Over onsFaculteit der Letteren

Wanneer:ma 27-03-2017
Aanvang:19:30
Waar:Arctisch Centrum, A-weg 30

"Poësie pure" en valse muziek: Beelden van de Inuit in de Nederlandse pers tijdens het interbellum

Wat heeft de bekende Nederlandse literatuurcriticus Menno ter Braak (1902-1940) met het beeld van de Inuit in de Nederlandse pers tijdens het interbellum te maken? Is het zinvol om die beelden van de Inuit te bestuderen? Houden deze beelden ons een spiegel voor en kunnen we ze vergelijken met het beeld van een ander oervolk, de Samen in Scandinavië, zoals we dat tegenkomen in de populaire misdaad serie The Midnight Sun?

De lezing heeft als vertrekpunt de recensie van Menno ter Braak van Eskimo-Liederen van Oost-Groenland op 2 januari 1934 in Het Vaderland. Het beeld zoals Ter Braak schetst in Het Vaderland wordt in de context geplaatst van het vrij omvangrijke materiaal dat via de database Delpher te traceren is. Hoe worden de Inuit beschreven? Als de edele wilde, de ‘Andere’ of als een bevolkingsgroep die bij de Deense natie hoorde en op die manier deel (moest) worden van het moderne Europa?

Dr. P. (Petra) Broomans werkt als Associated Professor Europese Talen en Culturen aan de Letterenfaculteit van de RuG.

De lezing wordt gehouden op maandag 27 maart en begint om 19.30 uur; toegang € 2,-, incl. koffie/thee. Plaats: Arctisch Centrum, A-weg 30 (ingang Herman Colleniusstraat) te Groningen.