Over onsFaculteit Gedrags- en MaatschappijwetenschappenBoeken

Verzwaarde opvoeding en ontwikkeling verlichten, Erik J. Knorth

Onderzoek naar hulp aan jeugdigen met emotionele, gedragsmatige en opvoedingsproblemen
17 februari 2017
.

Verzwaarde opvoeding en ontwikkeling verlichten, Erik J. Knorth

Uitgever: Garant
Pagina's: 55
jaar: 2016
ISBN is: 978-90-441-3498-8

Het aantal kinderen en jongeren in Nederland dat, al dan niet samen met hun ouders, een beroep doet op een vorm van jeugdhulp, is groot. Het gaat om tien tot twintig procent van de minderjarigen. Een zowel wetenschappelijk als maatschappelijk cruciale kwestie is of deze jeugdhulp ook werkt: Slaagt de ingezette hulp erin (zwaar)belaste opvoedingssituaties te verlichten en de positieve ontwikkeling van kwetsbare kinderen te bevorderen? En waarom: Wat speelt zich af in de ‘black box’ van de hulpverlening dat een verklaring biedt voor meer of mindere werkzaamheid?

Deze vragen vormen het hart van het onderzoeksprogramma dat binnen de Afdeling Orthopedagogiek van de Rijksuniversiteit Groningen onder leiding van de auteur werd en wordt uitgevoerd door de researchgroep Jeugdzorg. Bij zijn afscheid als hoogleraar Orthopedagogiek kijkt Erik Knorth terug op wat er vanuit zijn team in twaalf jaar tijd aan nieuwe inzichten kon worden toegevoegd aan de kennis over de zorg voor jeugd. In deze uitgave doet hij daarvan verslag.

Wie geïnteresseerd is in een overzicht van alle resultaten van de Onderzoeksgroep Jeugdzorg over de jaren 2004-2016, kan het document raadplegen dat speciaal als 'onderlegger' bij de onderhavige uitgave is samengesteld.

Laatst gewijzigd:14 juni 2017 09:56