Over onsFaculteit der Letteren

Wanneer:ma 01-05-2017
Aanvang:19:30
Waar:Arctisch Centrum, A-weg 30

Op 1 mei a.s. organiseert IMAKA, studievereniging van het Arctisch Centrum/RUG, een lezing over zeerecht in het Arctisch gebied, onder de titel “De Noordpool en het Internationale Recht”. Erik Molenaar (Universiteit Utrecht) informeert ons over het volgende:

Alarmerend nieuws over terugtredend zee-ijs en ander effecten van klimaatverandering op het noordpoolgebied is regelmatig te vinden in de media. Deze lezing richt zich op het internationaalrechtelijke raamwerk waarin deze veranderingen plaatsvinden, en die onder meer vragen oproepen over de mate waarin dit raamwerk in staat is om huidige en toekomstige menselijke activiteiten adequaat te reguleren. Hierbij spelen verschillende geschillen tussen staten een belangrijke rol; bijvoorbeeld over maritieme grenzen, de status van bepaalde wateren, en de geografische reikwijdte van het Spitsbergen Verdrag. Regulering van huidige en toekomstige menselijke activiteiten vindt zowel plaats door intergouvernementele organisaties en lichamen op het mondiale vlak (bijv. de Internationale Maritieme Organisatie en de Internationale Walvisvaart Commissie) als op het regionale vlak (bijv. de Arctische Raad en verschillende regionale visserijbeheersorganisaties). Voor een aantal Arctische staten is de rol van niet-Arctische staten zoals Nederland binnen regionale Arctische organisaties en lichamen een gevoelige kwestie.

Prof. dr. mr. ing. Erik Molenaar is werkzaam op het Netherlands Institute for the Law of the Sea (NILOS) aan de UU. Zijn wetenschappelijke expertise ligt o.a. op het terrein van het internationaal recht met betrekking tot de poolgebieden.

De lezing vindt plaats op 1 mei 2017, in het Arctisch Centrum, A-weg 30 (ingang Herman Colleniusstraat) te Groningen. De lezing begint om 19.30 uur en kost € 2 incl. koffie/thee.