Skip to ContentSkip to Navigation
founded in 1614  -  top 100 university

Nico van Yperen: ‘Seks speelt overal in topsport een grote rol’

22 november 2016

„Topsporters hebben een extreem grote erkenningsdrang. Ze willen koste wat kost iets groots neerzetten. Een Tour de France winnen, wereldkampioen worden. Maar in hun wereld wordt je status ook bepaald door andere dingen. Je moet niet alleen het hardste fietsen, je bent pas echt een bink als je het meeste kan drinken, de mooiste vrouwen om je heen hebt. Ze willen de alfa-aap op de rots zijn. Dan pak je alles, in alle dimensies tegelijk.”

Hoogleraar psychologie Nico van Yperen reageerde in NRC Handelsblad op de recent uitgekomen biografie over het leven van voormalig wielrenner Thomas Dekker. Het boek Mijn gevecht beschrijft het tumultuleuze leven van het wielertalent vol met drank, drugs, doping en seks. „Ontluisterend”, vindt Van Yperen, die in Groningen onder meer een masterclass sportpsychologie geeft en vanuit zijn vakgebied gespecialiseerd is in talentontwikkeling. Bestsellers van oud-voetballers als Wim Kieft, Andy van der Meijde of Fernando Ricksen liegen er ook niet om. „Maar het gaat om de manier waarop. Ik denk dat de reacties op het boek van Dekker daarom zo heftig zijn.”

Lees het volledige artikel in NRC Handelsblad 16 november 2016

Laatst gewijzigd:22 november 2016 12:49

Meer nieuws

  • 24 maart 2017Grootste kans op rechtse coalitie

    Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen laten zien dat het CDA acht en D66 zeven van elf belangrijkste beslispunten kunnen binnenhalen in een rechtse coalitie met de VVD en Christen Unie. Bij een coalitie met VVD en Groen Links lukt dat maar...

  • 20 maart 2017Subsidie Laura Batstra: Klassenfeestjes tegen sociale uitsluiting

    Laura Batstra start een project waarbinnen kinderfeestjes voor de hele klas georganiseerd en gepropageerd worden met als doel sociale uitsluiting van kinderen tegen te gaan. Stichting Kinderpostzegels subsidieert dit initiatief.

  • 09 maart 2017Niet-werkzame medicatie kan verkoopvergunning krijgen

    Nieuw statistisch onderzoek zet vraagtekens bij de bewijskracht die de Amerikaanse FDA verlangt van goed te keuren medicamenten. Psycholoog en statisticus Don van Ravenzwaaij van de RUG concludeert dit in een artikel dat hij samen schreef met prof....