Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFEBNews / FEB

Actueel

|2017 | - |2016| - |2015| - |2014| - |2013| - |2012| - |2011| - |2010| - |2009| - |2008| - |2007| - |2006|
FEB Nieuwstip? news.feb@rug.nl
Jan Willem Bolderdijk genomineerd voor Het Klokhuis Wetenschapsprijs
Wanneer:16 oktober 2017

FEB-onderzoeker Jan Willem Bolderdijk is genomineerd voor de wetenschapsprijs van het kinderprogramma Klokhuis. Het doel van de Klokhuisprijs is om een breed en jong publiek bekend te maken met wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Aan het onderzoeksgebied van het winnende onderzoek wordt een wetenschapsaflevering van Het Klokhuis gewijd.

Masterscriptie Prijs 2017 voor Arjen Coenradij
Wanneer:11 oktober 2017

Arjen Coenradij heeft vorige week de Masterscriptie Prijs 2017 gewonnen. Hij werd tijdens de EBF Conference gelauwerd voor zijn thesis Economic voting in Dutch municipal elections: The role of local and national economic performance and the effect of political affiliation. Coenradij ontving een cheque van €1000.

It’s about time! A more customer-focused government - New FEBlog by Marijke Leliveld
Wanneer:09 oktober 2017

Government service is often perceived as subpar. People can associate it with long lines, poor service, and unreliability when keeping to deadlines. But in recent years, governments have started to take interest in the idea of treating citizens like customers. Marijke Leliveld: ‘Our research suggests that one idea from industry practice that could be successfully introduced into public services is the notion of service recovery’. Read the latest post on our FEBlog.

Laurens Sloot named food manager of the year
Wanneer:06 oktober 2017

Professor Laurens Sloot was named Food Manager of the Year at the National Food Congress this week, a key event in the calendar of the Dutch food industry.

New FEBlog: Marco Haan on selling damaged goods
Wanneer:05 oktober 2017

Read the latest article on our Faculty of Economics and Business Blog: Marco Haan on selling damaged goods.

Prijzenslag op komst bij supermarkten, voorspelt retaildeskundige Laurens Sloot in het NOS Journaal
Wanneer:04 oktober 2017

Er is een prijzenslag op komst bij supermarkten. Dat concludeert Laurens Sloot, hoogleraar Retail Marketing aan de Rijksuniversiteit Groningen, nu in een paar dagen tijd enkele supermarktketens prijzen structureel hebben verlaagd. Sloot kwam vandaag onder meer aan het woord in het NOS Journaal.

Logistieke sector geïnspireerd door efficiëntie internet: RUG organiseert 5e International Physical Internet Congres
Wanneer:04 oktober 2017

Goederen die ‘zelf’ hun route en vervoersmiddel kiezen in open en met elkaar verbonden logistieke netwerken, in plaats van in vastgelegde routes die gebruik maken van gesloten netwerken.Dit “Physical Internet” is een toekomstbeeld voor de logistieke sector. Van 18–21 juni 2018 zal de Rijksuniversiteit Groningen samen met de Nederlandse logistieke sector een groot internationaal congres over dit onderwerp organiseren.

Gjalt de Jong benoemd op eerste nieuwe leerstoel Campus Fryslân
Wanneer:04 oktober 2017

Gjalt de Jong benoemd tot hoogleraar Duurzaam ondernemen in een circulaire economie

Het doorbreken van ‘horen, zien, zwijgen’ op de werkvloer
Wanneer:03 oktober 2017

Medewerkers kunnen met hun leidinggevende in discussie gaan om dingen op het werk te veranderen en te verbeteren. Dat soort opwaartse beïnvloeding is nuttig, maar brengt voor de medewerker ook risico’s met zich mee. Ran Zhang onderzocht de complexe motivatie van ondergeschikten om problemen op het werk aan te kaarten bij hun leidinggevende. Hij promoveert op 12 oktober aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Collectebus of eigen portemonnee? Inzicht in de dynamiek van ons donatiegedrag
Wanneer:26 september 2017

Deelnemers aan online vragenlijsten zijn nauwelijks geneigd om de financiële beloning die zij daarvoor ontvangen te schenken aan een goed doel. Dat blijk uit onderzoek van Marijke Leliveld en Hans Risselada van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij onderzochten 300.000 beslissingen van 20.000 individuen, die na het invullen van een vragenlijst telkens de keus kregen om de financiële vergoeding zelf te houden of om een goed doel te steunen. Liefst 89 procent van de onderzochte deelnemers kiest er altijd voor om de beloning in eigen zak te steken, ontdekten de onderzoekers. Zij publiceren hun bevindingen over de dynamiek van donatiegedrag in Sciences Advances, de Open Access-uitgave gelieerd aan het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science.

Video: The motivational roots of inaction and it effects on people and society
Wanneer:22 september 2017

FEB’s Susanne Täuber has officially been installed into the Young Academy Groningen (YAG). At the installation ceremony she shared her passion for research in a “Research Minute” – a video intended to spread her research beyond the walls of the University.

Grote NWO-subsidie voor onderzoek naar betere samenwerking bij vernieuwen infrastructuur
Wanneer:20 september 2017

Een consortium onder leiding van prof.dr. Dirk Pieter van Donk ontvangt van NWO een subsidie van 500.000 euro voor onderzoek gericht op het verbeteren van grote infrastructurele onderhouds- en vernieuwingsprojecten. Zulke gemeenschappelijke projecten kunnen worden uitgevoerd tegen lagere kosten en met minder overlast tot gevolg (bijvoorbeeld door betere bereikbaarheid tijdens de werkzaamheden), maar infrastructuurbeheerders worstelen met de vraag hoe die voordelen te realiseren

Albert Boonstra appointed senior editor of Information Systems Journal
Wanneer:15 september 2017

Professor Albert Boonstra has been appointed senior editor of the Information Systems Journal. The ISJ (impact factor 4.122) is an international journal promoting the study of, and interest in, information systems.

Creating Success in the North: event voor MKB & ondernemers | 16 november
Wanneer:13 september 2017

Heeft u als ondernemer, bedrijf of organisatie een vraagstuk? Of wilt u zich laten inspireren door de volgende generatie professionals? Meldt u zich dan aan voor: Business Meets University: Creating Success in the North op donderdag 16 november 2017.

Video: A turning point in globalisation
Wanneer:13 september 2017

Why was there a sudden turning point in globalisation in 2011? A new video explains the mystery behind the slow down in global trade compared to economic growth in the wake of the financial crisis. The research marks groundbreaking work by Marcel Timmer, Bart Los, Gaaitzen de Vries of the Faculty of Economics and Business, and Robert Stehrer of the Vienna Institute for International Economic Studies. They discovered that a change in the components of trade and the role of China in the global economy was responsible for the shift. Watch the video to discover how.

Vrouwen of mannen aan de top? Beleggers maakt het niet uit
Wanneer:12 september 2017

Slechts 6 procent van de bestuurders van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen is vrouw. Dat wordt als problematisch ervaren. Zo wil het kabinet het liefst dat dit percentage stijgt tot 30. Beleggers reageren echter niet anders op de benoeming van vrouwelijke topbestuurders bij een beursonderneming dan op de benoeming van mannelijke topbestuurders. Beleggers blijken de kwaliteiten van de bestuurder te beoordelen, niet het geslacht. Dat concluderen Eline Brinkhuis en Bert Scholtens van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Vanuit het perspectief van de belegger is er dan ook geen grond om geslacht een rol te laten spelen bij de benoeming van topbestuurders’, aldus Scholtens.

printOok beschikbaar in het: English