Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen

Actueel

Felix Pot wint prestigieuze Van der Knaap Proefschriftprijs van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen
Geplaatst op:28 maart 2024

Felix Pot heeft de prestigieuze Van der Knaap Proefschriftprijs van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen gewonnen. Hij ontvangt deze prijs voor zijn onderzoek naar de beleving van bereikbaarheid in landelijke gebieden, waarover hij zijn proefschrift in september 2023 heeft verdedigd. Dit is de eerste keer dat een promovendus van de Rijksuniversiteit Groningen deze prijs in de wacht sleept.

Loslaten, boeien en binden – wat plattelandsgebieden kunnen doen om jongvolwassen vertrekkers te verleiden om terug te keren
Geplaatst op:29 februari 2024

De Rijksuniversiteit Groningen gaat onderzoeken hoe plattelandsgebieden jongvolwassen vertrekkers uit hun regio's kunnen verleiden om terug te komen. Al sinds jaar en dag hebben plattelandsgebieden te maken met het vertrek van een deel van hun jongeren, bijvoorbeeld vanwege een opleiding, werk of partner elders. In de context van vergrijzing en toenemende krapte op de arbeidsmarkt zien veel plattelandsgebieden graag een deel van de ‘vertrekkers’ terugkeren.

Interdisciplinary project on sustainable urban logistics (GLEAM NSR) has started
Geplaatst op:01 februari 2024

All partners in the project GLEAM NSR, led by the University of Groningen, met this week for the official kick-off at the university’s House of Connections. The project focuses on the role of urban governance towards just and green urban logistics. The EU funds the project within the framework of the Interreg North Sea programme. In this project, sustainable logistics expert Paul Buijs and spatial planning expert Ward Rauws join forces on behalf of the University of Groningen.  

Project on sustainable urban logistics (GLEAM NSR) kicks off
Geplaatst op:26 januari 2024

All partners in the project GLEAM NSR, led by the University of Groningen, met this week for the official kick-off at the university’s House of Connections. The project focuses on the role of governance towards just and green urban logistics. The EU funds the project within the framework of the Interreg North Sea programme. In this project, sustainable logistics expert Paul Buijs is one of the representatives of the University of Groningen.  

Ward Rauws toegetreden tot De Jonge Akademie
Geplaatst op:16 januari 2024

In 2024 krijgt De Jonge Akademie er weer tien nieuwe leden bij. Eén van deze nieuwe leden is Ward Rauws, planoloog bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen

Join the 'Language and AI' community
Geplaatst op:11 december 2023

As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the intersection of language and artificial intelligence.

(W)elke regio telt?
Geplaatst op:21 november 2023

Telt elke regio wel in de verkiezingsprogramma’s? Om die vraag te beantwoorden analyseerde de Geodienst van de Rijksuniversiteit Groningen de partijprogramma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen 2023 van 18 politieke partijen.

De woningcrisis is voor velen een van de belangrijkste onderwerpen tijdens deze verkiezingen
Geplaatst op:20 november 2023

Hoe gaan de partijen de mensen helpen die bovenmodaal verdienen, maar ‘vastzitten’ in een sociale huurwoning en het niet lukt om te kopen?

Alleen samen bouwen we een kindvriendelijke stad
Geplaatst op:20 november 2023

Een fijne stad om op te groeien. Veilig, speels, met natuurlijke ontmoetingen tussen bewoners van verschillende generaties, uit verschillende sociale lagen. Dat is de missie van Viviana Cordero Vinueza. In Groningen combineert de Ecuadoriaanse promovenda eeuwenoude waarden uit de inheemse cultuur met straatervaringen en mondiale academische inzichten. Kinderen zijn haar gids.

Dit was het Nationaal Ruimtelijk Verkiezingsdebat 2023
Geplaatst op:09 november 2023

Op vrijdag 3 november 2023 vond voor de vijfde keer het Nationaal Ruimtelijk Verkiezingsdebat plaats in de Rabo Studio van het Groningen Forum. Tijdens het debat gingen politici van CDA, D66, GroenLinks-PvdA, Nieuw Sociaal Contract, Partij voor de Dieren, SP, Volt en VVD met elkaar in debat over ruimtelijke thema’s. De partijen gaven hun toekomstvisie voor Nederland en debatteerden over wonen, klimaat en de verhouding Randstad-regio. Het debat werd georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en (Groninger Dispuut der Planologen) Ekistics in samenwerking met innovatie- en inspiratiefestival Let’s Gro.

Ruimte om gelukkig oud te worden
Geplaatst op:07 november 2023

Louise Meijering, hoogleraar in de gezondheidsgeografie, heeft net haar oratie achter de rug. Er staat nog een doos met boekjes in haar kantoor. Op de voorkant prijken naast de titel ‘Ruimte voor gezondheid’ afbeeldingen van houten huisjes en boompjes. Toepasselijk, want het verhaal dat ze wil vertellen gaat over het vormgeven van duurzame gemeenschappen in een vergrijzende samenleving. “Er is winst te halen in het eenvoudiger maken van de regelgeving. Vooral voor mensen in een kwetsbare positie.”

Migratie te complex voor een politieke oneliner
Geplaatst op:06 november 2023

Helga de Valk vertelt over haar onderzoek naar migratie en de invloed daarvan op de levensloop van individuen. En dus gaat het al snel over complexe, wereldomspannende vraagstukken, zoals migratie en vergrijzing.

De toekomst van ruimtelijk Nederland – 5e Nationaal Ruimtelijk Verkiezingsdebat
Geplaatst op:09 oktober 2023

Op 22 November 2023 kiest Nederland een nieuw parlement. Wat betekent dit voor de toekomst van ruimtelijk Nederland? Politici debatteren op vrijdag 3 november tijdens het 5e Nationaal Ruimtelijk Verkiezingsdebat in Groningen over de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland. Aan de hand van actuele thema’s is het aan hen om de kiezers te overtuigen van hun visie en plannen voor de toekomst van ruimtelijk Nederland.

Velden overbruggen om grote bergen aan te pakken: het pad naar onconventionele uitvindingen en interdisciplinaire samenwerking voor impact
Geplaatst op:02 oktober 2023

Interdisciplinair samenwerken is essentieel voor het aanpakken van grote maatschappelijke uitdagingen. Het maakt gebruik van verscheidene expertises om holistische oplossingen te ontwikkelen die veelzijdige problemen kunnen aanpakken. De integratie van diverse perspectieven in uitvoerbare oplossingen wordt echter vaak belemmerd door een gebrek aan gemeenschappelijk taalgebruik en cognitieve afstand tussen experts uit verschillende vakgebieden.

Voor oudere nieuwsberichten zie het nieuwsarchief

View this page in: English