Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons FEB Research / FEB FEB Research News News / FEB

Big Data-beurs voor onderzoek naar online prijzen en relatieve levensstandaard

29 maart 2017
Robert Inklaar

Om te begrijpen waarom sommige landen rijker zijn dan andere, zijn goede metingen van de verschillen in levensstandaard tussen landen nodig. Cruciaal hierbij is prijsinformatie over de producten die mensen in verschillende landen kopen. De toenemende beschikbaarheid van online prijsgegevens maakt het mogelijk om veel vaker, veel meer gegevens te verzamelen. Dat zorgt voor meer inzicht in hoe de relatieve levenstandaard tussen landen zich ontwikkelen in de tijd. Om van deze nieuwe mogelijkheden gebruik te maken, heeft het Trans-Atlantisch Platform de Digging into Data-beurs ter waarde van € 375.000 toegekend aan een internationaal onderzoeksteam. De Nederlandse tak van dit team wordt geleid door Robert Inklaar van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB).

Het Digging into Data-programma stimuleert al sinds 2009 internationaal onderzoek naar het benutten van big data en bevindt zich in de vierde ronde. De financier van het programma, het Trans-Atlantisch Platform voor de Sociale Wetenschappen en de Menswetenschappen, bestaat uit zestien geldverstrekkende instellingen, waaronder de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). In dit project werken FEB-onderzoekers Inklaar en Marcel Timmer samen met onderzoekers van MIT en de University of California Davis in de Verenigde Staten en de University of British Columbia in Canada.

Gegevens combineren

De Penn World Table-database (PWT) is met 100.000 gebruikers per jaar de meest gebruikte database voor economisch onderzoek tussen landen. Robert Feenstra (University of California Davis), Inklaar en Timmer zijn sinds 2013 verantwoordelijk voor het ontwikkelen en uitbreiden ervan. Een belangrijke beperking is dat de internationale prijsvergelijkingen waarop de database zich baseert, slechts eens in de zes jaar en met grote vertraging beschikbaar komen.

Het Billion Prices Project (BPP), dat mede is opgericht door Alberto Cavallo van MIT, ‘schuimt’ al 10 jaar dagelijks het internet af om een meer tijdige maatstaf van inflatie in 60 landen te ontwikkelen. In landen waar de officiële statistieken onbetrouwbaar zijn, bijvoorbeeld Argentinië, vormt het project een onafhankelijke bron van betrouwbare inflatiegegevens.

Het doel van dit project is de verzamelde online prijzen van het BPP te gebruiken voor de ontwikkeling van meer nauwkeurigere en tijdige maatstaven van relatieve prijzen tussen landen. Dit is van belang voor de betrouwbaarheid van de PWT-database en ook voor het economisch onderzoek, dat de laatste tien jaar met opmerkelijk grote herzieningen van de ramingen van de relatieven prijzen tussen landen te maken heeft gehad. Een andere doelstelling is om aan statistici te bewijzen dat het gebruik van online gegevens de frequentie en de betrouwbaarheid van officiële statistieken kan verhogen, zonder hogere kosten.

Meer informatie

URL FEB
AACSB EQUIS logos
Laatst gewijzigd:29 februari 2024 10:02
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 april 2024

    Ward Romeijnders appointed as Professor of Optimization under Uncertainty

    The Faculty of Economics and Business is pleased to announce that Ward Romeijnders has been appointed as Professor of Optimization under Uncertainty. The chair is situated within the Department of Operations.

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 12 april 2024

    Oratie Corine Noordhoff: Future ready retail

    Tijdens haar oratie zal Corine Noordhoff inzichten verschaffen in de fundamentele elementen om te overleven en je bedrijf aan te passen in de retailsector. Noordhoffs oratie vindt plaats op vrijdag 19 april 2024, 16:15 – 17:00, in de aula van het...