KVI - Center for Advanced Radiation TechnologyNieuwsNieuwsarchief

Nieuws 2012

Cees Sterks directeur a.i. van het KVI
Gepubliceerd op:07 december 2012

Per 1 december jl. is prof.dr. Cees Sterks aangetreden als directeur ad interim van het KVI. Professor Sterks is door het College van Bestuur van de RUG gevraagd de transitie van het KVI naar een nieuwe situatie te begeleiden. Om deze transitiefase een heldere start te geven en alle kansen te bieden, heeft de huidige directeur van het KVI, prof.dr. Klaus Jungmann, besloten zich terug te trekken als directeur.

Afscheidssymposium Muhsin Harakeh en Herbert Löhner
Gepubliceerd op:03 december 2012

Op vrijdag 30 november 2012 werd in het Hampshire Hotel Plaza Groningen een symposium gehouden ter gelegenheid van het emeritaat van ex-KVI-directeur Muhsin Harakeh en Herbert Löhner.

Koninklijke onderscheiding voor Herbert Löhner
Gepubliceerd op:30 november 2012

0p 30 november 2012 is KVI-hoogleraar Herbert Löhner koninklijk onderscheiden. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlands Leeuw.

KVI-onderzoekers gaan kosmische bliksem onderzoeken
Gepubliceerd op:16 november 2012

KVI-onderzoekers hebben in de FOM projectruimte financiering gekregen voor hetvoorstel ‘Cosmic lightning’. Indieners van het voorstel zijn Olaf Scholten en Ad van den Berg van het KVI, en Ute Ebert van het Centrum Wiskunde en Informatica (CWI) in Amsterdam.

600 bezoekers op open dag
Gepubliceerd op:22 oktober 2012

De open dag op zondag 21 oktober was zeer succesvol. Ongeveer 600 bezoekers wisten de weg naar het KVI te vinden.

Promotie Jordy de Vries
Gepubliceerd op:19 oktober 2012

Op 19 oktober zal Jordy de Vries zijn proefschrift 'Hadronic Time-Reversal Violation in Effective Field Theory' verdedigen.

Promotie Wilbert Kruithof
Gepubliceerd op:14 september 2012

Op 14 september zal Wilbert Kruithof zijn proefschrift 'Laser trapping of sodium isotopes for a high-precision β-decay experiment' verdedigen.

KVI produceert voor HARD
Gepubliceerd op:12 juli 2012

De afdeling Werktuigbouwkunde van het KVI produceert complexe onderdelen voor een innovatieve raceauto van de Hanzehogeschool. Deze wordt ontwikkeld door een team van 45 studenten van de Hanze Racing Division (HARD). De raceauto, die op biogas rijdt, zal in augustus deelnemen aan het Baltic Open Formula Student evenement in Darmstadt, Duitsland.

Promotie Manisha Ranjan
Gepubliceerd op:18 mei 2012
Op 18 mei zal Manisha Ranjan haar proefschrift 'Design and Characterization of a Cryogenic Stopping Cell for Radioactive Ions' verdedigen.
Promotie Simona Stoica
Gepubliceerd op:11 mei 2012

Op 11 mei zal Simona Stoica haar proefschrift 'Causal and unitary scattering amplitudes compliant with crossing symmetry at low energy' verdedigen.

Overzichtsartikel over drie-nucleonkracht
Gepubliceerd op:22 maart 2012

KVI-wetenschappers Nasser Kalantar en Johan Messchendorp hebben onlangs een overzichtsartikel gepubliceerd in het invloedrijke tijdschrift Reports on Progress in Physics, met de titel Signatures of three-nucleon interactions in few-nucleon systems. Het artikel is gepubliceerd samen met wetenschappers van Forschungszentrum Jülich en Ruhr Universiteit Bochum (beide in Duitsland). Een foto van het detectiesysteem op het KVI haalde de voorpagina van het tijdschrift. Het artikel geeft een uitgebreid theoretisch en experimenteel overzicht van het huidige begrip van de drie-nucleonkrachten in de kernfysica.

GPS nauwkeuriger dankzij laser en glasvezelkabels
Gepubliceerd op:20 maart 2012
Artikel in de Volkskrant van dinsdag 20 maart 2012
Nieuw idee voor versimpeling Higgs-analyse
Gepubliceerd op:20 januari 2012
Stel het langverwachte Higgs-deeltje is inderdaad ontdekt bij de LHC, hoe weten we dan zeker dat het de eigenschappen bezit die het Standaard Model van elementaire deeltjes voorspelt? Volgens een nieuw inzicht kan dat relatief eenvoudig door naar de impulsverdeling van het Higgs-achtige deeltje te kijken. Dit nieuwe idee staat in een artikel van KVI-hoogleraar Daniël Boer en co-auteurs, dat vandaag gepubliceerd is in het gerenommeerde tijdschrift Physical Review Letters.
Promotie Victor Stoica
Gepubliceerd op:09 januari 2012

Op 9 januari zal Victor Stoica zijn proefschrift 'Digital pulse-shape analysis and controls for advanced detector systems' verdedigen.

printOok beschikbaar in het: English