkunde kennis met het Frans dat buiten Frankrijk wordt gesproken: in de landen rond de Middellandse Zee en in Franstalig Canada. In Québec en omgeving speelt taal een belangrijke rol in de culturele en politieke identiteit. Ooit mislukten er zelfs twee serieuze pogingen om Québec onafhankelijk te maken van Canada. Dankzij inleidende colleges Taal en Maatschappij, die je met andere studenten Europese talen en culturen hebt gevolgd, kun je het hoe en waarom van dat soort processen veel beter begrijpen en analyseren.

Europese talen en culturen met Frans is een studie waarmee je vloeiend Frans leert spreken en schrijven en je je ontwikkelt tot een academisch geschoold kenner van de Franse taal en cultuur binnen de Europese context. Je taalvaardigheid zal enorm vooruitgaan tijdens je verblijf in het buitenland in het derde jaar. De universiteit beschikt daarvoor over contacten met universiteiten in Strasbourg, Montpellier, Lille en Toulouse.

Met je kennis van Franse taal en cultuur kun je veel kanten op. Natuurlijk kun je ervoor kiezen docent te worden in het voortgezet onderwijs. Of voor een carrière binnen Europese instellingen of het bedrijfsleven. Je kunt terechtkomen bij financiële instellingen of de Nederlandse ambassade in Parijs, maar ook in de toeristische sector. Veel hangt af van je minor en het profiel dat je kiest.

Terug naar Europese talen en culturen.


Hilde de Jong

Hilde de Jong (Student ETC Frans)

Halverwege 6 vwo wist ik dat ik Frans wilde gaan studeren. Groningen leek me een leuke stad en daarnaast sprak de nieuwe opleiding Europese talen en Culturen me erg aan. Met name de mogelijkheid om zelf de accenten te leggen, maakte me enthousiast. Wil ik meer weten over politiek en geschiedenis of juist hoe taal werkt en in elkaar zit?

Frans heb ik natuurlijk op de middelbare school gehad, maar het ‘echt’ bestuderen van de taal is toch iets anders. Het kost veel tijd om uitspraak, woorden en grammatica te leren. Daarnaast is het academisch schrijven en meer analytisch bezig zijn, zeker in vergelijking met de middelbare school, heel uitdagend.

Op dit moment volg ik ook het Honours Programme. Dit is een soort uitbereiding van je studie. Dus mocht je op zoek zijn naar nog meer uitdaging, dan is die mogelijkheid er ook. Het is reuze boeiend en het niveau is hoog.


Laatst gewijzigd:08 februari 2022 16:06
View this page in: English