Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

GGW: Eredoctoraat voor Professor José Casanova

02 juli 2013
Prof. dr. Casanova
Prof. dr. Casanova

José Casanova (1951) is voorgedragen voor een eredoctoraat vanwege zijn grote verdiensten op het gebied van de godsdienstsociologie, in het bijzonder op het terrein van hedendaagse vraagstukken met betrekking tot de verhouding tussen religie, secularisme en processen van globalisering. Casanova is als hoogleraar verbonden aan de Georgetown University (Washington, DC), Department of Sociology, Berkley Center for Religion, Peace & World Affairs.

De wisselwerking tussen religie en cultuur staat centraal in het profiel van onze faculteit. Het werk van professor Casanova is een belangrijk referentiepunt binnen ons onderwijs en onderzoek. Zijn expertise sluit nauw aan bij de onderzoeksthema’s van de volgende vakgroepen:

‘Geleefde religie: Praktijken en discoursen’ is het gemeenschappelijke thema van deze vakgroep. Binnen dit thema ligt de focus op concrete, sociaal-maatschappelijke aspecten van religie. De vakgroep onderzoekt de rol van religie bij het tot stand komen van individuele en collectieve gebruiken en identiteiten.

De kern van het onderzoek binnen deze vakgroep kan worden samengevat als ‘Christelijke traditie en het (post-)seculiere'. De vakgroep analyseert de manier waarop de christelijke intellectuele traditie de loop van de geschiedenis heeft bepaald. Op basis van deze (postseculiere) historische analyses wordt de aanwezigheid van het christendom en de voortdurende invloed daarvan op de westerse/Europese samenleving onderzocht.

Laatst gewijzigd:25 juli 2023 12:56
View this page in: English

Meer nieuws