Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueel

Berend Botje ging uit varen: boek, tentoonstelling en documentaire over admiraal Louis van Heiden

30 augustus 2017

Op donderdag 6 september presenteren het Drents Archief en het aan de RUG verbonden Nederland-Rusland Centrum een bijzonder project. Precies 245 jaar na de geboorte van de in zijn tijd wereldberoemde admiraal Louis van Heiden uit Zuidlaren, geven zij deze vergeten zeeheld weer de aandacht die hij verdient met een boek, documentaire en tentoonstelling.

Admiraal Louis van Heiden uit Zuidlaren was wereldberoemd na zijn succes bij de slag van Navarino in 1827. Maar wie kent tegenwoordig nog de naam van deze Drentse zeeheld in dienst van de Russische tsaar? Zijn levensverhaal was misschien wel de inspiratie voor het bekende liedje over Berend Botje. Het project bestaat uit een boek, een documentaire en een reizende tentoonstelling.

Louis van Heiden

Boek

Ruslanddeskundige en auteur Hans van Koningsbrugge wist interessante onbekende informatie op te diepen en presenteert deze op smakelijke wijze aan de lezer in het boek ‘De Voorzienigheid regeert! Louis van Heiden, admiraal in Russische dienst’. Hij beschrijft de moeizame start van Van Heidens carrière in Rusland, roddels en intriges in de hofkring rondom de tsaar en oorlogen en zeeslagen, Van Heidens chronische geldgebrek en het verlangen naar zijn familie in Zuidlaren. En uiteindelijk de roem, het onthaal in Nederland en zijn onvermijdelijke terugkeer naar Rusland. Het boek is nu te koop bij het Nederland-Ruslandcentrum en bij de boekhandel.

Documentaire

Documentairemaker Johan Zielstra van Chronoscoop Film filmde in Sint Petersbrug, Estland, Griekenland, Den Haag, Zuidlaren en op zee, in de voetsporen van Van Heiden. Welke plekken herinneren tegenwoordig nog aan deze man? De documentaire ‘Louis van Heiden, zeeheld in den vreemde’ is vanaf 7 september 2017 te zien in de reizende tentoonstelling in de gemeente Tynaarlo en van 9 t/m 29 september 2017 in de Digilounge van het Drents Archief. Lezers van het boek hebben online toegang tot deze bijzondere film.

Tentoonstelling

Is Louis van Heiden werkelijk de Berend Botje uit het bekende kinderliedje? Bekijk de reizende tentoonstelling ‘Louis van Heiden, zeeheld uit Zuidlaren’ en oordeel zelf! Lees het verhaal over Louis uit Zuidlaren die op negenjarige leeftijd al naar zee ging, over zijn opleiding aan boord, de zeereizen, zijn leven in Rusland, de roem en zijn terugkeer naar Zuidlaren. Bij de tentoonstelling wordt ook de documentaire getoond. De tentoonstelling is vanaf zaterdag 9 september 2017 te zien in de Dorpskerk in Zuidlaren en reist daarna langs verschillende locaties in de gemeente Tynaarlo. De toegang is gratis.

In het kader van dit project is ook een Smartphoneroute door Zuidlaren en een groepsprogramma in het Drents Archief ontwikkeld. In 2018 spelen alle leerlingen uit groep 5 en 6 in de gemeente een spannende Louis van Heiden game!

De initiatiefnemers van ‘Berend Botje ging uit varen’ zijn: Drents Archief, Nederland Rusland Centrum en Chronoscoop film en werken nauw samen met BUOG in de zoektocht naar Berend Botje. Berend Botje is één van thema’s die centraal staan in het culturele jaar van de gemeente Tynaarlo (mei 2017 – mei 2018).

Laatst gewijzigd:30 augustus 2017 11:46