Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieDiensten en voorzieningenLET Career ServicesStages en werkervaringStages en werkervaring

Trudy Krajenbrink (Master Neurolinguïstiek) ging op stage in Australia

Hoe heb je het vinden van een stage aangepakt?
Allereerst ben ik naar het Mobility Office gegaan en heb daar verslagen van andere studenten Taalwetenschap ingezien. Ik besloot dat ik het liefst een onderzoeksstage wilde doen (en geen klinische stage zoals bijvoorbeeld in een revalidatiecentrum). Hiervoor heb ik een docente van de universiteit van Potsdam benaderd. Zij had tijdens mijn Master het college dyslexie gegeven, wat ik erg interessant vond. Zij raadde me aan om informatie in te winnen bij Lyndsey Nickels bij het Macquarie Centre for Cognitive Science (MACCS) in Sydney. Ik heb prof. Nickels gemaild en een CV opgestuurd en na enkele e-mails was begin december het contract rond en kon ik overige zaken zoals een visum gaan regelen. Op 22 februari 2009 vertrok ik, en 1 maart begon ik aan mijn stage. Ik heb fulltime stage gelopen tot 15 juni. Daarna heb ik gereisd en 12 augustus was ik terug in Nederland om aan mijn scriptie te werken.

Wat heb je geleerd van je stage en waarom moeten studenten een stage gaan doen?
Ik heb geleerd hoe het is om in het onderzoek te werken. Dit is mij erg goed bevallen. Je hebt tijdens je studie ook onderzoekscolleges natuurlijk, maar door een tijd fulltime te werken kun je er echt achter komen hoe dit werk je bevalt.

Daarnaast heb ik ervaren hoe wetenschappelijk onderzoek en de praktijk gecombineerd kunnen worden. Ik vond de werksfeer erg prettig. Ik heb geleerd om zelfstandig te werken en ook om in een team te werken. Het heeft mij een interessant scriptieonderwerp opgeleverd. Daarnaast heeft de stage mijn interesse gewekt om na mijn studie eens te kijken naar een promotieplaats.
Ook heb ik tijdens mijn stage veel mensen leren kennen en deze contacten kunnen mij in mijn verdere carrière helpen.

Trudy voor Ayers Rock

Wat zou je een volgende keer anders doen?
Ik zou als het mogelijk is iets eerder beginnen met regelen. Doordat ik redelijk laat besloot naar de andere kant van de wereld te gaan, werd het regelen van een bijvoorbeeld een visum nog een lastige klus. Het is best tijdrovend, zeker omdat in mijn geval de kerstvakantie er tussen zat. Ook was ik voor het aanvragen van veel beurzen te laat. Vaak hanteren fondsen een strikte aanvraagprocedure en moet je minimaal 3 maanden van te voren alle formulieren hebben opgestuurd. Daarom heb ik weinig financiële steun kunnen regelen en heb ik veel moeten lenen. Het heeft mij er echter niet van weerhouden te gaan, ik zag het als een investering.

Wat zijn jouw stagetips?
Bedenk wat voor jou het doel is van een stage, en bedenk welke stage daar het beste bij past. Gebruik je netwerk. Vraag docenten naar interessante stageplekken. En wees als het kan op tijd zodat je je stage optimaal kunt voorbereiden, ook financieel. Maar aan de andere kant: er is heel veel mogelijk. Begin november wist ik nog niet waar en wat voor een stage ik ging lopen en in december besloot ik naar Australië te gaan. En wees flexibel. De meeste studenten van mijn studie lopen part-time stage tussen februari en mei, maar ik heb aangegeven wel fulltime te kunnen en willen stagelopen, en dit is mij goed bevallen. Ik denk dat ik hierdoor de beste ervaring heb gehad.
En als je dan toch zo ver weg gaat, ga vooral reizen na je stage. Dat maakt de ervaring compleet!

Laatst gewijzigd:05 juli 2017 10:04
printOok beschikbaar in het: English