Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueel

Zwaartekrachtsubsidie van 18.8 miljoen voor onderzoek naar innovatieprocessen in de oudheid

08 mei 2017
oude geschiedenis

De landelijke onderzoeksschool voor Nederlandse classici 'OIKOS' heeft een prestigieuze Zwaartekrachtsubsidie ontvangen voor het onderzoeksproject Anchoring Innovation. Dankzij de subsidie van 18.8 miljoen euro kunnen wetenschappers de komende tien jaar ondezoek doen naar de verankering van innovatieprocessen in de oudheid. Van de vijf betrokken universiteiten wordt de RUG vertegenwoordigd door prof. Onno van Nijf, hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Faculteit der Letteren.

After the Crisis

Het onderzoeksproject After the Crisis , dat ontwikkeld werd door prof.Onno van Nijf, prof. Ruurd Nauta (Latijnse taal en cultuur), dr. Jan willem Drijvers (Oude geschiedenis), en uitgevoerd door Dr. Jacqueline Klooster en dr. Inger Kuin, leverde een belangrijke bijdrage aan de succesvolle aanvraag van het Zwaartekrachtprogramma.

Het onderzoeksproject Anchoring Innovation is één van de in totaal vier gehonoreerde projecten waar onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen bij betrokken zijn. De onderzoeksprojecten SCOOP (GMW, en Wijsbegeerte) en Organs on Chips (Science & Engineering) en BaSyC (UMCG) ontvingen tevens een subsidie van 18.8 miljoen euro.

In een speciale krant van de RUG vindt u meer uitleg over de verschillende projecten.

Zwaartekracht

Met Zwaartekracht wil de overheid onderzoek van consortia van de beste onderzoekers in Nederland stimuleren. De onderzoekers moeten in hun vakgebied vernieuwend en invloedrijk onderzoek verrichten. De selectieprocedure voor dit eerste geldstroomprogramma wordt uitgevoerd door De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Meer informatie

Laatst gewijzigd:16 mei 2017 16:38

Meer nieuws

 • 18 oktober 2017

  De universiteit die zichzelf opnieuw uitvond

  Prof. Klaas van Berkel presenteert op 27 oktober het tweede deel van de Universiteit van het Noorden, een driedelige geschiedenis van vier eeuwen Rijksuniversiteit Groningen. Centraal in het tweede deel (1876-1945) staat de transformatie van de universiteit...

 • 05 oktober 2017

  Uitbreiding samenwerking tussen RUG en Osaka University Japan

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Osaka University uit Japan hebben hun samenwerking verlengd. Op 4 oktober 2017 tekenden Rector Magnificus Elmer Sterken en Prof. Shojiro Nishio de hernieuwde samenwerkingsovereenkomst. Osaka University is een...

 • 25 september 2017

  Nieuwe website Talencentrum

  Het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen heeft een nieuwe website! Het ruime aanbod is toegankelijker en informatie is nu snel en eenvoudig te vinden.